Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 11:15
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σχολεία- Κορωνοϊός: Αισιοδοξία μετά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας – Ελάχιστα κρούσματα, κανένα τμήμα κλειστό

Οργή των εκπαιδευτικών που ζητούν νομική κατοχύρωση απέναντι στους αρνητές- «Θωρακισμένη» η πανεπιστημιακή κοινότητα με 75% εμβολιασμένους φοιτητές –Επιστροφή στα αμφιθέατρα με κανόνες

Μπορεί οι επιστήμονες να εξέφραζαν και να συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για έκρηξη κρουσμάτων μετά την επιστροφή των μαθητών στην δια ζώσης διδασκαλίας, ωστόσο μία εβδομάδα μετά την έναρξη των μαθημάτων δεν έχει χρειασθεί να κλείσει ούτε ένα τμήμα σχολείου σε ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στα παιδιά και των rapid test στους εκπαιδευτικούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έχει αποτρέψει μέχρι τώρα το φαινόμενο της εκτίναξης των κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν περίπου 1500 θετικές περιπτώσεις από τους ελέγχους που έγιναν μία ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν πήγαν στις τάξεις τους και άλλα συνολικά 800 σε όλη την Ελλάδα διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της επικράτειας. Ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στη διάρκεια μίας ολόκληρης εβδομάδας ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και τα σέλφ τεστ που βγαίνουν θετικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με rapid ή μοριακό έλεγχο.





Βεβαίως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται με αγωνία, ωστόσο υπάρχει και πάλι η ασφαλιστική δικλείδα των σελφ τεστ που αποτρέπει την προσέλευση των συγκεκριμένων παιδιών ή και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, περιορίζοντας έτσι δραστικά τον κίνδυνο για τους υπόλοιπους μαθητές και εκπαιδευτικούς, ακόμα και για τις στενές επαφές.

5369278
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να κλείσει ένα ολόκληρο τμήμα, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ, θα πρέπει να νοσήσει το 50% των μαθητών συν 1 , ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον κρίνεται απαραίτητο, από τους επιστήμονες, να κλείσει και με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων εάν διαπιστωθεί ότι αναπτύσσεται μία δυναμική νόσησης.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος μαθητή τότε οι μαθητές του τμήματος θα πρέπει να κάνουν τεστ τέσσερις φορές την εβδομάδα αντί για δύο που προβλέπεται για τον γενικό μαθητικό πληθυσμό, εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι ενώ οι στενές επαφές του κρούσματος που δεν είναι εμβολιασμένοι, δηλαδή αυτοί που κάθονται δίπλα , μπροστά και πίσω από τον συγκεκριμένο μαθητή θα πρέπει να κάνουν δύο δωρεάν rapid τεστ την εβδομάδα Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν υποχρεούνται σε rapid test ακόμα και αν είναι στενές επαφές.

Προστασία εκπαιδευτικών που τηρούν τον νόμο

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά στην ανάγκη νομικής θωράκισης και προστασίας από τους αρνητές των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν τον νόμο και δεν επιτρέπουν την είσοδο στο σχολείο των μαθητών που δεν φορούν μάσκα και δεν έχουν υποβληθεί σε σελφ τεστ. Στο νέο περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή στον Πειραιά με την προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα εκπαιδευτικών ύστερα από μήνυση αρνητών, προκάλεσε οργή των καθηγητών του σχολείου στην κοινή γνώμη και την αντίδραση της ΕΛΜΕ που ζητεί προστασία.

Συγκεκριμένα , η ΕΛΜΕ Πειραιά με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε γονέας, αρνητής κορωνοϊού σε διευθύντρια και υποδιευθυντή Γυμνασίου στα Καμίνια, καταγγέλλει ότι τα σχολεία από τη μία είναι ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία και από την άλλη οι εκπαιδευτικοί «οδηγούνται με περιπολικό στο Τμήμα από τον κάθε ένα, που κάνει μηνύσεις, επειδή δεν θέλει το παιδί του να φοράει ούτε μάσκα».

