Με έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την προσεχή Τρίτη, η Εκκλησία της Ελλάδος δρομολογεί τις κινήσεις της και την αντίδρασή της στην απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Την Τρίτη αναμένεται το θέμα να συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, οπότε και η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία για να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ιεραρχίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», μοναδικός εισηγητής θα είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος, όπως αναφέρεται, ως γιατρός ο ίδιος και ως πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής, είναι ο πλέον κατάλληλος να αναλύσει όλες τις παραμέτρους του θέματος και όσον αφορά στη βιολογία αλλά και σε σχέση καθαρά με τη θρησκεία.
Το βασικό πλαίσιο της άρνησης της εκκλησίας να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία εκκινεί από τη θέση ότι επιχειρείται η κανονικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, που για την Εκκλησία, είναι αμαρτία.
«Ποιμαντικά τους αγκαλιάζουμε όλους και τους περιμένουμε στην εκκλησία. Δεν καταδικάζουμε τον άνθρωπο, καταδικάζουμε την αμαρτία» εξηγεί ιεράρχης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι ο προσανατολισμός για τη συνεδρίαση της Τρίτης είναι να διατυπωθεί με σαφήνεια και τεκμηρίωση η θέση της Εκκλησίας ώστε να μην υπάρχουν θολά σημεία και ερωτήματα.
Παράλληλα, η μία από τις βασικές εισηγήσεις είναι να αποσταλεί από την Ιερά Σύνοδο επιστολή προς όλους τους βουλευτές, όπου θα γίνεται αναφορά στην ανάγκη να διαφυλαχθεί ο θεσμός της οικογένειας και να προστατευθούν τα δικαιώματα των παιδιών. Τέλος αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος για την αντίθεση της Εκκλησίας στην προωθούμενη ρύθμιση, η οποία θα αποσταλεί στους ναούς όλης της χώρας προκειμένου να αναγνωσθεί προς το εκκλησίασμα.
Σταθερά από την πλευρά της εκκλησίας επισημαίνεται ότι η διαφωνία προς την κυβερνητική επιλογή αφορά πρωτίστως το ζήτημα που ανοίγει για τα παιδιά, καθώς, όπως τονίζεται, από τη στιγμή που θα νομοθετηθεί ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, με μία προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στο πλαίσιο της διεκδίκησης ισονομίας, θα ανοίξει ο δρόμος για παρένθετη κύηση, ακόμη και αν στον νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση δεν θα δίνει το δικαίωμα αυτό στα ομόφυλα ζευγάρια.
Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, εσωτερικά στην Εκκλησία συζητήθηκε το ενδεχόμενο, εφόσον προχωρήσει η νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και στη συνέχεια προκύψει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, η Εκκλησία να εμπλακεί στη δικαστική διαδικασία με παράσταση για να υπερασπιστεί τις θέσεις της. Αυτή η ιδέα, ωστόσο, δεν φάνηκε να κερδίζει έδαφος, κυρίως εξαιτίας της πολυπλοκότητας των διαδικασιών, αλλά και για να μην δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εικόνα μιας ακραίας αντιπαράθεσης εντός Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της εκκλησίας έγινε ακόμη μία προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει το δικαίωμα παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν άρχισε να ανοίγει η συζήτηση και έγιναν παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και ιεράρχες, από την πλευρά της Εκκλησίας προτάθηκε να μην γίνει καμία παρέμβαση όσον αφορά στον γάμο. Να μην αλλάξει κάτι στον θεσμό ως έχει σήμερα και να μην αλλάξει κάτι στο σύμφωνο συμβίωσης. Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν να παρέμβει η κυβέρνηση στον νόμο περί υιοθεσιών και μέσα από τις αναγκαίες εκεί τροποποιήσεις να καλυφθεί το θέμα εξασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών που υιοθετούνται από ομόφυλα ζευγάρια και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν στην επέκταση της γονεϊκότητας και στα δύο μέλη ενός ομόφυλου ζευγαριού.