Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 00:33
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σχολεία: Τέλος σε πιστοποιητικά εμβολιασμού και τεστ, με μάσκα… όποιος θέλει – Τι είπε για το άνοιγμα ο Πλεύρης






Η έναρξη λειτουργίας των σχολείων θα γίνει….χαλαρά όπως έχουν ξεκαθαρίσει τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ενώ σήμερα η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει προκειμένου να οριστικοποιήσει το πρωτόκολλο για την προστασία από τον κορονοϊό στις σχολικές μονάδες. Τη βούληση της κυβέρνησης για να γίνει το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ιδιαίτερα μέτρα και να είναι «το δυνατόν πιο κανονική η λειτουργία» εξέφρασε μιλώντας στο OPEN και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Η επιτροπή έρχεται και εισηγείται η κυβέρνηση αποφασίζει βέβαια. Εγώ να ξέρετε είμαι ένας υπουργός που δεν κρύβομαι πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί είναι για να εισηγούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν τη σφραγίδα βάσει των εισηγήσεων της πολιτικής απόφασης. Η βούληση η δική μας είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο κανονική λειτουργία των σχολείων. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε μαζέψει τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ως Ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα όπως καταλαβαίνεται. Ανοίγουμε αργότερα από άλλες χώρες της ΕΕ και βλέπουμε ότι κατά βάση, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανοίγουν χωρίς μέτρα ή με μέτρα συστάσεων. Η βούλησή μας είναι να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θα ακούσουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών», είπε ο υπουργός Υγείας.

Από τα λεγόμενα των αρμόδιων υπουργών Υγείας και Παιδείας προκύπτει ξεκάθαρα ότι στις 12 του Σεπτεμβρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πάνε στα σχολεία χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσουν τεστ, πιστοποιητικά εμβολιασμού και να φορούν υποχρεωτικά μάσκα μέσα στις αίθουσες. Βέβαια επειδή ακόμη απομένουν αρκετές μέρες διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις αλλά είναι βέβαιο ότι υποχρεωτικά μέτρα δεν θα υπάρχουν στα σχολεία.

Το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος
Σε λίγες ώρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό, προκειμένου να συζητήσει τη διαμόρφωση του Πρωτοκόλλου για τη λειτουργία των σχολείων από τις 12 Σεπτεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος με τη διασπορά εντός τάξης, ο κ. Πλεύρης σημείωσε στο OPEN: «Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι όλο το καλοκαίρι λειτουργήσαμε χωρίς μάσκες παρά μόνο σε δύο χώρους. Τα ΜΜΜ και νοσοκομεία. Οι κλειστοί χώροι ήταν χωρίς μάσκα και είδαμε τη διασπορά η οποία υπήρξε. Μην προτρέχουμε όμως. Θα ακούσουμε τους ειδικούς γιατί θα υπάρξει πρωτόκολλο και για το κρούσμα, τι γίνεται όταν υπάρχει κρούσμα και πότε ενδεχομένως χρειάζονται παραπάνω παρεμβάσεις».

Για τις προτάσεις να γίνει ένα τεστ στα παιδιά πριν επιστρέψουν στις αίθουσες ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν έχει καποιο νόημα στην παρούσα φάση: «Να σας πω κάτι. Και αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Το τεστ αυτή τη στιγμή και ειλικρινά (μιλώντας) δεν έχει το νόημα που είχε στην πρώτη φάση που η διασπορά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έπρεπε να υπάρχει μία συνεχής επιτήρηση. Τώρα να σας θυμίσω ότι όλο το καλοκαίρι το περάσαμε χωρίς κανένα τεστ παρά μόνο τεστ γινόταν σε όσους ήταν ανεμβολίαστοι».

«Το πρωτόκολλο, όποιο και να εφαρμοστεί, θα είναι δυναμικό. Οπότε θα παρακολουθήσουμε την πανδημία γιατί μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση μέτρων όσο πλησιάζουμε σε χειμερινούς μήνες. Μπορεί δηλαδή η πανδημία να μας δώσει τέτοια στοιχεία που ενδεχομένως να πάμε σε χρήση (της μάσκας). Αυτή τη στιγμή λέμε το άνοιγμα. Το άνοιγμα είναι Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Και επειδή το έχουμε συζητήσει εκτενώς και με την κ. Κεραμέως να ξέρετε η κανονικότητα που πρέπει να υπάρχει και στα σχολεία είναι και για την υγεία των παιδιών (…)», συμπλήρωσε.

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς, θα γίνει κουβέντα. Η βούληση της κυβέρνησης είναι όχι μέτρα, πιο κοντά στην κανονικότητα συνολικά», κατέληξε.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν «λίγο πιο χαλαρά» και «μάλλον» χωρίς μάσκες. Η κ. Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως προβλέπει μία ηπιότητα του κορονοϊού, καθώς τείνει να μετατραπεί σε ένα είδος γρίπης. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προέβλεψε μία πιθανή ηπιότητα στον ιό και ίσως το τέλος της χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι θα επανέλθει η κανονικότητα και στα σχολεία.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Επικίνδυνη και ανεύθυνη τη «συνύπαρξη με την πανδημία» στα σχολεία χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι: H “συνύπαρξη με την πανδημία», την οποία εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την ερχόμενη σχολική χρονιά, δεν αποτελεί κάτι νέο. Είναι η συνέχιση της ίδιας και επικίνδυνης πολιτικής των τελευταίων τριών ετών, που πλέον ομολογείται ανοιχτά. Υπερμεγέθεις τάξεις και υγειονομικά ανοχύρωτα σχολεία, δήθεν πρωτόκολλα και παραβιάσεις των οδηγιών του ΕΟΔΥ, υψηλά ποσοστά νόσησης του μαθητικού πληθυσμού και κλειστά σχολεία για διάστημα-ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, αγνόηση των τεκμηριωμένων προτάσεων των εκπαιδευτικών φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και η αδιαφορία για τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν διεθνώς.

Η ομολογία της υπουργού Παιδείας πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των μαθητών και των καθηγητών είναι ανατριχιαστική. Ειδικά τη στιγμή που 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω COVID-19, ενώ ο φετινός Αύγουστος ήταν ο χειρότερος με 1.000 νεκρούς. Ευτυχώς, για την εκπαίδευση και τη χώρα, η «συνύπαρξη» της ελληνικής κοινωνίας με την κυβέρνηση της ΝΔ φτάνει σύντομα στο τέλος της.

Οι διαφωνίες των επιστημόνων
Όπως έγραφε προ ημερών το ethnos.gr οι επιστήμονες έχουν διχαστεί όσον αφορά στα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων καθώς υπάρχουν αυτοί που τάσσονται υπέρ της μάσκας και των τεστ και αυτοί που πλέον δεν τα θεωρούν απαραίτητα. Για παράδειγμα, η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής τόνισε πως σε Ευρώπη και Αμερική τα σχολεία ανοίγουν υποχρεωτικά μέτρα και υπογράμμισε ότι «κάθε εβδομάδα τα στατιστικά στοιχεία είναι όλο και καλύτερα. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι τελικά να μην χρειαστούμε μάσκες και τεστ. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κορονοϊού, οι προτάσεις και οι συστάσεις θα διαφοροποιούνται».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία είπε ότι «τολμώ την πρόβλεψη, επειδή ούτως ή άλλως η κοινωνία κινείται και λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν μέτρα, ότι κάπως έτσι θα λειτουργήσουν και τα σχολεία, εκτός αν οι ειδικοί εισηγηθούν κάτι άλλο το οποίο δεν τεκμηριώνεται από τις μέχρι τώρα επιστημονικές τοποθετήσεις». Από τη άλλη πλευρά η ιατρός και τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού σημείωσε: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι στις περιοχές με μάσκα δεν υπήρχαν περισσότερα κρούσματα. Τα παιδιά έχουν κοντινή επαφή και καλό θα ήταν να εφαρμοστεί η χρήση μασκών. Την πρώτη εβδομάδα θα ήταν καλό να γίνει και ένα selft test για να υπάρχει έλεγχος.

Οι γονείς πρέπει να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά πριν μπουν στις τάξεις. Να συμβουλεύουν οι γονείς τα παιδιά να τηρούν στα μέτρα του δυνατού, τις αποστάσεις και να φορούν τη μάσκα. Για να μη γίνει στοχοποίηση ενός μαθητή θα μπορούσε ο Σύλλογος Γονέων να δώσει γενική συμβουλή για χρήση προστατευτικής μάσκας».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής δήλωσε ότι «μπορούν τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς μάσκα τη δεδομένη στιγμή αλλά εγώ προσωπικά θα ήθελα να γίνεται διάγνωση. Θα μπορούσαν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο με ένα self-test την εβδομάδα για καλή επιτήρηση. Μαζικά μπορούνε να πάνε χωρίς μάσκα. Σα γονιός θα ήθελα να φοράνε μάσκα αλλά από την άλλη αν φοράνε λίγα παιδιά και όχι όλα μέσα στην τάξη το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο. Εγώ θα προτείνω να φοράνε μάσκα αλλά από κει και πέρα θα δούμε την εξέλιξη. Ανοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο μπορεί να είναι εντάξει στις 12 Σεπτέμβρη δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εντάξει στις 29 Σεπτεμβρίου».

Πηγή:ethnos