Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 00:53
ΜαγνησίαΤοπικά

Σε Στεφανοβίκειο «χτίζεται» η άμυνα και ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής






Tο αμερικανικό Πεντάγωνο σε συνεργα￾σία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στήνει ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σχήμα άμυνας και ελέγχου της ευρύτερης περιοχής. Από το Στεφανοβίκειο ως την 110 Πτέρυγα Μάχης της Ελληνικής Αε￾ροπορίας και από τον Αλμυρό ως τη νέα βάση των αμερικανικών drones.

To Βήμα της Κυριακής στο κεντρικό θέμα της εφημερίδας, αποκαλύπτει πληροφο￾ρίες σχετικά με τη διαρκή αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην 110 Πτέρυ￾γα Μάχης και στο Στεφανοβίκειο, με μελ￾λοντικά σενάρια για μεταστάθμευση μαχη￾τικών και ιπτάμενων τάνκερ. Οι πληροφο￾ρίες αυτές ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τη διαρκή αναβάθμιση της αμερικανικής πα￾ρουσίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης και στο Στεφανοβίκειο.

Η παροχή «διευκολύνσεων» στις ΗΠΑ, η οποία προβλέπεται στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Αθήνας – Ουάσιγκτον και που ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2021 επί της ουσίας επ’ αόριστον, συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά τις βάσεις που παραχωρούνται σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, που είναι και οι δύο μεγαλύτερες. Κυρίως γιατί σε αυτές θεωρήθηκε ότι στρέφει την προσοχή της η Τουρκία.

Οι βάσεις σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο πέρασαν μάλλον κάτω από το ραντάρ στην Αθήνα, αλλά όχι και στην Αγκυρα, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνηθίζει να αναφέρεται όχι μόνο σε αυτές, αλλά στο σύνολο των «διευκολύνσεων» που έχουν συμφωνηθεί, κατηγορώντας τις ελληνικές κυβερ￾νήσεις ότι μετατρέπουν τη χώρα σε αμερικανικό στρατόπεδο.

Στη Λάρισα, στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης, στο πλαίσιο των
όσων προβλέπει η MDCA, από τις 12 Νοεμ￾βρίου μεταστάθμευσαν οκτώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) MQ-9 REAPER. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η μεταστάθμευση γίνεται περιοδικά από το 2018.

Οπως έχουν διευκρινίσει επανειλημμένα στρατιωτικές πηγές, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις αμερικανικές δυνά￾μεις, ενώ δεν υπάρχει – επί του παρόντος – κανένα σχέδιο ή πρόγραμμα συνεκπαίδευσης. Ωστόσο, τόσο η αύξηση του αριθμού τους (ξεκίνησαν να είναι δύο και έφτασαν
τα οκτώ) αλλά και οι εργασίες που πραγματοποιούνται στην αεροπορική βάση της Λάρισας έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον και σενάρια για σχεδιασμούς με προοπτική «μονιμότητας» που δεν αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Αλλωστε η ανα￾νέωση της MDCA επ’ αόριστον δικαιολογή￾θηκε με αυτό ακριβώς το αφήγημα. Οτι οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να
επενδύσουν στις βάσεις στις οποίες τους παρέχονται «διευκολύνσεις» απαλλαγμένες από χρονοδιαγράμματα ανανέωσης και με μια συμφωνία που θα παρέχει εύρος χρόνου.

Η απόφαση των ΗΠΑ να επενδύσουν πε￾ρισσότερο στην αεροπορική βάση της Λά￾ρισας και να την αναβαθμίσουν, με στόχο τη δημιουργία της μόνιμης βάσης της διοίκη￾σης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπο￾ρίας Ευρώπης – Αφρικής (USAFE – AFAFRI￾CA), χαρακτηρίζεται ειλημμένη σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, ενώ έχει προκαλέσει και την αντίδραση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, που σε σχετι￾κή ανακοίνωσή της (19.10.2022) έχει επισημάνει πως οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει «πολλά εκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν την αεροπορική βάση με νέα υπόστεγα και κτίρια υποστήριξης», μετατρέποντας τη Θεσσαλία σε μια «αμερικα￾νο-νατοϊκή βάση».

Τα κατασκοπευτικά MQ-9 REAPER, σύμ￾φωνα με την ανακοίνωση, θα μείνουν στη Λάρισα έναν χρόνο, παρ’ όλα αυτά η επέν￾δυση που υλοποιείται και έχει τραβήξει την προσοχή επιβεβαιώνει ότι η 110 Πτέρυγα Μάχης λειτουργεί ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορι￾κών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Και επιβεβαιώνει τη δική της σημασία για τις
ΗΠΑ.

Το πώς θα αξιοποιηθεί στην τελική μορφή της να μένει να αποδειχθεί και τα σε￾νάρια να αναφέρονται σε μεταστάθμευση εκεί μοιρών μαχητικών από τις ΗΠΑ προ￾κειμένου να λάβουν μέρος σε ασκήσεις στην Ευρώπη, ιπτάμενα τάνκερ κ.λπ. Το αμερικανικό προσωπικό που απασχολείται εκεί υπολογίζεται στα 150 άτομα. Παράλ￾ληλα, δεν είναι μύθος ότι τα σενάρια που έχουν πυροδοτηθεί για αναβάθμιση της βά￾σης κινούν το ενδιαφέρον και της τοπικής οικονομίας, που το βλέπει σαν μια ευκαιρία, με όσους γνωρίζουν τις εξελίξεις να καλούν τους υπεραισιόδοξους σε αυτοσυγκράτηση.

Πέραν της Λάρισας οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν «διευκολύνσεις» που προβλέπονται
στη MDCA και στο Στεφανοβίκειο. Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπο￾ρίας Στρατού έχουν εγκατασταθεί προσω￾πικό και ελικόπτερα UH-60 Black Hawk της 1ης CAB (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν σε συνεκπαιδεύσεις και επιδείξεις δυνατοτήτων με ελ￾ληνικές δυνάμεις από καιρό εις καιρόν.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω εγκαταστά￾σεις λόγω και της αμερικανικής παρουσίας έχουν στοχοποιηθεί ρητορικά από την πλευρά της Ρωσίας, μετά και την εισβολή στην Ουκρανία. Και αυτό γιατί τα κατασκο￾πευτικά MQ9 REAPER – τα οποία θα ενδια￾φερόταν και η Ελλάδα να αποκτήσει – θεωρείται ότι μπορούν να ελέγχουν στις επιχειρήσεις τους την ευρύτερη περιοχή και στοχεύουν και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περιοχή και για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αφού η 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας είναι η βάση των F-16, όπως και η 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Επίσης, στο στρα￾τόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο βρίσκεται και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.