Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 02:16
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σε 40 μέρες θα εξασθενήσει η Όμικρον δηλώνει ο Γουργουλιάνης






Εξασθένιση της Όμικρον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου χωρίς να προκύψει κάτι άλλο μετά ή εμφάνιση ακόμη μίας μετάλλαξης, η οποία θα είναι περισσότερο μεταδοτική και ακόμη λιγότερο θανατηφόρα είναι τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρύτανη και πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

«Το πιθανότερο σενάριο είναι η Όμικρον- που τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας εμφανίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου– να εξασθενήσει τις επόμενες 40 μέρες αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως στη Νότια Αφρική. Ο κόσμος θα έχει ανοσοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και δεν περιμένουμε τίποτα άλλο. Το άλλο σενάριο – το οποίο συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες– είναι η εμφάνιση ακόμη μίας μετάλλαξης περισσότερο μεταδοτικής και ακόμη λιγότερο θανατηφόρας» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης και πρόσθεσε:  «Έτσι εξελίσσονται οι πανδημίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα την γρίπη του 2009 που ήταν η πιο κοντινή σε μας πανδημία. Το 2010 δεν ήταν την ίδιας έντασης. Είχαμε περιστατικά στο νοσοκομείο αλλά δεν είχαμε πολλά και την μεθεπόμενη χρονιά τελείωσε. Θέλω να πω ότι η πορεία είναι κάπως έτσι. Αυτό που ζούμε τώρα είναι η εξέλιξη μιας πορείας της πανδημίας. Δεν έγινε κάτι που δεν το περιμέναμε».

«Δώσαμε λάθος το μήνυμα των εμβολιασμών» – Τι προβλέπει για τα εμβόλια

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκτιμά σε αυτή την φάση ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν θα γίνει κομμάτι της ζωής μας. «Εμβολιαζόμαστε για να προφυλαχθούμε από βαριά νόσο. Δώσαμε λάθος το μήνυμα των εμβολιασμών. Είπαμε εμβολιασμός-ελευθερία.  Δεν εμβολιαζόμαστε για να ελευθερωθούμε. Επίσης τα τεστ δεν αντικαθιστούν τα εμβόλια. Ο κόσμος που συρρέει για να κάνει τεστ επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και κάνουν το τεστ για να βγουν είναι ένα λάθος μήνυμα. Βασικό μήνυμα είναι εμβολιαζόμαστε για να αποφύγουμε από βαριά νόσηση (νοσηλείες, διασωληνώσεις, θανάτους). Αν, επομένως, έχουμε μια μετάλλαξη που εξελίξει την πανδημία σε ήπια νόσο δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαζόμαστε».

Όπως εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης, οι πολίτες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα εμβόλια κατά της φυματίωσης και του πνευμονιόκοκου. «Εμβολιάζεσαι για να μην κάνεις βαριά πνευμονία και πεθάνεις. Όχι για να μην κολλήσεις το διπλανό σου. Ας συμφωνήσουμε γιατί εμβολιαζόμαστε».

Πότε αναμένεται χαλάρωση των μέτρων – Δεν είναι κύμα που θα συρθεί πολύ η Όμικρον   

Οδηγός για την χαλάρωση των μέτρων, όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίαςείναι η Νότια Αφρική. «Αυτοί προηγήθηκαν από μας ένα μήνα. Και σιγά, σιγά παίρνουν τα μέτρα πίσω. Όταν δούμε ότι αυτό το κύμα ‘κάθεται’, βαθμιαία θα πάρουμε πίσω και μεις τα μέτρα’. Ξεκίνησε με οξύτητα η Όμικρον και γρήγορα θα φτάσει στο τέλος της. Δεν είναι ένα κύμα που θα συρθεί πολύ. Όπως βλέπουμε κάθε σπίτι έχει έναν, δυο, τρεις ανθρώπους που νοσούν. Αυτό θα τελειώσει και η μετάλλαξη θα εξαντληθεί. Αρκετοί, εξάλλου, είναι εμβολιασμένοι ενώ πολλοί μολύνθηκαν».

Δείχνει πιο ήπια νόσος μέχρι στιγμής

Σχολιάζοντας την κατάσταση σήμερα με την συνεχή αύξηση των μολύνσεων από την μετάλλαξη Όμικρον τονίζει ότι αυτές καταγράφονται στη χώρα μας από τις 24 Δεκεμβρίου. «Και όλα τα περιστατικά αυτά είναι μέχρι στιγμής ήπια. Είναι μικρό το διάστημα για συμπεράσματα. Αν λάβει, όμως, κανείς υπόψιν ότι δεν είναι σαν την προηγούμενη μετάλλαξη που χρειάζεται πέντε μέρες για να εκδηλωθεί η νόσος αλλά όλα γίνονται γρηγορότερα-σε δύο μέρες- πιθανότητα να έχουμε και μείς μια εικόνα ανάλογη με αυτή την Νότιας Αφρικής και της Αγγλίας ότι δηλ. είναι μια ήπια νόσος. Σε κάθε περίπτωση αυτό από προκύπτει από τα ευρήματα της Νότιας Αφρικής και της Αγγλίας είναι ότι με τρεις δόσεις η Όμικρον δεν κάνει σοβαρή νόσηση».

«Χρειάζεται επανεκτίμηση του testing»- Φορτώνονται τα επείγοντα όχι με άρρωστους αλλά με πιθανώς άρρωστους τις τελευταίες μέρες» 

Σε ότι αφορά τον δείκτη θετικότητας που συνεχώς ανεβαίνει στην κοινωνία, αυτός, όπως είπε, συνδέεται και με το ‘υπερβολικό testing’. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην διενέργεια τεστ και πρέπει αυτό να το επανεκτιμήσουμε. Από την στιγμή που ψάχνουμε, θα βρίσκουμε».

Οι περισσότεροι που μάλλον δεν έχουν εξετασθεί από γιατρό, σπεύδουν στα φαρμακεία ή στα κέντρα υγείας, ή ακόμα και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία επειδή βγήκαν θετικοί στο σπίτι σε self test και πηγαίνουν να κάνουν rapid, αλλά και αρκετοί που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο “κρούσμα” ή αισθάνονται ότι διασκέδασαν ξέφρενα τις ημέρες των διακοπών.

«Όλο αυτό έχει αλλάξει τελείως την δουλειά μας τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο. Αντί να έχουμε σοβαρά περιστατικά για να εισαχθούν, έρχονταν εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν κάνει ένα self test και έρχονταν για μοριακό ή rapid στο νοσοκομείο. Θα ήταν πιο λογικό όταν έχουν ένα άρρωστο στην οικογένεια ή ήρθαν σε επαφή με έναν που κόλλησε να υπήρχε ένας γιατρός στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που θα συντόνιζε αυτή την προσπάθεια. Και αυτοί να στέλνουν να κάνουν τεστ αυτούς που έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο. Ουσιαστικά τις τελευταίες μέρες δεν έρχονται άρρωστοι. Έρχονται πιθανοί άρρωστοι. Φορτώνονται τα επείγοντα με πολλά περιστατικά που θα είναι και κάποια σοβαρά μέσα σε αυτά. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά αυτός δεν είναι ο ρόλος ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Θα πρέπει να υπάρχει ένα φρενάρισμα πριν το νοσοκομείο που λείπει αυτήν την στιγμή».

 

 

Πηγή: ethnos.gr