Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025 20:30
ΜαγνησίαΤοπικά

Σε δεινή οικονομική θέση οι περισσότεροι δικηγόροι – Αποφασίστηκε νέα αποχή μέχρι 11 Δεκεμβρίου






Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται το 50% των δικηγόρων στη Μαγνησία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί σε αρκετές περιπτώσεις να φτάσει και τον μισθό ενός δημόσιου υπαλλήλου. Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή από δίκες μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταθέσει νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι δικηγόροι αντιδρούν δυναμικά εκφράζοντας την αντίθεσή τους. Παράλληλα υπογραμμίζουν την υποαπασχόληση που πλήττει ένα μεγάλο ποσοστό των μελών του δικηγορικού συλλόγου. Ενδεικτικά 300 από τους 600 δικηγόρους του νομού έχουν προβεί φέτος σε ελάχιστες δικαστικές πράξεις.
Ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος ανέφερε πως
«το επάγγελμα του δικηγόρου εντάσσεται στα επαγγέλματα της αργής επαγγελματικής ωρίμανσης. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και δέκα χρόνια, για να μπορέσει να έχει κάποιος μια αμοιβή μηνιαία από την οποία θα μπορεί να ζήσει ο δικηγόρος και η οικογένειά του. Επίσης στους ελεύτερους επαγγελματίες οι μήνες αποδοχών δεν είναι δεκατέσσερις αλλά δώδεκα».

Ο κ. Στρατηγόπουλος αναφερόμενος σε φετινά στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο επισήμανε πως «η οικονομική κατάσταση των δικηγόρων είναι πολύ δύσκολη. Είμαστε σε δεινή θέση και αυτή η διαπίστωση δεν αφορά μόνο τους νέους συναδέλφους ή αυτούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά διατρέχει όλο το δικηγορικό σώμα οριζόντια και κάθετα. Πιο συγκεκριμένα από τους 569 δικηγόρους του Βόλου περίπου οι 150 οι οποίοι μέσα στον χρόνο δεν έχουν εκδώσει ούτε ένα διπλότυπο το οποίο είναι απαραίτητο, όταν υπάρχει οποιαδήποτε δικαστική πράξη. Επίσης 153 είναι οι συνάδελφοι που έχουν εκδώσει από ένα έως δέκα διπλότυπα, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και ένα και όχι δέκα. Επίσης 74 δικηγόροι είναι αυτοί που έχουν εκδώσει από έντεκα ως 20 διπλότυπα. Ακόμη 103 είναι αυτοί που έχουν εκδώσει από 20 έως 50 διπλότυπα και 63 όσοι έχουν εκδώσει πάνω από 50 διπλότυπα. Αν λάβει κανείς υπόψη πως η ονομαστική αξία του διπλοτύπου είναι γύρω στα 120 ευρώ, τότε καταλαβαίνει πως τα ποσά δεν έχουν καμία σχέση με τα ποσά των 10.920 ευρώ που πρέπει να δηλώνουν.
Επίσης το 1/3 των 44.000 δικηγόρων πανελλαδικά βρίσκεται σε τυπικές ρυθμίσεις, όπως σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό προσπαθεί με άτακτες καταβολές να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Επίσης το ότι είναι κάποιος επιστήμονας δεν σημαίνει ότι δεν ζει μέχρι την ηλικία των 40 ετών με τους γονείς του στο ίδιο σπίτι ή ότι δεν μοιράζεται τη σύνταξη των γονέων του.
Συμπλήρωσε πως «Βέβαια οι δικηγόροι είναι αξιοπρεπείς επαγγελματίες που αγωνίζονται για να πετύχουν την επιβίωσή τους. Δεν μπορούν, όμως αν δεν υφίσταται κίνητρα από την πολιτεία, να αντιμετωπίζουν συνεχώς αντικίνητρα, όπως αυτά προκύπτουν από την πολιτεία. Ο δικηγορικός κλάδος αποδίδει 30.000.000 ευρώ ως προκαταβολή για φόρο εισοδήματος, 42.000.000 ευρώ ως προκαταβολή για ασφαλιστικές εισφορές και 49.000.000 ευρώ το 2022 ως προκαταβολή για ΦΠΑ».

Συνέχεια αποχής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του Συλλόγου από 05/12/2023 έως και 11/12/2023, σύμφωνα με το πλαίσιο αποχής της Ολομέλειας των Προέδρων Δ.Σ.Ε..
Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας:
1. Την Πανδικηγορική αποχή την Τρίτη 5-12-2023 όλων των δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένων των εμμίσθων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, Τραπεζών, ΔΕΚΟ, συνεργατών δικηγορικών γραφείων και δικηγορικών εταιρειών και τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων έξω από τη Βουλή την ίδια ημέρα και ώρα 13:00΄ (προσυγκέντρωση δικηγόρων στα γραφεία του ΔΣΑ ώρα 12:00΄).
2. Την καθολική αποχή των μελών τους από τα καθήκοντά τους από την Τρίτη 5-12-2023 έως και την Δευτέρα 11-12-2023 και σύγκληση εκ νέου Ολομέλειας την Παρασκευή 8-12-2023, ώρα 12:00΄.
3. Την συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Δικαστήρια όλης της χώρας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Ως πλαίσιο αποχών προτείνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα επτά (7) έτη στον α’ και β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαοκτώ (18) στον α΄ βαθμό και δεκαεννέα (19) στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση
δεκαοκτάμηνου.
– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών όταν επίκειται άμεσα ο πλειστηριασμός.
– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού και αποδεικνύεται από έγγραφα.
– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης: i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή,
ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της αποχής:
– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.
– Δεν θα χορηγούνται άδειες:
α) Για ασφαλιστικά μέτρα, β) Για αιτήσεις αναστολής και γ) Για αυτόφωρα και συνοδείες.
– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.