Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025 20:54
Κόσμος

Ρωσία: «Τελείωσαν τα παιχνίδια», λέει Ρώσος στρατιωτικός στους ανεκπαίδευτους επίστρατους






Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστές είναι ένας Ρώσος αξιωματικός και επίστρατοι Ρώσοι οι οποίοι δεν έχουν καμία πολεμική εκπαίδευση. Στο βίντεο που έχει αναδημοσιευθεί και από τον Guardian ακούγεται ο Ρώσος αξιωματικός να τους λέει ότι προτού σταλούν στο μέτωπο του πολέμου θα εκπαιδευτούν για δύο εβδομάδες. «Τέλειωσαν τα παιχνίδια, είστε στρατιώτες τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Γιατί ουρλιάζετε σαν γυναίκες; Βγάλτε τον σκασμό και αφήστε με να μιλήσω. Τέρμα τα παιχνίδια. Τρεις ημέρες εδώ και μετά φεύγετε. Δύο εβδομάδες εκπαίδευση και θα πάτε στις Μονάδες σας», προσθέτει ο στρατιωτικός σύμφωνα με μία άλλη πηγή.

«Δυστυχώς υπέγραψα»: Οι Ρώσοι διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης αναγκάζονται να πάνε στο μέτωπο

Ο Μιχαήλ Σουετίν ανέμενε ότι θα συλληφθεί με τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις στη Μόσχα κατά της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων στην Ουκρανία. Αυτό όμως που δεν περίμενε ήταν ότι θα του δινόταν φύλλο πορείας για να πάει στο μέτωπο.

Λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη την κινητοποίηση 300.000 ανδρών και γυναικών, ο Μιχαήλ, ένας 29χρονος μουσικός, πήγε να διαδηλώσει στη λεωφόρο Αρμπάτ. Όπως περίπου 1.300 άλλοι άνθρωποι σε όλη τη χώρα, συνελήφθη.

«Περίμενα τις συνηθισμένες (διαδικασίες): σύλληψη, αστυνομικό τμήμα, δικαστήριο», είπε ο νεαρός άνδρας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη. «Αλλά όταν μου είπαν, “Αύριο θα πάτε στον πόλεμο” (…)” ήταν έκπληξη», είπε.

Σύμφωνα με την κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις σε όλη τη Ρωσία, ο Σουετίν δεν είναι ο μόνος διαδηλωτής στον οποίο δόθηκε εντολή επιστράτευσης στο αστυνομικό τμήμα μετά τη σύλληψή του και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκρινε ότι δεν υπάρχει τίποτα «παράνομο» σε αυτό.

Ο Σουετίν λέει ότι μετά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί τον μετέφεραν σε ξεχωριστό δωμάτιο όπου ήθελαν να υπογράψει μια κλήση για να πάει σε κέντρο επιστράτευσης του στρατού.

«“Ή το υπογράφεις αυτό ή θα εκτίσεις δέκα χρόνια κάθειρξης”», τον απείλησαν, τονίζει ο 29χρονος που αντιτίθεται στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Την Τρίτη, παραμονές της μερικής επιστράτευσης, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή βαριών ποινών φυλάκισης για όσους αρνηθούν να καταταγούν στο στρατό ή λιποτακτήσουν. Ωστόσο, η νομοθεσία αυτή δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Ο Σουετίν αρνήθηκε να υπογράψει την εντολή, κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου του, και αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη στις 5:00 π.μ.

Ωστόσο, η αστυνομία τον προειδοποίησε ότι η πανίσχυρη Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, που είναι επιφορτισμένη με τις σημαντικότερες ποινικές έρευνες, θα ενημερωθεί για την άρνησή του και ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα».

«Δυστυχώς υπέγραψα»

Ο Αντρέι, ο οποίος έκλεισε τα 18 του χρόνια την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχε και αυτός στις διαδηλώσεις στη Μόσχα την Τετάρτη. Επίσης συνελήφθη και του επιδόθηκε φύλλο πορείας.

Αλλά σε αντίθεση με τον Σουετίν, ο έφηβος υπέγραψε υπό «απειλή» το έγγραφο, ψηφιακό αντίγραφο του οποίου το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να εξετάσει. «Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσα να ξεφύγω (…) Κοίταξα γύρω μου και αποφάσισα να μην αντισταθώ», είπε ο νεαρός με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δυστυχώς, υπέγραψα».

Ωστόσο, ο Αντρέι μόλις ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Και το Κρεμλίνο, όπως και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, είχαν διαβεβαιώσει ότι κανένας φοιτητής δεν θα κληθεί, αφού οι ρωσικές δυνάμεις μιλούσαν για εφέδρους με συγκεκριμένες δεξιότητες ή στρατιωτική εμπειρία.

Ο Αντρέι, που εξακολουθεί να αναζητά δικηγόρο, αποφάσισε τελικά να μην πάει στο γραφείο επιστράτευσης την καθορισμένη ώρα, στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Και δεν ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες. «Δεν έχω πει τίποτα στους γονείς μου ακόμα», λέει, «θα ανησυχήσουν». «Θα τους το πω όταν έχω καλύτερη ιδέα για το τι θα μου συμβεί».

«Στείλτε τον Πούτιν στο μέτωπο» ζητούν διαδηλωτές στη Μόσχα μετά τη «μερική επιστράτευση»

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις Ρώσων πολιτών σε διάφορα σημεία της χώρας, από την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» την Τετάρτη, ώστε να ενισχύσει τη φύλαξη των κατεχόμενων εδαφών στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία.

Κόσμος βγήκε στους δρόμους της Μόσχας, φτάνοντας μερικά χιλιόμετρα από την προεδρική κατοικία, για να εκδηλώσει την αντίθεσή του στο νέο διάταγμα, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησαν, διακρίνονται διαδηλωτές να φωνάζουν «στείλτε τον Πούτιν στο μέτωπο».

Παράλληλα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως το Ιρκούτσκ στη Σιβηρία, το Ουλάν-Ούντε στη ρωσική Άπω Ανατολή, καθώς και το Χαμπαρόφσκ και το Γιακούτσκ.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.300 συλλήψεις διαδηλωτών, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον Ρώσο πρόεδρο, οι οποίοι, μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, θα σταλούν υποχρεωτικά στο ουκρανικό μέτωπο.

Την ίδια στιγμή, ένα ψήφισμα στη ρωσική γλώσσα κατά της επιστράτευσης, με τίτλο «Κατά της μερικής και ολικής κινητικότητας», που δημιουργήθηκε στο change.org, είχε συγκεντρώσει την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Πούτιν, πάνω από 140.000 υπογραφές.

Πάνω από 7.000 άνθρωποι μπήκαν χθες στη Φινλανδία

Εν τω μεταξύ, η διέλευση οχημάτων στην Φινλανδία από τα νοτιοανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία εξακολουθούσε να είναι πυκνή σήμερα, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Ρώσων που εισήλθαν στη χώρα χθες, Πέμπτη, ήταν υπερδιπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης Πέμπτης.

Η Φινλανδία εξετάζει τον αποκλεισμό της εισόδου στο έδαφός της περισσότερων Ρώσων, καθώς η κυκλοφορία από την γειτονική της χώρα στα ανατολικά αυξήθηκε χθες, Πέμπτη, μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης.