Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 19:37
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος -Μπορεί να δούμε 850 σε ΜΕΘ

Greece is going through a lockdown due to the rising numbers of infected and diseased by the COVID-19 Novel Coronavirus infection, Athens, February 6, 2021 / Kαθολικό lockdown στην χώρα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19, Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου, 2021





Η χώρα ενδεχομένως δεν έχει φτάσει ακόμα στη κορύφωση του τρέχοντος κύματος κορωνοϊού δήλωσε, σε ανησυχητικό τόνο, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των κρουσμάτων και τα δεδομένα που προκύπτουν από διάφορες πηγές, όπως τα λύματα, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, ότι «τώρα πια δεν υπάρχει χώρος και χρόνος να ολιγωρούμε. Πρέπει να στοχεύσουμε εκεί που γίνεται η διασπορά. Δηλαδή στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εχει ωριμάσει η στιγμή».

Ο κ. Σαρηγιάνης ερωτήθηκε αν τα στοιχεία δείχνουν κάμψη στο επόμενο δεκαήμερο και απάντησε ως εξής:

«Οχι, στο επόμενο δεκαήμερο, μέχρι τέλος του μήνα, θα βλέπουμε μια αύξηση. Ίσως μια κάμψη στην αυξητική πορεία, μια εικόνα σταθεροποίησης. Θα συνεχίσουμε όμως αυξητικά. […] Για να κάμψουμε την καμπύλη θα είναι δύσκολο. Τα μεταλλαγμένα στελέχη αρχικά έχουν μεγάλο ρυθμό διασποράς. Από τις 10 Μαρτίου υπολογίζουμε ότι έχουν κυριαρχήσει στην κοινότητα, παραπάνω από 50% μεταλλαγμένα, ίσως 60% αυτή τη στιγμή πανελλαδικά. Γύρω στο 90% στην Αθήνα και 100% στην Κρήτη»

Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος

Ο καθηγητής τόνισε ότι «θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση. Γι’ αυτό θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε επαν-αναφλέξεις. Αν δεν έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα, θα μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε αυξητική πορεία».

Σε εκείνο το σημείο, ερωτήθηκε αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος και είπε:

«Δεν είναι η κορύφωση. Αν αφήναμε την πανδημία όπως πηγαίνει, θα φτάναμε σε μια κορύφωση μετά το Πάσχα. Η οποία θα ήταν, όπως φαντάζεστε. Οταν έχεις ένα κύμα που αργεί να έρθει συνήθως είναι μεγάλο. Όσο πιο αργά φτάνουμε σε κορύφωση τόσο πιο ψηλή θα είναι η κορύφωση. Επομένως το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τώρα τα πράγματα, ώστε να έχουμε μια κορύφωση στις αρχές Απριλίου και μετά να πάμε σε μια αργή αποκλιμάκωση»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ακολούθως, είπε ότι για τις ΜΕΘ «μια κορύφωση μπορεί να είναι οι 850 (νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ). Και δεν είναι η κορύφωση, είναι αυτό που μπορεί να φτάσουμε στο τέλος του μήνα. Το θέμα της κορύφωσης έχει να κάνει με το πώς διαχειριζόμαστε τα πράγματα και η πορεία εξέλιξης των νέων μεταλλαγμένων στελεχών».

Πρόβλημα οι μεταλλάξεις

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε ότι υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μεταλλαγμένων στελεχών. «Εχουμε τη βρετανική που είναι γρήγορα μεταδόσιμη αλλά την πιάνει η ανοσία. Που σημαίνει ότι κάποιος που έχει ανοσία δεν κινδυνεύει από αυτή. Και τη βραζιλιάνικη – νοτιοαφρικανική που έχουν παρόμοια υπερμετάδοση, αλλά τις οποίες η ανοσία, τεχνητή ή φυσική, τις πιάνει μέχρι ένα σημείο. Άρα τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν διαθέσιμο όλο τον πληθυσμό».

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «για να αποφύγουμε ένα πολύ υψηλό κύμα που μπορεί να έρθει τον Μάιο για παράδειγμα, θα ήταν καλό να κάνουμε την κορύφωση αρχές Απριλίου, που θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά που θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα. […] Πρέπει να αναρωτηθούμε “πού ακόμα υπάρχει διασπορά;”. Εκεί πρέπει να απαντήσουμε. Σε εργασία και ΜΜΜ, χώρους που δεν έχουμε αντιμετωπίσει. Τηλεργασία, μείωση δυνατότητας επαφών, αύξηση τεστ στον εργαζόμενο που πρέπει να είναι στη δουλειά (π.χ. εργοστάσιο), αύξηση αριθμού τεστ στον πληθυσμό, με διάθεση και από τα φαρμακεία (rapid) και απολύμανση του αέρα».

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr