Αίτημα για την κήρυξη της Ν. Αγχιάλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέθεσε ο Δήμος Βόλου, όπως ενημέρωσε χθες το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος. «Η δημοτική αρχή ήταν παρούσα, βοήθησε τους κατοίκους, θα πρέπει όμως να ληφθεί μέριμνα για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν», σημείωσε ο κ. Μπέος. Χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, συνεργεία της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου έδιναν τη μάχη για την απομάκρυνση των τόνων λάσπης, κάτω από τους οποίους έχουν σκεπαστεί συνοικίες της Ν. Αγχιάλου μετά το χτύπημα του «Ιανού» την περασμένη Παρασκευή. Με JCB, φορτηγά και υδροφόρες επιχειρείται η διάνοιξη των δρόμων που θάφτηκαν στη λάσπη προκειμένου να έχουν πρόσβαση κάτοικοι στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Βόλου, Γιώργο Πράττο, προς το παρόν φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί αγρότες της περιοχής. «Εχουν εξαφανιστεί ολόκληρες καλλιέργειες με ελιές, αμπέλια, αμυγδαλιές. Αγρότες μάς λένε δείχνοντας εκτάσεις από λάσπη ότι κάποτε εκεί ήταν το κτήμα τους. Δεν υπάρχουν καν περιφράξεις», περιγράφει ο κ. Πράττος.
Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. «Τα θερμοκήπια έχουν καταστραφεί. Σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο απέμειναν μόνο οι σκελετοί» αναφέρεται στις εικόνες καταστροφής ο αντιδήμαρχος. Ακόμη και το παραλιακό μέτωπο έχει αλλοιωθεί από τους τόνους της λάσπης, τις φερτές ύλες και τα σκουπίδια που κατέληξαν στην ακτογραμμή.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Ν. Αγχιάλου, Βασιλική Πυργάνη- Παρασκευοπούλου, επιχειρείται καταγραφή των ζημιών τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε αντίστοιχο οικιακού εξοπλισμού. «Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχθηκαν η Δημητριάδα και ο Λόγγος, όπου υπάρχουν ζημιές στην εσωτερική οδοποιία, αλλά και σε γεωργικές καλλιέργειες, οικιακό εξοπλισμό καθώς αρκετά σπίτια πλημμύρισαν. Ζημιές καταγράφονται και σε αγροτικά μηχανήματα αλλά και σε αυτοκίνητα που επίσης πήραν νερό. Από σήμερα θα επιχειρήσουμε ακριβή καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε η κ. Πυργάνη.