Περί τις 10 περιπτώσεις θυμάτων βίας, είχαν εγκαταστήσει, μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας τουλάχιστον, στο κινητό τους τηλέφωνο το panic button που έχει τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά από αρχές Ιουνίου.
Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αυξάνονται δραματικά και το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, καλείται καθημερινά σχεδόν να διαχειριστεί διάφορες υποθέσεις, οι οποίες δεν φτάνουν όλες στο ακροατήριο του δικαστηρίου, ωστόσο, αρκετές από αυτές καταλήγουν, άλλες με καταδικαστικές αποφάσεις κι άλλες με ποινική διαμεσολάβηση.
Στην πλειοψηφία τους, αφορούν σε επεισόδια μεταξύ ζευγαριών, νυν ή και πρώην, καθώς και σε περιστατικά μεταξύ παιδιών και γονιών.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα της Μαγνησίας έχουν γίνει πάνω από 100 καταγγελίες, ενώ μόνο μέσα στον Ιούλιο είναι διψήφιος ο αριθμός των ενδοοικογενειακών περιστατικών.
Όσον αφορά στην εγκατάσταση του panic button, τελευταία περίπτωση, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ήταν μία υπόθεση ενδοοικογενειακής σε περιοχή έξω από τον Βόλο. Η γυναίκα αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι έχει τοποθετήσει στο τηλέφωνό της την παραπάνω εφαρμογή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που την χρησιμοποιεί.
Πώς χρησιμοποιείται το panic button
Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγγραφή στην εφαρμογή. Το panic button μπορεί να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα έξυπνης τεχνολογίας (smartphones), που υποστηρίζουν λογισμικά ios και android, ανεξαρτήτως παρόχου κινητής τηλεφωνίας με τον οποίο είναι συμβαλλόμενο το εγγεγραμμένο πρόσωπο. Για την εγγραφή στην εφαρμογή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου, καθώς και η εισαγωγή του αριθμητικού κωδικού, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα καταχωρείται και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία που ζητείται από την ή τον δικαιούχο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί το 100, με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής της ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που το χρησιμοποιεί.
Πηγή: ΘΕΣΣΑΛΙΑ