Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 16:53
ΒόλοςΤοπικά

Σε υψηλές πτήσεις οι τιμές στα κρέατα – Στα 28 είδη από τα 30 καταγράφηκε αύξηση τον φετινό Δεκέμβριο






Αυξήσεις καταγράφηκαν στις λιανικές τιμές νωπών κρεάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, κατά τον φετινό Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Από τα 30 νωπά κρέατα, στα 28 σημειώθηκε αύξηση στη λιανική τιμή και μόλις σε 2 μείωση.

Συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή καταγράφει το μοσχαρίσιο συκώτι με 26,8%, αφού από τα 7,24 ευρώ το κιλό πέρσι τον Δεκέμβριο, φέτος τον Δεκέμβριο η τιμή έφτασε στα 9,18 ευρώ/κιλό, ακριβότερο κατά 1,94 ευρώ το κιλό.
Την επόμενη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η γαλοπούλα με 21,5%, με την περσινή (Δεκέμβριος 2022) λιανική τιμή να είναι 9,48 ευρώ το κιλό και την αντίστοιχη φετινή περίοδο 11,52 ευρώ/κιλό, με την αύξηση να είναι 2,04 ευρώ το κιλό.
Στην τρίτη θέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον φετινό Δεκέμβριο σε σχέση με τον περσινό βρίσκεται το χοιρινό καρέ, με την αύξηση να φτάνει στο 20,6% και τη φετινή τιμή στα 7,74 ευρώ το κιλό, όταν τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 6,42 ευρώ/κιλό, ακριβότερα 1,32 ευρώ το κιλό.
Τα υπόλοιπα νωπά κρέατα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι (είδος, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Δεκέμβριος 2023, λιανική τιμή σε ευρώ ανά κιλό Δεκέμβριος 2022, αύξηση σε ευρώ, αύξηση τοις εκατό):

-Χοιρινή μπριζόλα, 7,74, 6,42, 1,32, 20,6%.
-Χοιρινό μπούτι με οστό, 6,78, 5,65, 1,13, 20%.
-Λουκάνικο, 8,76, 7,44, 1,32, 17,7%.
-Βόεια ελιά άνευ οστού, 13,53, 11,58, 1,95, 16,8%.
-Χοιρινά σουβλάκια, 8,94, 7,76, 1,18, 15,2%.
-Βόειο με οστό, 11,53, 10,04, 1,49, 14,8%.
-Χοιρινή σπάλα α/ο, 8,12, 7,10, 1,02, 14,4%.
-Κιμάς βόειος, 12,64, 11,14, 1,50, 13,5%.
-Αρνί εγχώριο, 13,72, 12,10, 1,62, 13,4%.
-Μοσχαρίσιο φιλέτο, 26,00, 23,25, 2,75, 11,8%.
-Μοσχαρίσια μπριζόλα, 13,46, 12,08, 1,38, 11,4%.
-Βόειο ποντίκι άνευ οστού, 13,68, 12,32, 1,36, 11%.
-Αρνίσια παϊδάκια, 13,93, 12,60, 1,33, 10,6%.
-Βόειο α/ο (μπούτι, κιλότο, στρόγγυλο, τρανς, νουά), 13,58, 12,30, 1,28, 10,4%.
-Αρνίσια έντερα, 6,08, 5,53, 0,55, 9,9%.
-Κοτόπουλο μπούτι, 4,98, 4,54, 0,44, 9,7%.
-Κατσίκι εγχώριο, 14,32, 13,15, 1,17, 8,9%.
-Χοιρινό σνίτσελ, 9,08, 8,48, 0,60, 7,1%.
-Χοιρινό μπούτι α/ο, 8,12, 7,58, 0,54, 7,1%.
-Χοιρινό φιλέτο, 12,34, 11,62, 0,72, 6,2%.
-Νεαρό μοσχάρι (8-12 μηνών) α/ο, 13,25, 12,60, 0,65, 5,2%.
-Κοτόπουλο σουβλάκια, 9,26, 8,85, 0,41, 4,6%.
-Κοτόπουλο φιλέτο, 9,08, 8,70, 0,38, 4,4%.
-Κοτόπουλο ολόκληρο 70%, 4,42, 4,30, 0,12, 2,8%.
-Κουνέλι, 9,50, 9,32, 0,18, 1,9%.

Τη μεγαλύτερη μείωση στη λιανική τιμή σημείωσε το νεαρό μοσχάρι (8-12 μηνών) με οστό με 13,8%, αφού από τον Δεκέμβριο του 2022 και τα 13,80 ευρώ ανά κιλό έφτασε τον φετινό Δεκέμβριο στα 11,90 ευρώ/κιλό, με τη μείωση της τιμής να είναι 1,90 ευρώ το κιλό.
Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο κοτόπουλο στήθος με οστό με 13%, με την περσινή (Δεκέμβριος 2022) λιανική τιμή να είναι 6,78 ευρώ το κιλό και την αντίστοιχη φετινή περίοδο 5,90 ευρώ/κιλό, με τη μείωση στην τιμή να είναι 0,88 ευρώ/κιλό