Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025 22:05
Κόσμος

Σίνζο Άμπε: Ο δολοφόνος πίστευε ότι ήταν μέλος θρησκευτικής οργάνωσης που κατέστρεψε την οικογένειά του






Μια οχηματοπομπή που μετέφερε τη σορό του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες, έφθασε σήμερα στην οικία του στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, από το δυτικό τμήμα της χώρας όπου βρισκόταν όταν έπεσε θύμα επίθεσης. Η χήρα του Άμπε, Άκιε, συνόδευε τη σορό του.

Οι αρχές εξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στον χώρο, στην πόλη της δυτικής Ιαπωνίας Νάρα, όπου πραγματοποιούσε προεκλογική ομιλία ο Άμπε όταν δέχτηκε την επίθεση και όπως είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης δεν μπορεί να διαψεύσει ότι υπήρχαν προβλήματα με την ασφάλεια του Άμπε.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία του Άμπε:

Πλήθος πολιτών είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του Άμπε καθώς και στο σημείο της επίθεσης, όπου ένας ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον πρώην πρωθυπουργό. Ο θάνατος του 67χρονου Άμπε, που δέχθηκε δύο σφαίρες στον λαιμό, ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε μια ομάδα είκοσι γιατρών.

Κάποια μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας, μετέδωσαν ότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που συνελήφθη επί τόπου, πίστευε ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνδεόταν με μια θρησκευτική οργάνωση, την οποία κατηγορεί ότι ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή της μητέρας του και για την διάλυση της οικογένειάς του. Η αστυνομία δεν έχει κατονομάσει την οργάνωση. Ο 41χρονος άνεργος άνδρας, πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, χρησιμοποίησε, όπως ανέφερε η αστυνομία «ένα αυτοσχέδιο όπλο».

Ο ύποπτος, που ονομάζεται Τετσούα Γιαμαγκάμι, είπε στους ανακριτές ότι είχε επισκεφθεί και άλλα μέρη όπου είχε πραγματοποιήσει προεκλογικές εμφανίσεις ο Άμπε, ανάμεσά τους και την πόλη Οκαγιάμα, η οποία απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Νάρα.

Την ώρα της επίθεσης ο Άμπε πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία στη Νάρα για τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της άνω βουλής που θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι οι προετοιμασίες για τις εκλογές, «τη βάση της δημοκρατίας» συνεχίζονται κανονικά.

Η δολοφονία ενός από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ιαπωνίας, την οποία κυβέρνησε επί οκτώ χρόνια, συγκλόνισε και προκάλεσε θλίψη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Πολλοί άνθρωποι πήγαν στο σημείο της επίθεσης για να τιμήσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι περίμεναν στην ουρά σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) για να αφήσουν λουλούδια σε ένα τραπέζι πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένη μια φωτογραφία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού. Τη Δευτέρα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ολονυκτία, ενώ η κηδεία του Άμπε θα τελεστεί την Τρίτη παρουσία συγγενών και φίλων, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πραγματοποιηθεί δημόσια τελετή στη μνήμη του.

Λαοθάλασσα στο σημείο της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε, αφήνουν λουλούδια και προσεύχονται

Εθνικό πένθος έχει προκαλέσει στη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» η πολιτική δολοφονία ενός από τους μακροβιότερους στην εξουσία ηγέτες της, του Σίνζο Άμπε.

Πολίτες συρρέουν κατά χιλιάδες στο σημείο της επίθεσης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό. «Δεν μπορούσα να μην κάνω τίποτα», δήλωσε η 54χρονη Σάσιε Ναγκαφούζι η οποία πήγε μαζί με τον γιο της για να αφήσει μερικά λουλούδια χθες το βράδυ.

053_AR-220709NARA01006

«Τον σεβόμουν πραγματικά και του είχα εμπιστοσύνη ως πολιτικού», πρόσθεσε.

053_AR-220709ABE02002

 

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος υπήρξε μια προσωπικότητα που επισφράγισε με την μεταρρυθμιστική ορμή και το όραμά του τον μετασχηματισμό της Ιαπωνίας από χώρα μεταπολεμικά ηττημένη σε ανερχόμενη, περιφερειακή δύναμη στον 21ο αιώνα.

