Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025 09:07
Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Βίντεο από drone δείχνει τις ασύλληπτες καταστροφές στη Συρία – Δραματική αύξηση των νεκρών






Συρία, ώρα μηδέν. Το τοπίο ερειπωμένο, η εικόνα προδίδει το μαρτύριο ενός λαού που δέχεται ακόμη ένα χτύπημα ενώ βρίσκεται λαβωμένος από έναν εμφύλιο 12 ετών. Συνολικά πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν βρει τραγικό τέλος ύστερα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ την ίδια στιγμή περιουσίες έχουν καταστραφεί και κομμάτια της ιστορίας έχουν καταρρεύσει, με κτήρια ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας να έχουν γίνει θρύψαλα.

Σε ένα βίντεο από ψηλά, σε εικόνες που έχουν εξασφαλιστεί από drone, το τοπίο της καταστροφής φαίνεται ξεκάθαρα.

Στο οπτικό υλικό φαίνονται ομάδες διασωστών να επιχειρούν στα ερείπια που ήταν κάποτε κτήρια.

Οι θάνατοι στη Συρία έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, κατά 1.262, με ακόμη 2.285 τραυματίες.

Τα Λευκά Κράνη που βοηθούν στην επιχειρήσεις διάσωσης σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας κάνουν λόγο για ακόμη πάνω από 1.400 θανάτους και 2.700 τραυματίες.

Έχουν εκφράσει, δε, φόβο ότι εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από συντρίμμια, κάτι που πιθανόν να αυξήσει τον συνολικό αροθμό των νεκρών.

Βοήθεια από την ΕΕ

H Συρία ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία, ζητώντας βοήθεια για την αναζήτηση και διάσωση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

«Σήμερα το πρωί λάβαμε αίτημα από την κυβέρνηση της Συρίας προς την ΕΕ για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Διαβιβάζουμε αυτό το αίτημα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ενθαρρύνουμε να βοηθήσουν όπως ζητήθηκε», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Λέναρτσιτς και τόνισε ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στο καθεστώς της Συρίας, ο Γ. Λέναρτσιτς ανέφερε: «Απορρίπτω κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να έχουν οποιονδήποτε αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν από το 2011, ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού καθεστώτος εναντίον του άμαχου πληθυσμού του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων. Οι κυρώσεις στοχεύουν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του και ορισμένους τομείς της οικονομίας μέσω των οποίων το καθεστώς αποκόμισε κέρδη». Ο Γ. Λέναρτσιτς υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας περιλαμβάνουν μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα, με στόχο 291 άτομα και 70 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.

Τέλος, ο Επίτροπος Λέναρτιστς υπενθύμισε ότι η ΕΕ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων – εταίρων της ΕΕ. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι ζοφερή για περισσότερο από μια δεκαετία και αυτός ο σεισμός επιδείνωσε ακόμα περισσότερο αυτήν την ήδη δραματική κατάσταση», δήλωσε ο Λέναρτσιτς και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες, μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτεί, ώστε να ανακατευθυνθούν οι δραστηριότητες και η υποστήριξη προς τις πληγείσες περιοχές στη Συρία.