Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 05:17
Τοπικά

Σε ύφεση τα κρούσματα AIDS στη Μαγνησία






Κάτω από 10 νέες διαγνώσεις – Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, λέει η επιστημονική κοινότητα

Την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά να γίνονται συχνές προληπτικές εξετάσεις εξέφρασε ο διευθυντής του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Στέλιος Λαφιωνιάτης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου.

Για ακόμη μία χρονιά, καμπάνιες ευαισθητοποίησης και μηνύματα ενημέρωσης κατά του HIV κυκλοφόρησαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Μαγνησίας, δίνοντας νέα πνοή στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό, αλλά και σε αυτούς που κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με την επιδημιολογική επιτήρηση του HIV, το 2023 είναι μια χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλαξε ο τρόπος καταγραφής των νέων διαγνώσεων καθώς τέθηκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο HIV του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Στέλιος Λαφιωνιάτης ανέφερε ότι δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών.

«Οσον αφορά τα περιστατικά από τον χώρο της αιμοδοσίας, δηλαδή τους αιμοδότες που έρχονται να προσφέρουν αίμα και διαπιστώνεται ότι είναι φορείς, είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Δεν έχουν σημειωθεί καινούρια περιστατικά» αναφέρει ο κ. Λαφιωνιάτης προσθέτοντας ότι οι νέες διαγνώσεις με τον ιό του HIV στον Βόλο δεν είναι πάνω από 10.

«Είχαμε, φέτος, κάποια περιστατικά που έχουν, κυρίως, να κάνουν με τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες άτομα» επισημαίνει ο κ. Λαφιωνιάτης.

Στέλιος Λαφιωνιάτης: Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αμελούν την προληπτική εξέταση για τον ιό του AIDS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα για τις λοιμώξεις με HIV. Ενα ανησυχητικό θέμα που προκύπτει από τα πρόδρομα αποτελέσματα για το πρώτο 10μηνο του 2023 είναι ότι είχαμε 531 νέες διαγνώσεις HIV οι οποίες κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 4 προηγούμενων ετών.

Οπως αναφέρει ο κ. Λαφιωνιάτης οι άνθρωποι δείχνουν να αμελούν την προληπτική εξέταση για τον ιό του AIDS. «Δεν έρχονται επί τούτου για να εξεταστούν, είναι, δηλαδή, ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις. Ισως πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά στο νοσοκομείο Βόλου, τα περισσότερα δείγματα είναι είτε από την αιμοδοσία είτε από ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή και νιώθουν επίφοβοι» εξηγεί ο ίδιος.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον εφησυχασμό, δεν πρέπει να υπάρχει. Πολλοί θεωρούν ότι επειδή πλέον ο ιός δεν είναι απόλυτα θανατηφόρος και υπάρχουν κάποιες θεραπείες ότι μπορούν να αδιαφορούν και να μην προστατεύονται και να μην εξετάζονται. Δεν είναι έτσι. Μπορεί να έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Είναι ασθένεια» καταλήγει ο κ. Λαφιωνιάτης.

Ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ανακοίνωση εξέδωσε και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), μέσω συντονισμένων στρατηγικών υγείας που απαιτούν την κινητοποίηση όλων των φορέων, θέτει ως στόχο τον τερματισμό της νόσου του AIDS και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων έως το 2030.

Η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του Π.Ο.Υ., εστιάζοντας σε δράσεις και προγράμματα για τη διασφάλιση του επιτυχούς ελέγχου της νόσου και την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Ενισχύει τη συνέργεια δικτύων και φορέων για τη δημιουργία ενήμερου και συνειδητοποιημένου κοινωνικού πλαισίου ενεργών πολιτών. Παρέχει έμφαση σε δράσεις προσέγγισης της ευρύτερης κοινότητας, σχετικά με την ανάπτυξη παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών και στη δυνατότητα παροχής ισότιμης και καθολικής υγειονομικής κάλυψης».

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