Εξετάζεται ενδεχόμενο καθαίρεσης Κασσελάκη – Μπαράζ τοποθετήσεων – Αρνητικοί στο δημοψήφισμα Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Παππάς, Θεοχαρόπουλος
Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» ωστόσο, αλλά και το εσωκομματικό δημοψήφισμα Κασσελάκη συνεδριάζουν εκτάκτως οι «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου ενώ τοποθετήσεις στελεχών της ίδιας τάσης όπως του Νίκου Μπίστη δείχνουν τον βαθμό και την ένταση των αντιδράσεων.
Με τα τηλέφωνα να έχουν ανάψει, στα όσο συζητούν τις τελευταίες ώρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη και το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης της δυνατότητας καθαίρεσης του προέδρου, ενδεχόμενο που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω σε βραδυνή σύσκεψη που έχουν δρομολογήσει ορισμένα στελέχη του κόμματος.
Την μεγαλύτερη πίεση εσωκομματικά δέχεται αυτή τη στιγμή η τάση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία συνεδριάζει στις 18:00, καθώς είχε αποφασίσει την παραμονή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ταυτόχρονα την άσκηση σκληρής κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη.
Την ίδια ώρα δραματικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς δυσαρέσκεια επικρατεί, κατά ασφαλείς πληροφορίες, στις τάξεις των πάλαι ποτέ «προεδρικών» και κορυφαίων στελεχών του κόμματος, μετά την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές τεσσάρων ιστορικών στελεχών του χώρου.
Ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη που φέρονται αρνητικοί από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος είναι, κατά πληροφορίες οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά, ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές συζητήσεις να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της σημερινής, μεγάλης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μέρας.
Αποστάσεις Ζαχαριάδη για το δημοψίφισμα: Υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας
Απαντώντας σχετικά με την πρόθεση την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης να ζητήσει δημοψήφισμα από τη βάση για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δεν το έχει δει. «Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας» προσέθεσε.
«Το ζήτημα δείχνει με έναν αρνητικό και οδυνηρό τρόπο να απεμπλέκεται και το ζήτημα είναι για τις επόμενες μέρες πως όλοι μας θα μπούμε σε μία ρότα, ο καθένας με τον τρόπο που θα επιλέξει να υπηρετήσει τις ιδέες του και τις αξίες του την επόμενη περίοδο σε μία φάση εξωστρέφειας, όχι εσωτερικών συγκρούσεων, όχι ομφαλοσκόπηση, όχι εσωτερικών ανταγωνισμών» επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «πολύ αρνητική εξέλιξη» αναφορικά με την αποχώρηση των κ. Σκουρλέτη και Βούτση.
Γιατί ο Κασσελάκης τράβηξε το χαρτί του δημοψηφίσματος και πώς το «καίει» η Ομπρέλα
Τις εξελίξεις πυροδότησε το διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη σχδετικά με την την υλοποίηση της απόφασής του να διαγράψει τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα, απόφαση την οποία ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόσω ήταν στην Αμερική.
Η επιλογή της ενεργοποίησης του Άρθρου 24 του Καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος δεν είναι, ωστόσο, τυχαία, καθώς απαντά στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την τελευταία να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα για την όποια ποινή.
Συγκεκριμένα, για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές. Καθώς τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι σήμερα λόγω συναισθηματικού φορτίου απέναντι στα τέσσερα ιστορικά στελέχη, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την οδό του εσωτερικού δημοψηφίσματος, σε μια απόφαση που ελήφθη αργά χθες το βράδυ και σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.
Σήμα αποφασιστικότητας
Την απόφαση για δημοψήφισμα πυροδότησε, κατά πληροφορίες, η επιθυμία του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι «δεν κάνει πίσω» στις διαγραφές, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, όπως του ζητούσαν, άλλωστε, δημόσια τις τελευταίες ημέρες με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και ένθερμοι υποστηρικτές του.
