Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 22:56
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Rapid test από την τσέπη τους και «stop» στους κλειστούς χώρους – Τι θα περιλαμβάνει το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους






Την Τρίτη θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το νέο πλαίσιο της οικονομίας και της κοινωνίας για τον κορωνοϊό και εντός της εβδομάδας ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αναπλήρωση του ανεμβολίαστου προσωπικού στο ΕΣΥ.

Κι ενώ το μόνο που γνωρίζαμε ήταν τον χρονικό πλαίσιο των ανακοινώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα που θα ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εμμέσως πλην σαφώς πως θα υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι στους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολιασμένους αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά δεν θα είναι τα ίδια για όλους τους χώρους, καθώς αλλού θα απαιτούνται rapid test τα οποία ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει μόνος του – δίνοντας ένα καθορισμένο ποσό-, ενώ αλλού θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

«Για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν κριτήρια που «έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας» π.χ. ψώνια, εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα όπως περιορισμός ατόμων και μάσκα. Υπάρχουν άλλοι χώροι όμως που δεν εξασφαλίζεται διαφορετικά ο περιορισμός της διασποράς και εκεί, «πρέπει ο καθένας να τεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες που έχει. Αυτό αφορά τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις…», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Αυτό που δεν διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το αν τελικά θα υπάρχει ολικό απαγορευτικό σε ορισμένους χώρους για τους ανεμβολίαστους, όπως ισχύει τώρα με τον εσωτερικό χώρο στην εστίαση.

Όλα δείχνουν μπλόκο σε εστίαση και διασκέδαση

Πάντως το επικρατέστερο σενάριο είναι οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται εκτός των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, πράγμα που ισχύει και τώρα.

Έτσι το αρχικό σχέδιο για μεικτούς χώρους φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο συρτάρι, τουλάχιστον για όσο τα νούμερα των εμβολιασμένων δεν αυξάνονται ικανοποιητικά. Επομένως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των καφετεριών και των εστιατορίων, των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης και των γηπέδων.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι πως τα rapid test όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά θα γίνουν και μέρος της ζωής όσων αποφασίσουν να μην ακούσουν τους επιστήμονες και να μην εμβολιαστούν.

«Όσοι είναι εμβολιασμένοι, θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φόρες την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.Γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.

Πάντως στην ατζέντα βρίσκονται και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, ωστόσο η απόφαση για αυτά τα δύο δεν έχει κλειδώσει ακόμη.

Ενδεχόμενη η επιστροφή της μάσκας

Την ίδια ώρα όλο περισσότερο δυναμώνει και το θέμα της επιστροφής της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητήσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ αν οι επιστήμονες δώσουν το πράσινο φως, τότε η κυβέρνηση θα κάνει ξανά το μέτρο υποχρεωτικό.

«Η επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας είναι ένα πολύ σημαντικό ενδεχόμενο. Αν το υποδείξουν οι ειδικοί οφείλουμε να το εφαρμόσουμε… Πάμε σε μικρότερες θερμοκρασίες, επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και αξίζει κανείς να το ξαναδεί», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Οικονόμου.

Αναζητείται φόρμουλα για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν είναι σκληρό, σημειώνοντας σε κάθε τόνο ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα στις κατηγορίες που το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό.

Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει βρει απέναντι τα συνδικάτα των υγειονομικών που δηλώνουν υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αναστολές, προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να πειστεί το 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.

Προειδοποιούν ακόμα ότι η αναστολή εργασίας θα σημάνει υπολειτουργία των νοσοκομείων στην κρίσιμη περίοδο όξυνσης της πανδημίας και με τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Το μέτρο έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται στις δομές φροντίδας ενώ μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί για να μη βγουν σε αναστολή εργασίας.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους και στον ιδιωτικό τομέα

Την ίδια στιγμή σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους που θα χρειαστεί να χάσουν χρόνο και χρήμα προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους με τα σενάρια για απολύσεις να δίνουν και να παίρνουν.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, γεγονός που σε συνδυασμό με την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζομένων να προσκομίζουν αρνητικό rapid test για να προσέρχονται στην εργασία τους – το οποίο θα πληρώνουν από την τσέπη τους – έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση ότι το επόμενο βήμα μετά την αναστολή είναι οι απολύσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως βλέπει απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα από Σεπτέμβρη. Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «πάμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και κατά συνέπεια όταν από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να μεγαλώνει ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας θα υπάρξουν και απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, ανέφερε πως προκύπτουν ζητήματα συνταγματικότητας για τη γενική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.