Μια συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή της Κυριακής», στην οποία άφηνε βαρείς υπαινιγμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα, έγινε η νέα αφορμή για αντιπαράθεση στα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ, των «προεδρικών» και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Στην «Καθημερινή», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εσωκομματικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα και επικεφαλής της τάσης «Ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού απαρίθμησε ως προσόντα του πρώην πρωθυπουργού τη λαϊκότητα και τον τακτικισμό του, όπως είπε, ανέφερε ως μειονεκτήματα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», ενώ πρόσθεσε ότι «σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος, αυτό το λέει και ο ίδιος».
Είπε, μάλιστα, και κάτι πιο βαρύ για «την ανασφάλεια του Αλέξη Τσίπρα». Στο ερώτημα αν τον επηρέασε, τον ίδιο, η αίγλη της εξουσίας όσο ήταν υπουργός, απάντησε: «Με επηρέασε λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο στην Οξφόρδη που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια αστική αυτοπεποίθηση. Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν». Άφηνε έτσι να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας, που φοίτησε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων και δεν έκανε σπουδές σε καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, υστερεί μορφωτικά από τον ίδιο και παρουσιάζει αδικαιολόγητη ανασφάλεια.
Οι φράσεις αυτές προκάλεσαν οργή σε στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που με παρεμβάσεις τους «άδειασαν» τον πρώην υπουργό Οικονομίας και τον κατηγόρησαν για αλαζονεία.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Βερναρδάκης επιτέθηκε στον κ. Τσακαλώτο και τον κατηγόρησε για ναρκισσισμό:
«O “ατομικός διανοούμενος” πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα κ,αναζήτηση “αυτοπεποίθησης”. Ο “συλλογικός διανοούμενος”, πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: “Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο[…]Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε”», έγραψε.
O “ατομικός διανοούμενος” πολλές φορές διακατέχεται από ναρκισσισμό, αυτοαναφορικότητα κ,αναζήτηση “αυτοπεποίθησης”. Ο “συλλογικός διανοούμενος”, πάλι, εμπνέεται από τη Θέση για τον Φόϋερμπαχ: “Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο[…]Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε”#τσακαλωτος
— Χρ.Βερναρδάκης (@ChVernardakis) February 21, 2022
Την υπεράσπιση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε και ο πρώην συνεργάτης του Νίκος Καρανίκας, ο οποίος κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για υπεροψία και για αριστοκρατική αντίληψη.
Στην ανάρτησή του ο Νίκος Καρανίκας αναφέρει:
«αυτοπεποίθηση και κινητικότητα με αριστερή ματιά.
Διάβασα την άποψη του σ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση.
Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει – μάταια στην προκειμένη – και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική. Κατά τ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση.
Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα. Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία.
Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500….και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό».
Κατρούγκαλος: Το βασικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας
Αλλά και ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα στο Radio North 98, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το «βασικό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.
«Από την μεριά μας σε ότι αφορά τις δηλώσεις μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε αυτά που λέμε να μην αξιοποιούνται προπαγανδιστικά, για να φαίνεται ότι υπάρχει τάχα αυτή η εσωστρέφεια, που θα ήθελαν οι αντίπαλοί μας να υπάρχει. Νομίζω ότι ειδικά η στρατηγική της ΝΔ είναι ακριβώς η στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα γιατί ακριβώς αυτός αποτελεί το βασικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η διαφορά του ότι υπήρχε ένας ηγέτης σαν κι αυτόν στην Ελλάδα είναι που οδήγησε την Αριστερά στην εξουσία αντίθετα με ότι έγινε στην Ισπανία, σε άλλες χώρες, που εξίσου με τη δική μας πατρίδα είχαν δοκιμαστεί στα μνημόνια και που υπήρχε κίνημα ανάλογο με το δικό μας», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
Την ίδια ώρα, δεκάδες σχόλια εναντίον του κ. Τσακαλώτου έκαναν στα social media οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το #τσακαλωτος να γίνει viral.
