Σάλος στην Ελβετία: Πολιτικός πυροβόλησε εικόνα της Παναγίας και του Χριστού και το δημοσίευσε στα social media
Σάλο προκάλεσε στην Ελβετία μία δημοτική σύμβουλος της πόλης της Ζυρίχης μετά την απόφασή της να δημοσιεύσει φωτογραφίες από τη στιγμή που πυροβολεί μία εικόνα της Παναγίας με το Θείο βρέφος και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Η 32χρονη Σανίγια Αμέτι (Sanija Ameti) η οποία γεννήθηκε σε οικογένεια μουσουλμάνων και ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων-Φιλελευθέρων, πυροβόλησε την εικόνα με αθλητικό πιστόλι, προκαλώντας αντιδράσεις για τα σημάδια από σφαίρες στα πρόσωπα της Παναγίας και του Ιησού.
Παρά τις γρήγορες προσπάθειές της να αποσύρει την ανάρτηση και τη συγγνώμη της, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, ενώ το κόμμα της ξεκίνησε διαδικασία αποπομπής και η Farner Group, η εταιρεία που εργαζόταν, τερμάτισε τη συνεργασία μαζί της.
«Κατά την άποψη της ηγεσίας του κόμματος, η συνέχιση της συμμετοχής της Sanija Ameti στους Πράσινους Φιλελεύθερους θα έβλαπτε τη φήμη των Πράσινων Φιλελευθέρων. Προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ζημία, το κόμμα ζητά να κινηθεί άμεσα η διαδικασία διαγραφής», ανακοίνωσε το κόμμα των Πρασίνων.
Η Αμέτι ζήτησε συγγνώμη μέσω των social media, λέγοντας ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει την θρησκευτική σημασία της εικόνας και ότι ήταν απλώς ένα κατάλληλο μέγεθος για στόχο κατά τη διάρκεια της εξάσκησής της με το πιστόλι.
«Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώθηκαν από την ανάρτησή μου. Τη διέγραψα αμέσως μόλις συνειδητοποίησα το θρησκευτικό περιεχόμενο. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Λυπάμαι απίστευτα» γράφει στην ανάρτησή της.
Ωστόσο, η πράξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ειδικά από τους καθολικούς κύκλους, που την κατηγόρησαν για προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Η εικόνα ήταν αφίσα που αφορούσε σε δημοπρασία του εν λόγω πίνακα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
Η δημοτική σύμβουλος της Ζυρίχης, Σανίγια Αμέτι, ζήτησε συγγνώμη και αστυνομική προστασία μετά τη δημοσίευση εικόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πυροβόλησε μια αφίσα δημοπρασίας που απεικόνιζε την Παναγία με το παιδί, του 14ου αιώνα.
Παρά τη διαγραφή των αναρτήσεων, οι εικόνες συνέχισαν να κυκλοφορούν στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, με αρκετούς να καταδικάζουν την πράξη της.
Η Καθολική Εκκλησία της Ελβετίας καταδίκασε τη συμπεριφορά της, χαρακτηρίζοντας τη θρησκευτική προσβολή ως «σοβαρή», ενώ η Αμέτι αποκάλυψε ότι η ίδια και η οικογένειά της έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία λόγω απειλών που δέχτηκαν.
Εν μέσω επικρίσεων, παραιτήθηκε από την ηγεσία των Φιλελευθέρων Πρασίνων στη Ζυρίχη.
Η Sanija Ameti γεννήθηκε το 1992 στη Βοσνία σε μια μουσουλμανική οικογένεια- τώρα περιγράφει τον εαυτό της ως αγνωστικιστή. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής βιολογίας και πολιτικός στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πήγε στην Ελβετία με τους γονείς της ως πρόσφυγας το 1995. Η Ameti τοποθετήθηκε στη συνέχεια στο κέντρο ασύλου στο Adliswil. Αφού αποφοίτησε από το Καντονικό Σχολείο της Ζυρίχης Oerlikon το 2011, η Ameti σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης μέχρι το 2018 και έκτοτε γράφει τη διατριβή της για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.