Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024 00:27
ΒόλοςΤοπικά

Σε οριακό σημείο το Ορφανοτροφείο Βόλου – Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς κρατική επιχορήγηση






Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το Ορφανοτροφείο Βόλου. Από τη μία εγκρίθηκε η υπαγωγή του στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αλλά από την άλλη κοινή υπουργική απόφαση το αναγκάζει να προσλάβει επιπλέον προσωπικό που θα είναι εξειδικευμένο με επιπλέον επιβάρυνση 30.000 ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου Κώστας Θεοδώρου ανέφερε ότι το «ναι» από την κυβέρνηση για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανικό δίνει τη δυνατότητα στο ίδρυμα να ρυθμίσει σε 240 δόσεις χρέη του παρελθόντος. Όπως είπε ο κ. Θανάσης Λιούπης ήταν αυτός που προσπάθησε να αλλάξει τον νόμο για να υπαχθούν όλα τα ιδρύματα της χώρας. Συμπαραστάτης ήταν και κ. Χρήστος Τριαντόπουλος που πίστεψε πως αυτό που ζητεί το ίδρυμα είναι δίκαιο. Χθες το μεσημέρι ήρθε το έγγραφο για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όπως τόνισε ο κ. Θεοδώρου το ίδρυμα πρέπει να σταθεί απέναντι στη ρύθμιση με συνέπεια.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου οι μηνιαίες δόσεις με τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα είναι 1713,4 ευρώ για τον ΕΦΚΑ και 675,63 για την εφορία. Το συνολικό χρέος προς το ΙΚΑ ανέρχεται σε 190.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν προσαυξήσεις 80.000 ευρώ.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά έγγραφο από υπουργείο που ενημερώνει ότι εκδόθηκε ΚΥΑ για προϋπόθεση ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. «Ξεκαθαρίζει ότι το ίδρυμα δεν έχει καμίασχέση με την προηγούμενη λειτουργία. Πρέπει να ετοιμάσουμε 28 χαρτιά για να υπαχθούμε στο πλαίσιο που ζητάει η υπουργός κ. Μιχαηλίδου» ανέφερε ο κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε ότι προϋποθέτει ορισμένο προσωπικό, εξειδικευμένο, νομικό σύμβουλο αλλά και ορκωτό λογιστή. Πρακτικά αυτό επιβαρύνει με 30.000 ευρώ το κόστος του ιδρύματος κάθε χρόνο. «Το ίδρυμα χωρίς κρατική επιχορήγηση δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Άρα αυτό που πετύχαμε με εξωδικαστικό δεν θα αποδώσει. Ήμουν αντίθετος χρόνια και δεν πούλησα ακίνητα του ιδρύματος. Πρέπει όμως να τα βγάλουμε πέρα» σημείωσε.

«Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα οριακό σημείο. Ανέλαβα πρόεδρος για να βοηθήσω και να ενώσω. Κάνω έκκληση σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να συνεχίσουν να μας βοηθούν» πρόσθεσε τονίζοντας ότι μετά τις εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» κίνηση των εθελοντών και δωρεών προς το ίδρυμα έπεσε πάνω από 60% . Με το νέο πλαίσιο το ίδρυμα θα έχει δικαίωμα να φιλοξενεί μέχρι 20 παιδιά και κάθε παιδί θα βρίσκεται στη Διαύγεια για πιθανή αναδοχή. Επίσης το ίδρυμα πλέον θα παίρνει άδεια από την Περιφέρεια και θα ελέγχεται κάθε χρόνο από αυτή.
«Ήδη το καλοκαίρι έχουμε ένα τουρνουά που μας κάνει ο δήμος Βόλου που μας συμπαραστέκεται. Σε αυτό το τουρνουά θα παρακαλούσα για τη συμμετοχή της πόλης για να υπάρξουν έσοδα για το Ίδρυμα. Τουλάχιστον την πρώτη χρονιά να μην έχουμε πίεση δόσεων της ρύθμισης. Ζητάω συμπαράσταση από βουλευτές που εξελέγησαν να σταθούν δίπλα μας και να μας βοηθήσουν» σημείωσε ο κ. Θεοδώρου.

Σήμερα το Ορφανοτροφείο Βόλου φιλοξενεί 16 παιδιά ηλικία 6 έως 18 ετών. Η μόνη επιχορήγηση που έχει είναι 7.000 ευρώ ετησίως από τα κρατικά λαχεία. Άλλα έσοδα που έχει προέρχονται από την ενοικίαση των ακινήτων του και από δωρεές προς το ίδρυμα. Ωστόσο θα «τρέξει» και ο νέος ΕΝΦΙΑ 20.000 ευρώ καθώς και ο φόρος εισοδήματος για τα ενοίκια.

Τέλος ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε και στη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα από το 2004 όσον αφορά τη δωρεά ενός σπιτιού, μετά από επιθυμία μίας 25χρονης γυναίκας που έφυγε από τη ζωή να δοθεί σε ένα κορίτσι που θα παντρευόταν από το ίδρυμα. «Ακόμη περιμένουμε απάντηση από εφορία αν αυτό γίνει και με ποιο τρόπο. Είναι άσχημο η γραφειοκρατία να είναι εμπόδιο. Από 2004 έγινε η δωρεά και φθάσαμε στο 2023. Και εμείς στο μεταξύ πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και άλλα έξοδα. Το κορίτσι αυτό παντρεύτηκε έκανε παιδιά. Η εφορία δεν μας έδινε το χαρτί για τη μεταβίβαση» ανέφερε.