mitsoerdi.jpg

Μετά την εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι προσδοκίες από τη συνάντηση είναι χαμηλές.

usa.jpg

«Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα «κόκκινων» γραμμών» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται εμφατικά πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στόχος της συνάντησης πρωταρχικά να συνεχιστούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη ότι «η Ελλάδα δεν έχει χάσει από όλη αυτή τη διαδικασία ούτε καν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει».

Πρακτικά η Αθήνα σε αυτό το timing επιδιώκει να συνεχιστεί το καλό κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική, η συνεννόηση των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, την απόσβεση κρίσεων και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι ατζέντα της συνάντησης θα είναι «σφιχτή», καθώς και ο χρόνος είναι περιορισμένος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα πολύ βαθιά ζητήματα των θαλασσίων ζωνών θα θιγούν μάλλον επιφανειακά. Στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη η τουρκική στάση και θα εγκαταλειφθεί το αναθεωρητικό αφήγημα της γείτονος περί «Γαλάζιας πατρίδας». Ωστόσο στόχος είναι οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και βήμα- βήμα η συζήτηση να περάσει και σε πιο δύσκολα θέματα.