Σημειωτέον ότι «διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, »στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”. Μαζί δηλαδή, πηγαίνεις στην ευχή της Παναγίας και εκεί δεξιά είναι και ο διάολος, κάνεις στροφή και έφυγες. Να σταματήσουν οι μοιρολογίστρες να κλαίνε εκεί πέρα» είχε αναφέρει σχετικά σε podcast του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Λάκης Λαζόπουλος, για να επανέλθει εν νέου σήμερα. «Άκουσα τον Τσακαλώτο να λέει ότι «άλλο που δεν μας βγήκε η απλή αναλογική, εμείς δεν θα πάμε πίσω». Πες μου τι αρχηγός μπορεί να φτιαχτεί από αυτή τη σκέψη. Στο θέατρο αν δεν έρθουν οι θεατές δεν βρίζουμε τους θεατές αλλάζουμε το έργο, κατεβάζουμε το έργο δεν το πάμε για δεύτερη χρονιά. Δεν πάμε για δεύτερη χρονια τα άδεια μας καθίσματα» περιέγραψε ο κ. Λαζόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η μανία να συνεχίζεις να ανεβάζεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονία την αποτυχημένη παράσταση με άδεια καθίσματα λέγεται αριστερόστροφη μαλακία, χρόνια μαλακιότητα, λιπώδης σκέψη ή μη επίγνωση της απογνώσεως».
«Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις» είχε προειδοποιήσει προ ημερών τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, σχολιάζοντας σε ανάρτησή του πως “Δε θα είναι, λοιπόν, μία Κεντρική Επιτροπή διαγραφών αυτή του Σαββατοκύριακου. Γιατί στο κεφάλι τους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 30-35% και τον παίρνει να χάσει άλλες 5-6 μονάδες μέχρι να γίνουν -κάποτε- οι διαγραφές! Οι άνθρωποι δεν είναι καλά”. “Όποιος δεν μπορεί να το δει, ας πάψει να ασχολείται με την πολιτική όχι μόνο ως στέλεχος ή βουλευτής αλλά ακόμα και ερασιτεχνικά: Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή θήκη της Ομπρέλας”, κατέληγε ο κ. Μωραϊτης, ενώ υπέρ της “σκληρής” γραμμής, δηλαδή των διαγραφών χωρίς αστερίσκους φέρεται να έχουν ταχθεί και τα περισσότερα από τα στελέχη της ομάδας των “νεοπροεδρικών”, όπως η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία είχε ζητήσει να προχωρήσουν οι διαγραφές χωρίς δισταγμό.
Η διαδικασία, οι δυσκολίες και οι σκέψεις για άμεση αποχώρηση
Ωστόσο, η απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιστά αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, καθώς κανείς δεν ήταν βέβαιος μέχρι σήμερα το πρωί για το τι ακριβώς θα έπραττε η μειοψηφία, δεδομένου ότι τα ξημερώματα αποφάσισε να δώσει το παρόν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Επιπλέον, επιμέρους ενστάσεις έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ώρες για το εάν είναι αντικαταστατικό ή όχι να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα με αντικείμενο διαγραφές μελών, όταν για μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται ακριβής διαδικασία από το Καταστατικό.
Παράλληλα, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, ψηφιακού μέσω της πλατφόρμας iSyriza (όταν το Μητρώο Μελών είναι κατά πληροφορίες σε φάση επικαιροποίησης και χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να τελειοποιηθεί) ή δια ζώσης προβλέπεται η συμμετοχή ΜΟΝΟ των εν ενεργεία μελών και όχι η εγγραφή νέων, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση το δημοψήφισμα θα διενεργούνταν άμεσα, αν δεν μεσολαβούσε η έξοδος της «Ομπρέλας».
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Ομπρέλας να ξανασκέφτονται τις τελευταίες ώρες τον αρχικό τους σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε αλυσιδωτές αποχωρήσεις μελών της από σήμερα ως το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και να συζητούν – μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος – την άμεση και μαζική αποχώρησή τους από το κόμμα.
Το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη
Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό.
Απευθύνομαι σε εσάς, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία αυτού του τόπου, που θέλετε μία εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη-Βελόπουλου.
Απευθύνομαι σε εσάς, τους 150.000 πολίτες που περιμένατε υπομονετικά στις ουρές για ώρες επί δύο συνεχόμενες Κυριακές. Και απευθύνομαι στην καθεμία και στον καθένα από εσάς που έχω γνωρίσει, ακούσει, αγκαλιάσει, από τα Σφακιά μέχρι τη Δαδιά, από τη Ρόδο μέχρι τα Γιάννενα.
Έχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο. Είναι – και μάλιστα πολύ.
Και ο Πρωθυπουργός και η οικογένεια του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος.
Ήρθα από μακριά, στα 35 μου, να προσφέρω ό,τι μπορούσα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο: Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο -μπροστά στους συνεργάτες του- όσο εγώ αισθανόμουν άβολα.
Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια.
Και μαζί με αυτό το γραφείο κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη.
Απέναντι σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα». Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως!
Θα φτιάξουμε μαζί μια Ελλάδα:
– Χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες και προνόμια για τους βουλευτές.
– Χωρίς ατιμωρησία για όσους καταχρώνται το βιός του πολίτη.
– Χωρίς ολιγοπώλια στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.
-Χωρίς τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
-Με διαύγεια παντού.
-Με κανόνες στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με προστασία για τον εργαζόμενο.
-Με ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος, που θα ενισχύσει το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, που θα βάλει τέλος στην Παιδεία δύο ταχυτήτων.
-Με πολύ μεγάλες επενδύσεις για τη στέγη, για τους νέους, για την κλιματική αλλαγή.
-Με σεβασμό στη θρησκευτική πίστη αλλά σαφή διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
-Με ένα στράτευμα ριζικά εκσυγχρονισμένο, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά και την άμυνα της χώρας αλλά και τις κοινωνικές υποδομές.
-Με μία χώρα που θα έχει ξανά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που δε θα είναι «yes man» κανενός, που δε θα φοβάται να υπερψηφίσει την κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ.
-Με ένα κράτος που θα απελευθερώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Αυτό είναι το Ελληνικό Όνειρο!
Τίποτα από αυτά δε θα γίνει εάν δεν το θέλουμε όλοι και εάν δεν υπάρχει αλήθεια μεταξύ μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο δικαιούστε την αλήθεια λοιπόν, χωρίς καμία υπεκφυγή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Στο όνομα αυτών των ανθρώπων, των αγωνιστών της καθημερινότητας και όχι των κομματικών γραφείων, σας λέω ξεκάθαρα:
Δε θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση.
Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.
Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας.
Τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δε θα σας προδώσω ποτέ.
Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά.
Θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί. Και δε θα μας σταματήσει κανείς.
«Το λέω εγώ αυτό που εν πάση περιπτώσει έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στο κόμμα διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, αποχρώσεις θα έλεγα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε πολλά χρόνια σύντροφοι, φίλοι, υπάρχει αγάπη μεταξύ μας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη και θέλω να πω ότι αν πραγματοποιηθεί, σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι ψυχολογικοί δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Το λέω αυτό γιατί έχω ζήσει ήδη δύο διασπάσεις στη ζωή μου. Μια στον Συνασπισμό το 2010 και η άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όπου υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ψυχολογική επαφή. Με πολλούς από αυτούς ξανασμίξαμε μετά από χρόνια με αγάπη και συντροφικότητα και ήταν σαν να μην είχε περάσει μια μέρα. Πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάσπαση είναι μια εξέλιξη που στην παρούσα φάση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να αποτραπεί. «Μακάρι να μπορούσε να αποτραπεί. Νομίζω ότι χάθηκαν ευκαιρίες από όλες τις πλευρές. Ιδίως θέλω να πω από την πλευρά που φαίνεται να αποχωρεί, τις τελευταίες εβδομάδες, να μη γίνει αυτή η διάσπαση. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένης της απόφασης αυτών των αγαπημένων συντρόφων και συνοδοιπόρων, το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία και πώς θα είναι η σχέση μας την επόμενη μέρα. Εγώ λέω να μείνουμε στο πολιτικό και στο ιδεολογικό, ιδίως άμα αυξηθεί η απόσταση, νομίζω ότι είναι και πιο εύκολο να ομαλοποιηθεί αυτή η κουβέντα» συμπλήρωσε.
Ως προς την παρέμβαση Δραγασάκη και το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε πως έχουν ειπωθεί πολλά τις τελευταίες βδομάδες για το πώς να μην έφταναν τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. «Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει ως εδώ. Νομίζω ότι ένα σημείο κλειδί ήταν οι δηλώσεις των τεσσάρων στελεχών, οι οποίες οδήγησαν σε αυτή την πρόταση για πειθαρχικά μέτρα, οι οποίες μέχρι και τώρα δεν έχουν ανακληθεί. Εάν κάποιος πιστεύει στο περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων, όπως εκφωνήθηκαν, στην πράξη δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική συνύπαρξη με κάποιον με τον οποίον πιστεύει αυτά τα πράγματα» τόνισε.