Κυριακή, 6 Απριλίου, 2025 11:02
Ελλάδα

Real Estate της τουρκικής μαφίας σε Θράκη και Αιγαίο – Στο μικροσκόπιο 10 Τούρκοι και 100 ακίνητα






Τούρκοι πολίτες την τελευταία πενταετία αγοράζουν σε μειονοτικές κοινότητες σε Έβρο και Ροδόπη, ακατοίκητα κτίσματα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ

Η αγορά δύο ξενοδοχείων στη Μαρώνεια Ροδόπης, πριν από περίπου δύο χρόνια, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ξεκινήσει ειδική έρευνα όσον αφορά τις αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από Τούρκους υπήκοους, είτε απευθείας είτε μέσω εταιρειών. Η συγκεκριμένη επενδυτική αγορά φαίρεται να έγινε από εταιρεία με έδρα χώρα – μέλος της Ε.Ε.

Στην πραγματικότητα όμως, η εταιρεία φαίνεται να είναι τούρκικων συμφερόντων καθώς οι ιδιοκτήτες της, όπως αυτοί αναφέρονται στα επίσημα συμβόλαια αγοραπωλησίας, είναι τούρκικης καταγωγής. Οι νέοι ιδιοκτήτες σύμφωνα με τη realnews ξήλωσαν ολόκληρο εξοπλισμό και τον μετέφεραν στην Τουρκία.

Παράλληλα, για προσωπικό προσέλαβαν μόνο Έλληνες μουσουλμάνους από τις γύρω κοινότητες. Τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για να ενεργοποιήσουν τα κλιμάκια της ΕΥΠ στην περιοχή.

Η υπόθεση με τις συνεχείς εξαγορές ακινήτων απευθείας από Τούρκους υπήκοους αποκαλύφθηκε σταδιακά τις προηγούμενες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τη σχετική επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, βουλευτές της ΝΔ. Η ΕΥΠ σύμφωνα με τη Realnews έχει στο στόχαστρο της 2 εταιρείες, οι οποίες αγοράζουν ακίνητα σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι, μέσω αυτών των εταιρείων, ενδέχεται να ξεπλένονται και χρήματα που διακινεί η τούρκικη μαφία, τα ανώτερα στελέχη της οποίας έχουν έντονη παρουσία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η σχέτικη έρευνα λοιπόν, συνδυάζεται με τη διαδικασία χαρτογράφησης των Τούρκων στελεχών του οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και των χρημάτων που διακινούν στη χώρα μας μέσω της αγοράς ακινήτων.

Στο μικροσκόπιο 10 Τούρκοι και 100 ακίνητα σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο
Τούρκοι πολίτες την τελευταία πενταετία αγοράζουν σε μεινοτικές κοινότητες σε Έβρο και Ροδόπη, ακατοίκητα κτίσματα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ. Στη αρχή θεωρήθηκαν λογικές, στη συνέχεια όμως όσο αυτές αυξάνονταν – άρχισε να χτυπά συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν πίσω από αυτές κρύβεται κάτι ύποπτο. Μάλιστα, οι εξαγορές δεν περιορίστηκαν στη βόρεια Ελλάδα αλλά επεκτάθηκαν και σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, στη Ρόδο αλλά και στη Λέρο.

Έπειτα από προσεκτική παρατήρηση των Αρχών, διαπιστώθηκε πως οι περισσότερες αγορές ακινητών στις παραπάνω περιοχές γίνονται σε παράκτιες περιοχές που «βλέπουν» τα παράλια της Τουρκίας.

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ έχουν μπει τουλάχιστον 100 αγορές ακινήτων σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο αλλά και 10 Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι τα έχουν αγοράσει, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως εκπρόσωποι εταιρειών. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν οι αγορές αυτές θέτουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα ή αν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.