Υπoγράφθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, η σχετική σύμβαση, κατόπιν εκτελέσεως συνοπτικού διαγωνισμού, μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και της εταιρείας, «ENVIROLAB I.K.E. ΥΠΗΡ. ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ & ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ», αναδόχου του έργου, προγραμματική σύμβαση με αντικείμενο την «Παροχή υπηρεσιών υλοποίησης δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων αποβλήτων (υγρών – στερεών) και νερών, για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων των ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων» έναντι της οικονομικής του προσφοράς, ήτοι 59.380,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Μεταξύ άλλων, οι μετρούμενες παράμετροι είναι οι εξης:
- Ολικός Οργανικός Άνθρακας (TOC)
- Πολυχλωριωμένες διοξίνες
- Πολυχλωριωμένα διφαινύλια
- Πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες
- Στερεά απόβλητα από ΧΥΤΑ και λοιπούς χώρους απόθεσης/απόρριψης
- Βιομηχανικών υλών και εναλλακτικών καυσίμων (RDF), από βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Οι δειγματοληψίες, εργαστηριακές αναλύσεις και μετρήσεις πεδίου θα πραγματοποιούνται κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρμόδιων Υπηρεσιών των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων όποτε προκύπτει σχετική ανάγκη και η παράδοση των αποτελεσμάτων θα γίνεται στο γραφείο της γραμματείας της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας.
Παράλληλα έχει εγκριθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 155.000,00€, με στόχο, να διερευνηθεί η χημική σύσταση και η προέλευση της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Αναμένεται να γίνει ένας συνδυασμός δειγματοληψιών, χημικών αναλύσεων και χρήσης υπολογιστικών εργαλείων, με στόχο τον χαρακτηρισμό του χημικού αποτυπώματος μέσα στην πόλη, τον χαρακτηρισμό χημικού αποτυπώματος στις γειτονικές βιομηχανικές δραστηριότητες και τον χωρικό εντοπισμό της προέλευσης της δυσοσμίας μέσα στην πόλη.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός τόνισε «Αφουγκραζόμαστε το υγιές, πολυπληθές κομμάτι της κοινωνίας και ανταποκρινόμαστε στα «θέλω του». Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, όπως άλλωστε το έχουμε κάνει διαχρονικά. Η Περιφέρεια προχωρεί με την συνεργασία του Υπουργείου, των πιστοποιημένων επιστημονικών φορέων και όλης της τοπικής κοινωνίας με έναν κοινό στόχο: την επίλυση του όποιου προβλήματος και την ταυτοποίηση του αίτιου που προκαλεί την οσμή».