Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024 06:05
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές






Μονόδρομος οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Θα εκτιμηθεί και το μήνυμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου

Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, προεξοφλούν ήδη ότι μια από τις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη την επομένη των ευρωεκλογών, θα αποτελέσουν οι διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, με δομικές αλλαγές στα υπουργεία, αλλά και ένα “rebranding” στα πρόσωπα που κατέχουν υπουργικές καρέκλες.

Επί τις ουσίας, υπό την πίεση αρκετών αρρυθμιών αρκετά γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση μετά την κάλπη της 9ης Ιουνίου για να μπορέσει το Μέγαρο Μαξίμου να «μεταφράσει» το μήνυμα της δυσαρέσκειας που υπάρχει στο εκλογικό σώμα και να μπορέσει να το μετουσιώσει σε επανεκκίνηση.

Εδώ και καιρό συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έχουν βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων εισήγηση για ανασχηματισμό, κάποιοι μάλιστα τον τοποθετούσαν και πριν τις ευρωεκλογές, σενάριο που δεν ασπάστηκε ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση μια επανεκκίνηση θεωρείται αναγκαία, αφού το τελευταίο διάστημα καταγράφονται χαμηλές πτήσεις συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών.

Οι χαμηλές πτήσεις για συγκεκριμένους υπουργούς που δεν μπορούν να παράξουν μετρήσιμο πολιτικό έργο είναι ορατές και από το εκλογικό σώμα, αλλά και από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. «Η περίοδος χάριτος δεν μπορεί να συνεχιστεί για κανέναν για μια δεύτερη τετραετία», κι αυτό το μήνυμα έχει πάει ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο από ανθρώπους που συνομιλούν με τη βάση.

Ο ανασχηματισμός λοιπόν θα γίνει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για να σταλεί πιο δυνατά το μήνυμα της νέας αρχής. Ήδη οι πρώτες σκέψεις για τα καινούργια πρόσωπα που θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο έχουν γίνει, με τις τελικές αποφάσεις, όπως πάντα, να λαμβάνονται από τον κ. Μητσοτάκη σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο.

Για αυτό το κυβερνητικό restart, μέσω αλλαγών στο υφιστάμενο υπουργικό συμβούλιο, είναι σαφές πως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα πολιτικά αλλά και «γεωγραφικά» μηνύματα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Να ζυγιστούν δηλαδή περιοχές όπου η Ν.Δ. είχε επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου και εκείνες όπου ενδεχομένως το «μήνυμα» των πολιτών θα είναι ηχηρότερο.

Χρονικά ο ανασχηματισμός προσδιορίζεται προς το τέλος Ιουνίου και θα αφορά και το κυβερνητικό σχήμα αλλά και προσθήκες στην επιτελική ομάδα του Μαξίμου. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να μην πέσει η κυβέρνηση στο λάθος με τις «μουσικές καρέκλες», αλλά να υπάρξει σκληρό rotation με την είσοδο νέων στελεχών στα κρίσιμα υπουργεία που παρουσιάζουν λειτουργικές δυσκολίες.

Ήδη στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχουν μπει εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα τουλάχιστον 5 με 6 υπουργοί στους οποίους παρότι έχει δοθεί πίστωση χρόνου δεν φαίνεται να καταφέρνουν απτά αποτελέσματα που να αλλάζουν το κλίμα στην ελληνική κοινωνία.