Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που σαρώνουν τη χώρα αλλά και για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεοπτικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα θελήσει να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων.
Από το πρωί της Δευτέρας γίνονται απανωτές συσκέψεις στο Μαξίμου για το θέμα, δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον επιλεγεί ένα διάγγελμα, δεν θα μιλήσει μόνο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά για τη γενικότερη σημασία του εμβολιασμού την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει εκτίναξη κρουσμάτων στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς και για την πορεία των κρουσμάτων.
Για ποιους θα γίνει άμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και υγειονομικό προσωπικό θα αφορά το πλαίσιο που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν τα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει ήδη κάνει η Επιτροπή Βιοηθικής.
«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Ο κ. Κοντεογεώργης μίλησε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα και επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, προκειμένου να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο από τον Σεπτέμβριο.
Αυτή την εβδομάδα αναμένονται επίσης ανακοινώσεις και για τον τρόπο λειτουργίας της εστίασης από τις 15 Ιουλίου και μετά.
Τα τρία σενάρια για την εστίαση
Η αντίδραση του κόσμου, αλλά και η αναζωπύρωση της πανδημίας βάζουν στον «πάγο» το κυβερνητικό σχέδιο για μαγαζιά είτε αμιγώς για εμβολιασμένους είτε με μεικτούς κλειστούς χώρους που θα υποδέχονται και ανεμβολίαστους πολίτες.
Τα τρία σενάρια για την εστίαση είναι τα εξής:
- Να γίνει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων μετά τις 15 Ιουλίου
- Να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
- Να εφαρμοστούν οι ήδη ανακοινωθείσες αποφάσεις για αμιγείς και μεικτούς χώρους.
Σύμφωνα με το ΜEGA, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιτρέπει μόνο εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, αφού όλα δείχνουν πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα των μεικτών εσωτερικών χώρων, τουλάχιστον με την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή.
Εξετάζεται επίσης οι πελάτες να είναι μόνο καθήμενοι και η πληρότητα να ανέβει και πάνω από 80%.
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους μεικτούς χώρους, δηλαδή ποιοι θα μπορέσουν να επιλέξουν αν το κατάστημά τους θα είναι μεικτό. Εκεί αναμένεται να γίνει μια πιο αναλυτική συζήτηση, ούτως ώστε να δουν αν μπορούν να ξεχωρίσουν τα καταστήματα ανάλογα με το αντικείμενό τους. Αν μπορεί δηλαδή να είναι κάτι άλλο στα εστιατόρια και κάτι άλλο στα beach bar.
Σήμερα πάντως, αναμένεται να παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.