Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 01:05
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Τουρκία – Ραντεβού Μητσοτάκη με Μακρόν

«Βραχυκύκλωμα» με την ανάρτηση του με Στόλτενμπεργκ για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου





Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα με προφανή στόχο να μεταφέρει την ολοένα και διογκούμενη διεθνή πίεση στο γήπεδο της γείτονος εκπέμπει παγίως η Αθήνα, την ώρα, που αντιφατικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας προδίδουν σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους το αδιέξοδο της στρατηγικής Ερντογάν.

Με στόχο εμμέσως πλην σαφώς να διευκολύνει τη δρομολογούμενη σύμφωνα με κάποια κυβερνητικά στελέχη διαδικασία αξιοπρεπούς απεμπλοκής της Άγκυρας, αλλά και να υπενθυμίσει προς την διεθνή κοινότητα ότι η Αθήνα δεν ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση μέσω του Στέλιου Πέτσα κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών για τη μία και μόνη υφιστάμενη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ για έναν «ειλικρινή διάλογο χωρίς σημαδεμένη τράπουλα», όπως υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά λίγες ώρες, προτού εκδηλωθεί ακόμη μία βαρύνουσας σημασίας διπλωματική πρωτοβουλία από την πλευρά του Βερολίνου, καθώς η προαναγγελθείσα εδώ και αρκετές ημέρες επικοινωνία της Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ και εκτιμάται πως εντάσσεται στο πλαίσιο μίας γερμανικής μεσολαβητικής προσπάθειας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να αποσοβηθεί μία στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο συμμάχους στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πάντως, σύγχυση επικράτησε προς στιγμήν χθες το βράδυ, όταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προανήγγειλε την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου έστω και σε τεχνικό επίπεδο κατόπιν συνομιλίας του – όπως ο ίδιος δήλωνε σε ανάρτηση του στο twitter – με τους ηγέτες των δύο χωρών. Στην Αθήνα άναψαν τα τηλέφωνα και λίγα λεπτά αργότερα το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε εντολή να διαψεύσει μέσω διπλωματικών πηγών την επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Οι πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Τα ίδια πρόσωπα απέδιδαν τη σπουδή, όπως κομψά την περιέγραφαν, του κ. Στόλτενμπεργκ στην αγωνία του να αναλάβει μία αποτελεσματική πρωτοβουλία, προκειμένου να αποσοβηθεί η προοπτική μίας σύρραξης ανάμεσα σε δύο κράτη – μέλη της Συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως σε επιχειρησιακό επίπεδο αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση και επιδεικνύει έντονη διπλωματική δραστηριοποίηση στο παρασκήνιο. Με στόχο την καλύτερη δυνατή αλλά και ταχύτερη αμυντική θωράκιση της χώρας, δρομολογείται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου πιθανολογείται πως θα επισφραγισθεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απόκτηση νέων αλλά και μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale. Μένει να αποσαφηνιστεί ποια θα προκριθεί ως η τελική διατύπωση για να περιγράψει το περιεχόμενο της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και εάν αυτή περιλαμβάνει τελικώς αμυντική συνδρομή του Παρισιού προς την Αθήνα σε περίπτωση που η τελευταία δεχθεί επίθεση.

Πάντως κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν το προχωρημένο των επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, τονίζουν πως η Ελλάδα εξετάζει και την αγορά των ΗΠΑ για απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού και δη φρεγατών. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο 15μερο κρίνεται πολύ κρίσιμο, καθώς εφόσον δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, η Τουρκία αντιμετωπίζει το φάσμα πολύ αυστηρών κυρώσεων στην ειδική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όταν και θα επανεξεταστεί συνολικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