Ο Ευκλείδης έδωσε εξηγήσεις μέσω Facebook
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν τα όσα είπε στην «Καθημερινή της Κυριακής» επιχειρεί με ένα μακροσκελές κείμενο που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί τι ακριβώς εννοούσε όταν αναφερόταν στην «αστική του αυτοπεποίθηση», αλλά και στον «ανασφαλή» Αλέξη Τσίπρα.
«Μίλησα για τα προνόμια που είχα στην εκπαίδευση όπως πρέπει να μιλάμε για το αντρικό προνόμιο στην πατριαρχία, το λευκό προνόμιο στον σύγχρονο καπιταλισμό (και πριν), τα προνόμια που έχει ένας straight λευκός αστός άντρας. Πρέπει να τα συζητάμε ή να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν; (…) Αναγνωρίζω όμως ταυτόχρονα ότι ως άνθρωπος έχω συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες που με έχουν καθορίσει. Προσπαθώ να κρατήσω τα θετικά κομμάτια τους».
Ως προς την «ανασφάλεια» του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει: «Είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας), και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης».
Τέλος, ως προς το ζήτημα των «καλύτερων συμβούλων» που επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι «είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ».
Σε σχέση με τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο 24ωρο νομίζω ότι είναι καλό να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:
Αυτό που ενώνει τους Αριστερούς και Αριστερές (από οπού κι αν προέρχονται) είναι η στράτευση τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια κοινωνία χωρίς προνομιούχους και εκλεκτούς, δηλαδή χωρίς ανισότητες.
Η συζήτηση αυτή απαιτεί ειλικρίνεια. Να βλέπουμε ότι τα προνομία υπάρχουν, ότι πολλά από αυτά χαρακτηρίζουν εμάς τους ιδίους. Είναι το πρώτο βήμα για να τα υπερβούμε. Μίλησα για τα προνόμια που είχα στην εκπαίδευση όπως πρέπει να μιλάμε για το αντρικό προνόμιο στην πατριαρχία, το λευκό προνόμιο στον σύγχρονο καπιταλισμό (και πριν), τα προνόμια που έχει ένας straight λευκός αστός άντρας. Πρέπει να τα συζητάμε ή να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν;
Η πίστη (αυτοπεποίθηση) που μπορεί να είναι ανατρεπτική προέρχεται ακριβώς από την σταθερή στράτευση μας σε αυτές τις ιδέες (είμαι πάντα εδώ, λέω πάντα αυτά, γιατί αυτά πρέπει να νικήσουν, γιατί αυτή είναι η αντίληψη μας για τη δίκαιη κοινωνία). Αναγνωρίζω όμως ταυτόχρονα ότι ως άνθρωπος έχω συγκεκριμένες προσλαμβάνουσες που με έχουν καθορίσει. Προσπαθώ να κρατήσω τα θετικά κομμάτια τους.
Είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας), και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης.
Είναι καθήκον μας να του εκφράζουμε την κριτική μας σε σημαντικά ζητήματα και να προστατεύουμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη, με συντροφικότητα, χωρίς ανθρωποφαγία, και με το βλέμμα στην προετοιμασία μιας καλύτερης διακυβέρνησης, ουσιαστικής, αποτελεσματικής για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Είναι καθήκον δικό του να χρησιμοποιεί αυτή την κριτική για να γινόμαστε όλοι μαζί ισχυρότεροι, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην κοινωνία, για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Δεν μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι αν δεν κατανοούμε τα όπλα του αντιπάλου. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ
ΥΓ Επισυνάπτω το πλήρες κείμενο της συνέντευξης γιατί όταν κρίνεται η γνώμη κάποιου είναι κρίσιμο να έχει διαβαστεί ολόκληρη και να μη δημοσιεύεται πετσοκομμένη για να δημιουργηθούν εντυπώσεις».