Σε απολογία καλεί το διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου Βόλου τον διευθυντή του ιδρύματος για την υπόθεση των «εμβολιασμών κατά του κορονοϊού εκτός σειράς» που ήδη βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Χθες συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος και κατά πληροφορίες διαπίστωσε διαχειριστικά λάθη και παραλείψεις κατά τη συγκρότηση των λιστών για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Με ομόφωνη απόφαση ο διευθυντής καλείται την ερχόμενη Δευτέρα σε απολογία, ενώ επίσης με ομόφωνη απόφαση δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια χωρίς να είναι σε γνώση του διοικητικού συμβουλίου.
Οι αποφάσεις λήφθηκαν ενώ το ίδρυμα βρίσκεται σε αναμονή πορίσματος της έρευνας που διεξάγει από την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Χθες ζητήθηκαν και επιπλέον στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τη διαπίστωση των καταγγελιών που αφορούν σε εμβολιασμούς εκτός σειράς προτεραιότητας ατόμων, που δεν ανήκουν στον πυρήνα του Ιδρύματος.
Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα
Εν αναμονή του πορίσματος, χθες μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γηροκομείου Βόλου, Ευθύμιος Ζιγγιρίδης και ο διοικητής της εθνικής αρχής διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης για το περιστατικό με τους εμβολιασμούς εκτός σειράς στο γηροκομείο.
Σύμφωνα με τον κ. Ζιγγρίδη, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνα για το τι έχει συμβεί, ενώ περιμένει και εξηγήσεις από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.
Όπως υποστήριξε, για την επίμαχη λίστα δεν έγινε καμία συζήτηση, συντάχθηκε από ορισμένους ανθρώπους και εγκρίθηκε από το προεδρείο.
Ποιοι ελέγχονται
Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελο Μπίνη, στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι εμβολιασμοί που έγιναν τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη φορά όχι σε τροφίμους αλλά σε τέσσερα άτομα μέλη της διοίκησης και ισάριθμα άτομα που ανήκουν στο Φιλανθρωπικό Σωματείο. «Ερευνούμε ποιος κατάρτιση τη λίστα των 112 και αν δικαιούνταν να εμβολιαστούν οι οκτώ της διοίκησης και του φιλανθρωπικού σωματείου», είπε.
Εμβολιάστηκε εφοριακός
Ο κ. Μπίνης αναφέρθηκε και στον δεύτερο εμβολιασμό επίσης 112 ατόμων. Μίλησε για δόση που δεν έκανε ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και για την οποία εκλήθη άτομο εκτός λίστας, η υπόθεση του οποίου ερευνάται. Όπως προέκυψε πρόκειται για εφοριακό.
Ο κ. Μπίνης διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες ότι στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες εμβολιαστικές δομές δεν ισχύει η φράση «μπάτε σκύλοι αλέστε», όπως τους καταλογίζεται, όπως επίσης ότι δεν πετιούνται εμβόλια, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του γηροκομείου.
Ολόκληρη η διαδικασία της καταχώρηση δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα και η διαμόρφωση των λιστών είναι απολύτως διαφανής και πολύ αποτελεσματική, υποστήριξε.
Για τα περιστατικά σε Κέρκυρα και Βόλο θα διεξαχθεί έρευνα, θα δοθούν εξηγήσεις και θα πάρει το δρόμο της πειθαρχικής δικαιοσύνης.