Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024 08:48
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος από τις νέες αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρέσβη της Βενεζουέλας






Ιδιαίτερη αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση της προσπάθειας συγκάλυψης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα, των καταγγελιών που είχαν κάνει πέντε ελληνίδες υπάλληλοι στην πρεσβεία της Βενεζουέλας εναντίον του τότε πρέσβη για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τους.

Το σκάνδαλο ήρθε αρχικά στο φως της δημοσιότητας το 2016, προκαλώντας σάλο, ωστόσο η τότε κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να το κρατήσει χαμηλά στην επικαιρότητα προκειμένου να μην γίνει γνωστό τι ακριβώς είχε συμβεί.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν έπρεπε να πληγεί το κύρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας του… συντρόφου Μαδούρο. Είναι, όμως, υποκριτικό να μιλά κανείς για την ανάγκη να θωρακιστεί η κοινωνία από φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης κι από την άλλη να προσπαθεί να κουκουλώσει ένα καταφανές σκάνδαλο.

Η συγκλονιστική μαρτυρία πρώην εργαζόμενης στην πρεσβεία

Η υπόθεση επανήλθε στη δημοσιότητα σήμερα, χάρη στη συγκλονιστική μαρτυρία της κ. Ξένιας Μπουζαρανίδου, η οποία μίλησε την Παρασκευή στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

Η κ. Μπουζαρανίδου, η οποία εργαζόταν ως σεφ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα αποκάλυψε ότι πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ της ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να μην καταγγείλει το περιστατικό. Η περιγραφή του εφιάλτη που ζούσε είναι συγκλονιστική:

«Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλα. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων 4 γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει» τονίζει, κάνοντας λόγο ότι ο πρέσβης έμπαινε στον χώρο εργασίας της με τα εσώρουχα και προσπαθούσε να την απομονώσει.

«Είχα την ατυχία επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου επτά χρόνια να το ξεπεράσω μέσα μου» είπε εμφανώς ταραγμένη.

«Μου ζήτησαν να σιωπήσω δείχνοντας… πολιτική ωριμότητα»

Όπως ανέφερε η κ. Μπουζαρανίδου (σ.σ. και άλλωστε έχει επιβεβαιώσει ο Συνήγορος του Πολίτη στο επίσημο πόρισμά του) το 2013 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, προκειμένου να απομακρυνθεί ο πρέσβης και να συγκαλυφθεί η υπόθεση.

«Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα. Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά» αναφέρει η σεφ.

«Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλα ήταν πολύ καλές. Ήταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την κ. Μπουζαρανίδου, από τις πέντε γυναίκες που κακοποίησε και παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρέσβης της Βενεζουέλας, η ίδια και άλλη μια προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. «Οι υπόλοιπες φοβήθηκαν» υποστηρίζει.

Αφότου αντικαταστάθηκε ο κακοποιητής πρέσβης, η σεφ απολύθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας. Μάλιστα, δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά, καθώς όταν πήγαινε σε νέους εργοδότες και αυτοί τηλεφωνούσαν στην τέως εργασία της, εκείνοι την δυσφυμούσαν ως κακή υπάλληλο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι παρενοχλήσεις άρχισαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τον Αύγουστο του 2012, όταν στην Αθήνα έφθασε ο νέος πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες, προσωπικός φίλος του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας, είχε προβεί σε σεξουαλικές επιθέσεις, ασκούσε και φυσική βία, ενώ μια από αυτές αποπειράθηκε να την βιάσει. Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο Γκονζάλες απειλούσε τις εργαζόμενες πως αν δεν υπακούσουν θα τις απολύσει.

Ανάμεσα στις εργαζόμενες βρισκόταν και η κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όταν διαμαρτυρήθηκε σε στελέχη του κόμματος δέχθηκε την παραίνεση «να κάνει υπομονή». Παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλαν οι εργαζόμενες στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Οι τρεις από τις τέσσερις γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες απολύθηκαν και κατέθεσαν αγωγή εναντίον της πρεσβείας, καταγγέλλοντας την απόλυση τους ως καταχρηστική, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έγινε για «λόγους εκδίκησης», επειδή κατήγγειλαν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα ο πρέσβης τελικά να απομακρυνθεί από την Ελλάδα.