Μάλιστα η ΕΛΜΕ Περαιά τονίζει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας στις σχολικές μονάδες και φυσικά να υπάρξει μέριμνα γα την προστασία και των ίδιων εκπαιδευτικών από τέτοιου είδους περιστατικά. H καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά:
Την Τρίτη 14/9 γονέας μαθητή του Γυμνασίου Καμινίων, προχώρησε σε μήνυση κατά 3 μελών του Συλλόγου Διδασκόντων (Διευθύντρια, Υποδιευθυντή και την υπεύθυνο Covid), επειδή εφάρμοσαν το νόμο και αρνήθηκαν την είσοδο στο σχολείο στο παιδί του, μια και δεν διέθετε self-test, ενώ αρνούνταν να φορέσει και την προστατευτική μάσκα.

5234793

Αμέσως μετά ακολούθησε το εξής εξοργιστικό γεγονός: περιπολικό της Αστυνομίας έφτασε στο σχολείο και ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να μπουν μέσα σε αυτό, ώστε να τούς οδηγήσει στο Τμήμα! Μπροστά στα μάτια εκατοντάδων μαθητών και δεκάδων συναδέλφων, οι εκπαιδευτικοί επιβιβάστηκαν στο περιπολικό και πήγαν στο Τμήμα, λόγω της μήνυσης του γονιού που (επαναλαμβάνουμε) αρνούνταν να κάνει το παιδί του self-test, αλλά και να φορέσει μάσκα! Τελικά, μετά από πολύωρη κατάθεση (!), την (αναγκαστική κάτω από αυτές τις συνθήκες) υποβολή μήνυσης από τη Διευθύντρια του σχολείου και την παρέμβαση εισαγγελέα, οι εκπαιδευτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν οδηγήθηκαν δηλαδή στο αυτόφωρο. Πραγματικά, τα γεγονότα προκαλούν οργή.
Τα σχολεία από τη μία είναι ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι συνάδελφοι από την άλλη, που κάνουν ό, τι μπορούν για να κρατήσουν τα σχολεία ασφαλή μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχοντας συνείδηση της κοινωνικής τους ευθύνης και του ρόλου τους, έχοντας συνείδηση των αυτονόητων, στοιχειωδών μέτρων (όπως η μάσκα) που πρέπει να τηρούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, οδηγούνται με περιπολικό στο Τμήμα από τον κάθε ένα, που κάνει μηνύσεις, επειδή δεν θέλει το παιδί του να φοράει ούτε μάσκα! Μα καλά, είναι δυνατόν; Έλεος! Τους εκπαιδευτικούς του σχολείου βρήκε να προσάγει η Αστυνομία στο Τμήμα; Τις τελευταίες μέρες τα φαινόμενα απειλών απέναντι σε εκπαιδευτικούς από διάφορους “αρνητές” γονείς, έχουν αυξηθεί.

Σε πάρα πολλά σχολεία εμφανίζονται μεμονωμένες περιπτώσεις γονιών που εκτοξεύουν απειλές, που απειλούν με μηνύσεις, καταθέτουν εξώδικα ή κείμενα γραμμένα από δικηγόρους (πολλές φορές πανομοιότυπα), απαιτώντας την είσοδο των παιδιών τους στο σχολείο, χωρίς μάσκα και self-test.Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη! Να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών, αλλά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία! Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της Αστυνομίας στο Γυμνάσιο Καμινίων και απαιτούμε να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιο εξοργιστικό περιστατικό. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους του Γυμνασίου Καμινίων».

5234803

Το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας δια ζώσης θα πραγματοποιηθεί φέτος η εκπαιδευτική διαδικασία των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία σε σύνολο 513.151 φοιτητών έχουν εμβολιασθεί με μία ή δύο δόσεις 349.206 φοιτητές (68%) έχουν νοσήσει 27.874 , ανεμβολίαστοι είναι οι 136.071 ενώ εμβολιασμένοι και νοσήσαντες είναι οι 377.080 φοιτητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών έχει το ΕΜΠ με ποσοστό 78% και ακολουθεί το ανοιχτό Πανεπιστήμιο με ποσοστό 77%.
Ο μικρότερος αριθμός εμβολιασμένων φοιτητών έως τώρα σημειώνεται στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης με ποσοστό 44%.

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις: έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).