Συγκεκριμένα, ο δολοφονηθείς πολιτικός αναμόρφωσε τη διεθνή εικόνα της Ιαπωνίας προς την κατεύθυνση ενός δυναμικού ρόλου της στο διεθνές σύστημα, ενώ υπηρέτησε σε όλη του τη διαδρομή με συνέπεια και διορατικότητα τη χώρα, εξασφαλίζοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για πολλά, συνεχόμενα τρίμηνα, χάρη στην δημοσιονομική του πολιτική.

000_32E43YY

053_AR-220709NARA10005

 

Έχοντας διατελέσει Πρωθυπουργός σε δύο φάσεις της καριέρας του και παραμένοντας στο αξίωμα ως το 2020, ο Σίνζο Άμπε έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της ταυτότητας της σύγχρονης Ιαπωνίας, μολονότι η πολιτική δολοφονία του ανακάλεσε σκοτεινές μνήμες από τη δεκαετία του 1930, οπότε είχαν καταγραφεί αντίστοιχα περιστατικά πολιτικών δολοφονιών στη χώρα, κατά την οξυμένη δηλαδή περίοδο του Μεσοπολέμου.

Παρά την «αποστρατεία» του, η μεγάλη απήχηση, ωστόσο, που εξακολουθούσε να διατηρεί στο εσωτερικό της χώρας του -μετά την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα το 2020- υπήρξε και ο βασικός λόγος που επιστρατεύτηκε από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα για την προεκλογική κούρσα στη Γερουσία, προκειμένου να συσπειρώσει με το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο το ακροατήριο του κόμματος και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά την διακριτική απόστασή του από τα κοινά, ο 67χρονος, Σίνζο Άμπε περιόδευε στην πόλη Νάρα (στα δυτικά), εκφωνώντας πολιτική ομιλία στις 11.03 (ώρα Ελλάδας) ενόψει των εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της Ιαπωνικής Γερουσίας, όταν δέχτηκε το πισώπλατα διπλό δολοφονικό χτύπημα σε ανοιχτό χώρο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκηνές χάους με τον Άμπε να κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος. Παρότι καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, από χθες το απόγευμα ο Ιάπωνας ηγέτης δεν είχε «καμία ζωτική ένδειξη και βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής».

Ειδικότερα, ο Σίνζο Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας από το στήθος και τον λαιμό, όπως δήλωσε χθες πηγή προσκείμενη στην παράταξή του, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ), στο πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό μετά το δολοφονικό χτύπημα που δέχτηκε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις, σύμφωνα με άλλο στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι 20 γιατροί επιχειρούσαν να τερματίσουν επί έξι ολόκληρες ώρες την ακατάσχετη αιμορραγία, για να κρατήσουν στη ζωή τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, ώστε τελικά στις 15:03 τοπική ώρα χθες, να ανακοινωθεί και επισήμως ο θάνατός του, σκορπώντας θλίψη και οδύνη σε όλη τη χώρα, αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Το σκηνικό του τρόμου

Στα πλάνα που κατέγραψαν καρέ-καρέ τη δολοφονία του Άμπε, ο δράστης φαίνεται να φοράει μάσκα, κρατώντας σταυρωτά μία τσάντα. Λίγο πιο μπροστά, βρίσκεται ο Σίνζο Άμπε, που κρατά στα χέρια το μικρόφωνο και απευθύνεται στο πλήθος, ενώ οι παριστάμενοι τον χειροκροτούν. Ο δράστης τον παρακολουθεί, όντας σε κοντινή απόσταση και φαίνεται να αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία, για να πατήσει τη σκανδάλη.

Ως δράστης για τη δολοφονία του πρώην Ιάπωνα ηγέτη φέρεται ο 41χρονος, Τετσούγια Γιαμαγκάμι, πρώην μέλος του Ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού, που πυροβόλησε πισώπλατα τον Σίνζο Άμπε με αυτοσχέδιο τουφέκι, το οποίο και κατασχέθηκε.

Μέσα στα επόμενα λεπτά από το δολοφονικό χτύπημα, ο δράστης βρέθηκε στο έδαφος από άντρες της ασφάλειας και συνελήφθη, με την αστυνομία να ανακοινώνει στη συνέχεια ότι ομολόγησε την πράξη του, λέγοντάς τους πως ήθελε να σκοτώσει τον Άμπε επειδή ήταν μέλος μιας «συγκεκριμένης οργάνωσης», με την οποία διαφωνούσε.

Μερικές ώρες μετά τη δολοφονία, οι Ιαπωνικές αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν, πάνοπλες και με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, έφοδο χθες στο σπίτι του δράστη, με την παρουσία και πυροτεχνουργών, καθώς ουδείς μπορούσε να προεξοφλήσει τις πραγματικές «δυνατότητές» του, έχοντας δολοφονήσει τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας με αυτοσχέδιο όπλο.

Ως προς την… «οργάνωση» του σπιτιού του, οι Αρχές εντόπισαν ένα οπλοστάσιο από αυτοσχέδια όπλα παρόμοια με αυτό που χρησιμοποίησε στην επίθεση, μαζί με μια σειρά από εκρηκτικά. Παρότι δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς ακριβώς έμαθε να κατασκευάζει τα όπλα, ωστόσο έγινε γνωστό πως είναι βετεράνος των αμυντικών δυνάμεων της χώρας, καθώς υπηρέτησε στο ναυτικό μεταξύ 2002 και 2005.

«Πάγωσε» η προεκλογική εκστρατεία

Η τραγική είδηση της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε άφησε εμβρόντητο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα να αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία εις ένδειξη πένθους, επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Τόκιο. Στην αναστολή της προεκλογικής τους δραστηριότητας προέβησαν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνιουελ, εξέφρασε τη «θλίψη» του, προσθέτοντας πως τον «σόκαρε» η επίθεση ενόπλου εναντίον του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός», ανέφερε ο κ. Εμάνιουελ σε ανακοίνωση Τύπου, που δημοσιοποίησε.

Διεθνής οδύνη

Από πλευράς του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε -ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας- τη «βαθιά θλίψη και ανησυχία» της κυβέρνησής του για «την απόπειρα κατά της ζωής του (πρώην) πρωθυπουργού Άμπε», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζει την κατάστασή του» αλλά «οι σκέψεις και οι προσευχές του» είναι μαζί του.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πολύ αυστηρής νομοθεσίας στην Ιαπωνία, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας χρήσης πυροβόλων όπλων είναι πολύ χαμηλός στο αρχιπέλαγος των 125 εκατομμυρίων κατοίκων. Η απόκτηση άδειας οπλοφορίας, άλλωστε, είναι μακρά και περίπλοκη διαδικασία, είτε πρόκειται για Ιάπωνες, είτε για ξένους, που πρέπει να προσκομίζουν σύσταση από όμιλο σκοποβολής και υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από την αστυνομία, περνώντας συνολικά 12 στάδια, μέχρι την απόκτηση δικαιώματος κατοχής όπλου.

Διαρκώς παρών

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, ο Σίνζο Άμπε δεν απουσίαζε από την πολιτική ζωή της χώρας. Όπως μετέδωσε το CNN, μπορεί να παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιαπωνίας το 2020, ωστόσο παρέμεινε πολιτικά ενεργός. Μιλούσε τακτικά στα ΜΜΕ για τρέχοντα θέματα. Για παράδειγμα, τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δηλώσει στην ιαπωνική τηλεόραση ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να συζητήσει μια πιθανή κοινή χρήση πυρηνικών όπλων, παρόμοια με αυτή των μελών του ΝΑΤΟ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Διαχρονικό ζητούμενο για τον ίδιο, άλλωστε, αποτελούσε η δυνατότητα οργάνωσης αυτόνομου στρατού της χώρας του.

Η δολοφονία του πρώην Ιάπωνα Πρωθυπουργού σκόρπισε θλίψη και στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, το ΥΠΕΞ ανέφερε χθες πως:

«Είμαστε βαθύτατα θλιμμένοι και σοκαρισμένοι από τον τραγικό θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Αμπε, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Ιαπωνίας και ενός σπουδαίου πολιτικού άνδρα».