Όμως, το ζήτημα που τέθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η επιστολή που έστειλε στη Βενεζουέλα θέλοντας να συγκαλύψει τα περιστατικά σεξουαλικής βίας.

Το πόρισμα – καταπέλτης

Όπως αποκάλυπτε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που είχε φέρει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος, ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας Φρανκλίν Γκονζάλες παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και συνδέει άμεσα την απόλυση τους (δυο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του πρέσβη, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική «διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης». Μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά και στον ρόλο που έπαιξε ο κ. Τσίπρας με την παρέμβαση του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας. 

Όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο, πρέσβης της Βενεζουέλας στη Γερμανία εκείνη την περίοδο, «ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) για το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ροδρίγο Τσάβες Σαμούδιο κατά την συνάντηση αυτή του δόθηκε επιστολή απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας κύριο Μαδούρο με φερόμενη ημερομηνία Φεβρουαρίου 2013 και φερόμενο αποστολέα τον κ. Τσίπρα».

Το πόρισμα αναφέρει ότι «με την επιστολή αυτή φαίνεται να ζητείται η παρέμβαση του Προέδρου Μαδούρο για την επίλυση του ήδη γνωστού στον κύριο Μαδούρο ζητήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων γυναικών στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον τότε πρέσβη κύριο Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες».

Προειδοποιούσε δε τον Μαδούρο πως αν το σκάνδαλο δημοσιοποιηθεί από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης» στην Ελλάδα, τότε αυτό θα έβλαπτε την Αριστερά στην Ελλάδα και στην Βενεζουέλα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενες δεν κατήγγειλαν τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές, καθώς –όπως αναφέρουν- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους ζήτησαν να μην αποκαλύψουν το ζήτημα για πολιτικούς λόγους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ότι η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας της αναφερόμενης τελεί σε αιτιώδη σύνδεση με την προηγηθείσα καταγγελία για την σε βάρος της σεξουαλική παρενόχληση» και καταλήγει στη διαπίστωση πως υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη ως καταχρηστική, διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης κατά παράβαση του άρθρου 14 του Ν. 3896/2010 και εξαιτίας της προηγούμενης καταγγελίας της αναφερόμενης για την σε βάρος της σεξουαλική παρενόχληση».

Οι μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες των γυναικών υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη προκαλούν σοκ. Η Ξ.Μ. αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ένα μεσημέρι που ήρθε ο κ. Γκονζάλες, έφαγε και μετά με κάλεσε στην κρεβατοκάμαρα του. Εκεί με περίμενε φορώντας μόνο το εσώρουχο του και αφού μου έδωσε ένα μπουκαλάκι λάδι μου ζήτησε να του κάνω μασάζ. Του απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν στα καθήκοντα μου. Τότε εκείνος σηκώθηκε, άρχισε να με θωπεύει και να μου ζητάει να κάνουμε σεξ. Εγώ άρχισα να φωνάζω, τον έσπρωξα και τότε εμφανίστηκε η αδελφή του, η οποία άκουσε τις φωνές. Αμέσως βρήκα ευκαιρία και έφυγα».

Σε άλλο σημείο η κ. Μ.Σ. αναφέρει: «Σε ένα από τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που του έκανα με ρώτησε αν εκείνη τη στιγμή ήμουν υγρή ή στεγνή! Από εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι κινδυνεύω πραγματικά και όλες οι ημέρες στην εργασία μου ήταν ημέρες φόβου».

Η κ. Σ.Μ. που εργάστηκε στην πρεσβεία επί 25 χρόνια, καταγγέλλει ότι μετά την απομάκρυνση του Γκονζάλες, ο νέος πρέσβης την έθεσε σε καθεστώς δυσμένειας, όπως και τις υπόλοιπες εργαζόμενες που είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις.