Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 15:52
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα η ετυμηγορία για την ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής -Ποιοι δικάζονται, με ποιες κατηγορίες






Η ώρα της κρίσης έφτασε καθώς σήμερα στις 11:00 το πρωί το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα καθορίσει με την απόφασή του το μέλλον της Χρυσής Αυγής, αφού 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της ιστορικής αυτής δίκης θα τοποθετηθεί τελεσίδικα με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο σήμερα θα κληθεί να απαντήσει σχετικά με την ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά κυρίως να πάρει θέση για το παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο χαρακτηρίζει το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον τίτλο του πολιτικού κόμματος.

Χθες μιλώντας στο iefimerida.gr, o Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, ο οποίος εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους ψαράδες (μια εκ των τριών υποθέσεων που κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής και που συνεκδικάζονται μαζί με την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ), τόνισε ότι ήδη στο δικαστήριο έχει αποδειχθεί η οργανωμένη δράση της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας παράλληλα πως πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η καταδίκη Μιχαλολιάκου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εισαγγελέας είχε εισηγηθεί για τη δολοφονία Φύσσα την καταδίκη μόνο του Γιώργου Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από πρόθεση και την απαλλαγή όλων των άλλων εμπλεκομένων. Η εισαγγελέας ανέφερε τότε πως από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε η κατηγορία δτης εγκληματικής οργάνωσης. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η εισαγγελική πρόταση δεν δεσμεύευ τους δικαστές οι οποίοι αποφασίζουν ελεύθερα.

Σε κάθε περίπτωση η ετυμηγορία των δικαστών θα έχει σημαντικό αποτύπωμα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι για υγειονομικούς λόγους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ελάχιστοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, οι συνήγοροι και οι συγγενείς των θυμάτων.

Συνολικά 68 χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι (μεταξύ των οποίων είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 17 ακόμη εκλεγμένοι στις βουλευτικές εκλογές του 2012), 216 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, 14 δικηγόροι πολιτικής αγωγής, 50 συνήγοροι υπεράσπισης και ένα παραπεμπτικό βούλευμα άνω των 1.000 σελίδων σκιαγραφούν το προφίλ της μαραθώνιας διαδικασίας η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς η σημερινή απόφαση του Εφετείου θα κρίνει και τις δικασίμους που θα απαιτηθούν μέχρι να κηρυχθεί η ολοκλήρωση της δίκης.

Οι 68 κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βάσει του υπ’ αριθμ. 215/215 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, κάθισαν οι εξής 68 (με αλφαβητική σειρά) κατηγορούμενοι : Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Νίκος Μιχαλολιάκος και Ηλίας Κασιδιάρης ανάμεσα στους κατηγορούμενους

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί -Οι κατηγορίες

Αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι της δίκης, αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή για το κομβικής σημασίας αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους (τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα) είναι «ενοχή», τότε εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης. Απεναντίας, εάν είναι η ετυμηγορία είναι «αθώωση» τότε η διαδικασίες θα επισπευσθούν αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται α) η δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, β) η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και γ) η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Μάγδα Φύσσα

Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάζει εάν χρειαστεί μέχρι και αργά το βράδυ προκειμένου η κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο «πονοκέφαλο» είναι ότι οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να μην δώσουν το «παρών» στο ακροατήριο, γεγονός που γεννά ανησυχίες σε περίπτωση που είναι απόντες και η απόφαση είναι επί της ενοχής τους. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

Η ανάγνωση της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή

Κατά πάσα πιθανότητα το δικαστήριο θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της. Με αυτήν τη σειρά άλλωστε εξετάστηκαν οι υποθέσεις και κατά την αποδεικτική διαδικασία. Έτσι θα ανακοινώνει για καθένα από τους κατηγορούμενους της κάθε υπόθεσης την κρίση του επί της ενοχής του ή μη καθώς και για την κατηγορία που του αποδίδει.

Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει και την γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα ξεκινήσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι προκειμένου να τους αναγνωριστούν τυχόν ελαφρυντικά, διαδικασία στην οποία θα δοθεί αρκετός χρόνος προκειμένου να αναπτυχθούν με κάθε λεπτομέρεια οι θέσεις της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο. Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Ηλίας Μιχαλολιάκος

Ο Ηλίας Μιχαλολιάκος

Ελαφρυντικά και ανακοίνωση ποινών

Αμέσως μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας η οποία θα υποβάλει στο δικαστήριο της πρότασή της επί των ελαφρυντικών ξεχωριστά για κάθε κατηγορούμενο. Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο. Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης. Μετέπειτα το δικαστήριο θα αποσυρθεί και θα επανέλθει για να ανακοινώσει τυχόν ελαφρυντικά που αναγνωρίζει σε κατηγορούμενους. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, οι οποίοι είναι 24, και εφόσον η κρίση του δικαστηρίου δεχθεί την ενοχή τους όπως εισάγεται με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς -ο χρυσαυγίτης που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα το 2013 στο Κερατσίνι- αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Γιώργος Ρουπακιάς

Γιώργος Ρουπακιάς

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65. Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι). Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία. Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής

Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους. Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή. Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά. Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

«Αστακός» η περιοχή γύρω από το Εφετείο και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Εφετείο από νωρίς το πρωί θυμίζει «φρούριο» με 2.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στο δρόμο, ενώ ελικόπτερο και drone αναμένεται να επιβλέπουν απο ψηλά προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Σημειώνεται ότι έξω από το Εφετείο έχουν προγραμματιστεί από νωρίς το πρωί αρκετές συγκεντρώσεις από οργανώσεις, σωματεία και κομματικούς μηχανισμούς. Παράλληλα, λόγω των συγκεντρώσεων η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: iefimerida.gr