Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 05:09
Κόσμος

Σε διπλωματικό τείχος πέφτει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης -Στήριξη σε Αθήνα, αποστάσεις από Ερντογάν






Σε διπλωματικό τείχος φαίνεται πως προσκρούει η Τουρκία μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Πρώτες η Ιταλία και η Γαλλία, έστειλαν μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι έτοιμες να στείλουν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, αν η Αγκυρα στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά της Κρήτης. Σε πιο ήπιους τόνους, αλλά ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της Γερμανίας, καθώς διεμήνυσε σε Τουρκία και Λιβύη πως θα πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.
Την ίδια στιγμή και η Μόσχα κράτησε αποστάσεις από την Αγκυρα μετά το διττό μήνυμα του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μασλόφ πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μητσοτάκης : Μην παρερμηνεύετε την ψύχραιμη στάση μας

Από την Αθήνα πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης. Εχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει».

Τι επιδιώκει η Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πήχης έχει στηθεί ψηλά για τις επιδιώξεις της χώρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς στόχος είναι μια ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα επιθυμεί να αποτελέσει το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει σαφή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Δύο είναι τα σημεία – κλειδιά: Ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας ως παράνομης, που δεν μπορεί να παράγει οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα, και να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από πλευράς της Ένωσης.

Η ΕΕ στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο -Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.
Μόσχα περιμένουμε να μάθουμε τι λέει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Εκτός από το μήνυμα του Ρώσου πρέσβη, η Μόσχα διατήρησε την πολιτική των αποστάσεων για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, καθώς ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ανέφερε ότι ηΜόσχα περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).
«Δεν είμαστε συμμετέχοντες της εν λόγω συμφωνίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Λίβυοι και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές… η Ελλάδα, η Κύπρος ανησυχούν για αυτή τη συμφωνία, καθώς παραμένει κρυφή. Θα ήταν καλό εκ μέρους τους να μιλήσουν (για αυτήν), καθώς υπάρχουν ερωτήματα (όπως) τι είδους εξουσία είχε ο (πρωθυπουργός της GNA Φάγιεζ) αλ Σαράζ να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Πόσο νόμιμες είναι οι υπογραφές αυτών των διακυβερνητικών συμφωνιών», τόνισε ο Μπογκντάνοφ.

Μπλόκο Γάλλων και Ιταλών σε Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο

Πρώτοι απάντησαν στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο η Ιταλία και η Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ νότια της Κρήτης ερευνητικό πλοίο, τότε ο Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει εντολή να μεταβούν στο σημείο γαλλικό ερευνητικό, φρεγάτες ή και άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Και η Ρώμη όμως δήλωσε παρούσα στην περιοχή και ετοιμάζεται να απαντήσει στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Την Τρίτη η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραφε «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που δήλωσε ότι «στην συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της».

Παναγιωτόπουλος: Σηκώσαμε τα Mirage στο Αιγαίο και δώσαμε ένα μάθημα

Εκτός όμως από το διπλωματικό πεδίο, στο οποίο η κυβέρνηση κερδίζει σημαντικό έδαφος έναντι της Τουρκίας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε το δικό του επιχειρησιακό μήνυμα στην Αγκυρα.
Μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στην ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και επεσήμανε το πρόσφατο παράδειγμα την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των Mirage είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι σε άμεση ετοιμότητα: «Άλλωστε, χθες, σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του» σημείωσε.

Πηγή: iefimerida.gr