Συναγερμό έχουν σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλίας τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις. Η βρετανική μετάλλαξη, όχι μόνο είναι «παρούσα» στη Θεσσαλία, αλλά «σαρώνει» κιόλας, καθώς οκτώ στα δέκα νέα κρούσματα που εκδηλώνονται στους τέσσερις νομούς της ενδοχώρας προέρχονται από αυτό τον τύπο, που καλύπτεται μεν από τα εμβόλια, θεωρείται όμως ιδιαίτερα μεταδοτική.
Ο ΕΟΔΥ βέβαια δεν διευκρινίζει σε ποιους νομούς καταγράφονται τα κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης, επιλέγοντας μόνο την αναφορά σε επίπεδο περιφερειών.
Οι ειδικοί πάντως είναι προβληματισμένοι καθώς η άρση των μετακινήσεων από νομό σε νομό θεωρείται βέβαιο πως επηρεάζει τη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της μεταδοτικότητας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα χθεσινά στοιχεία το ποσοστό του συγκεκριμένου τύπου μετάλλαξης του κορονοϊού που κυριαρχεί στην περιφέρεια Θεσσαλίας ανέρχεται σε 77,08%, ενώ εντοπίζεται και ένα ποσοστό 0,57% της μετάλλαξης B.1.1.318. Πρόκειται για μία μετάλλαξη που έχει ονοματιστεί «μετάλλαξη της Αθήνας» διότι εντοπίστηκε στις αρχές Μαϊου στον λεγόμενο «κεντρικό τομέα της Αθήνας», ειδικά σε κοινότητες με έντονο στοιχείο μετανάστευσης από αφρικανικές χώρες ή και ταξιδιώτες από το Βέλγιο.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 32 νέα θετικά κρούσματα στη Μαγνησία, αριθμός ελαφρώς αυξημένος συγκριτικά με προχθές.
Στο Νοσοκομείο Βόλου πάντως οι νοσηλείες παραμένουν σε σταθερά επίπεδα κάτω από τους 50 ασθενείς.