Υπο τον φόβο νέων ισχυρών μετασεισμών θα περάσουν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ελασσόνας, που ακόμα προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή της Λάρισας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.
Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα χωριά της Ελασσόνας, όπως στο Μεσοχώρι και στη Μαγούλα, ενώ έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής.
Στο μεταξύ, έχουν σημειωθεί και δεκάδες μετασεισμοί -έντεκα πάνω από 4 Ρίχτερ και 5,2 Ρίχτερ ο ισχυρότερος- σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, τη στιγμή που το μέγεθος του κυρίου σεισμού έχει διχάσει τους σεισμολόγους. «Ο σεισμός είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ», δήλωσε νωρίτερα στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.
Φωτογραφίες από ζημιές σε Μεσοχώρι και Μαγούλα:
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον protothema.gr, ο Αντώνης Λιανός, κάτοικος στο Μεσοχώρι , «τέτοιο σεισμό στη ζωή μου δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά. Να μην σου συμβεί. Αυτή την στιγμή κουνάει ακόμα. Τα προβλήματα στο Μεσοχώρι είναι πολλά. Η κεντρική εκκλησία μας ο Άγιος Δημήτριος έχει σχεδόν καταρρεύσει έχει ρωγμές γύρω γύρω. Ό, τι ήταν πέτρινο στο χωριό ή έχει πέσει ή έχει ρωγμές. Ο κόσμος είναι όλος έξω στους δρόμους».
Έπεσαν σπίτια στο Δαμάσι -Προβλήματα στην υδροδότηση
Μιλώντας στο protothema κάτοικος του χωριού, Θανάσης Γκατζούρας, ανέφερε: «Εδώ στο χωριό έχουμε πολλές ζημιές. Όπως μαθαίνω έχουν πέσει παλιά σπίτια, ενώ έχουν υποστεί ζημιές στα περισσότερα. Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός, ο κόσμος φοβήθηκε και βγήκε στους δρόμους. Ακόμα έξω είναι όλοι γιατί είχε και διάρκεια τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εδώ είμαστε τουλάχιστον 2.000 κάτοικοι».
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, καταστράφηκε και πρέπει να γίνει νέο σχολείο στο Δαμάσι, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε άλλα δύο σχολεία στον Τύρναβο.
Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, αλλά και σε άλλες τρεις εκκλησίες.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.
Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στήθηκαν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές έχουν διανεμηθεί εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων, ενώ μεταφέρονται και χημικές τουαλέτες.
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, περίπου 250 σκηνές που εκτιμάται ότι θα φιλοξενήσουν πάνω από 500 ανθρωπους έχουν στηθεί στο Δαμάσι, τον Τύρναβο, το Μεσοχώρι, το Ζάρκο. Διατέθηκαν ξενοδοχεία, αλλά υπάρχει απροθυμία, οι περισσότεροι προτιμούν να μείνουν ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, έξω ή κοντά στα σπίτια τους.
Δεκάδες σκηνές έχουν σταλεί και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.
Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έχει στείλει πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.
Προς το παρόν, ελέγχθηκαν τέσσερις γέφυρες στην περιοχή και είναι ασφαλείς.
Κλιμάκια μηχανικών από αύριο θα κάνουν ελέγχους σε σπίτια για τον χαρακτηρισμό τους ως προς το αν είναι ή όχι κατοικήσιμα ή επισκευάσιμα.
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.
Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.
Ζημιές και σε χωριά των Τρικάλων
Την ίδια ώρα, ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ καταγράφονται και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Ζημιές έχουν αναφερθεί σε σπίτια και κτίρια κυρίως στον Δήμο Φαρκαδόνας, αλλά και στους οικισμούς Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Γριζάνο, Οιχαλεία και Πετρωτό. σύμφωνα με τον αντιπεριφερειιάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη.
Συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ήδη έχουν μεταβεί στην περιοχή και εξετάζουν τα κτίρια.
Κλειστές αύριο όλες οι εκπαιδευτικές δομές και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΑΕΔ σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα
Να παραμείνουν κλειστές αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, όλες οι εκπαιδευτικές δομές (Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, κατόπιν της μεγάλης ισχύος σεισμικής δόνησης και της ακόλουθης μετασεισμικής δραστηριότητας.
Ο ΟΑΕΔ επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την επαναλειτουργία τους, ενώ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.
Λιβάνιος: «Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες»
«Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί και ανθρώπινες απώλειες, καθώς η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου, αναφορικά με την εξέλιξη και τα αποτελέσματα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι με βάση τον σχεδιασμό, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται ήδη στην περιοχή ώστε να πραγματοποιήσει τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι φιλοξενούμενοι εφόσον τα κτίρια είναι κατάλληλα. Όπως τόνισε, το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε άμεσα στην περιοχή ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν από το σεισμό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία καθώς σταδιακά θα μπούμε σε μία κανονικότητα».
Όλες οι ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας για την ανακούφιση των πληγέντων
Τις δράσεις και τις ενέργειες που πραγματοποίησε, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους κατοίκους ήταν άμεση.
Ειδικότερα, άμεσα συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, καθώς και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, εθελοντές), σε διαρκή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου.
Σημειώνεται ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.
Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από το σεισμό.
Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.
Τέλος, σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.
Πηγή: protothema.gr