Πυρ ομαδόν για τις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΑΕΙ, ζήτημα που έθιξε ο ίδιος ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου. Ο ένας μετά τον άλλο οι Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντιδρούν στην υπουργική απόφαση, που όπως καταγγέλλεται δημιουργεί τμήματα δύο ταχυτήτων στη χώρα.
Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντιδρά στην υπουργική απόφαση και το συμπληρωματικό ΦΕΚ που έρχεται να τροποποιήσει προς το χειρότερο την αρχική απόφαση.
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πλήττεται ιδιαίτερα από την υπουργική απόφαση που «ακουμπά» σε 14 νέα τμήματα.
«Πολλά από τα τμήματα αυτά δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα αντιστοίχισης με το πρόγραμμα σπουδών των αντίστοιχων παλαιών τμημάτων, αντίθετα έχουν έως 80% κοινό πρόγραμμα σπουδών με αυτά (το κριτήριο της ΥΑ είναι 70%). Υπονοείται από την ΥΑ αλλά και την απάντηση σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ότι τα νέα τμήματα δεν είναι έτοιμα, δεν έχουν αρκετά μέλη ΔΕΠ και δεν είναι αξιολογημένα ώστε να αντιστοιχηθούν. Αυτό είναι μία πρωτοφανής τακτική και δεν είναι συνεπής με την τακτική που ακολουθείται ανέκαθεν σε όλα τα νέα τμήματα των ΑΕΙ της χώρας.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνολικά αλλά και τα τμήματα του ΠΘ ειδικά στην πρόσφατη πιστοποίηση αλλά και στις τελευταίες αξιολογήσεις έχουν λάβει πολύ υψηλές βαθμολογίες και τα συγχαρητήρια των αξιολογητών και των πιστοποιητών περιλαμβάνοντας τους αξιολογητές και πιστοποιητές που προέρχονται από ιδρύματα του εξωτερικού. Οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στα τμήματα αυτά από την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά ήρθαν αντιμέτωποι με το αιφνίδιο διαχωρισμό τους σε τμήματα άλλης κατηγορίας. Τα μέλη ΔΕΠ που επέλεξαν να μετακινηθούν ή να υποβάλλουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν για να υπηρετήσουν αυτά τα νέα τμήματα είναι άνθρωποι με πολλά προσόντα που έρχονται στο ΠΘ εγκαταλείποντας άλλες θέσεις στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, θέλοντας να συνεισφέρουν στη νέα αυτή προσπάθεια. Ούτε αυτοί γνώριζαν ότι έρχονται σε τμήματα δεύτερης κατηγορίας.
Οι απόφοιτοι λυκείου που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο την τρέχουσα εβδομάδα (έως 17/7) θα είναι τουλάχιστον διστακτικοί για να δηλώσουν τα νέα τμήματα του ΠΘ, είτε γιατί βρίσκονται πλέον σε σύγχυση μετά την ΥΑ, είτε γιατί θα σκέφτονται τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο στα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Έτσι, τα νέα τμήματά μας, οι φοιτητές μας, οι συνάδελφοί μας και τελικά συνολικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπονομεύονται με αυτήν τη πρωτοφανή ΥΑ.
Αρνούμαστε το διαχωρισμό σε νέα και παλαιά τμήματα και απαιτούμε την ανανέωση της λίστας των αντιστοιχιών με απαλοιφή αυτού του όρου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΕΣΔ.
Ο σύλλογος ΕΔΙΠ
Στην υπουργική απόφαση αντιδρά και ο Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Οι ανωτέρω αποφάσεις διαχωρίζουν τα τμήματα των Α.Ε.Ι. της χώρας σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι το οποίο στερείται τόσο νομικής όσο και ακαδημαϊκής βάσης. Ένας τέτοιος διαχωρισμός αντιβαίνει στην βασική αρχή του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης, στερεί σε ανθρώπους ίδιων προσόντων το δικαίωμα μετεγγραφής από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε ένα άλλο, και αμφισβητεί αμέσως τις αποφάσεις των ΜΟΔΙΠ και των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων από τις οποίες εγκρίθηκαν τα προγράμματα σπουδών «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Το τμήμα Φυσικής
Τέλος, σε ψήφισμά του το τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι ένα από τα θιγόμενα τμήματα, υποστηρίζει ότι δημιουργούνται δύο κατηγορίες τμημάτων και ότι η διαδικασία «επιδρά αρνητικά στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) να χαράξει αυτοδύναμα τη στρατηγική του για το μέλλον καθώς η πολιτεία παρουσιάζεται όχι ως συμπαραστάτης αλλά ως αντίπαλος».
«Για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Π.Θ., πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα σπουδών του είναι στον κεντρικό κορμό του ίδιο με τα αντίστοιχα των άλλων Τμημάτων Φυσικής της χώρας
Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται από τεταρτοετή κύκλο σπουδών. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι στη σχεδίαση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Φυσικής του Π.Θ., συμμετείχαν έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, από τα άλλα ομοειδή Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Φυσικής σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του έχει στελεχωθεί με επτά μέλη ΔΕΠ τα οποία έχουν συμμετάσχει και στη διδασκαλία μαθημάτων του πρώτου έτους, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2020 το τμήμα θα ενισχυθεί με άλλα δυο μέλη ΔΕΠ, και εκκρεμεί η εκλογή δύο ακόμη μελών ΔΕΠ προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες τόσο σχετικά με την υποστήριξη του διδακτικού έργου όσο και στην ανάπτυξη τομέων προτεραιότητας του Τμήματος. Συνεπώς το Τμήμα Φυσικής του ΠΘ αποτελεί μια δυναμικά εξελισσόμενη ακαδημαϊκή μονάδα ισότιμη με τα υπάρχοντα Τμήματα Φυσικής που παρέχει άριστη εκπαίδευση στους φοιτητές του οι οποίοι ως απόφοιτοι θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τους αποφοίτους των άλλων Τμημάτων Φυσικής», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.