Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 19:42
Άλλες Ειδήσεις

ΣΚΑΪ-Synthesis: Oι δεξιότητες που απαιτεί το νέο ψηφιακό περιβάλλον-Ενδυνάμωση δεξιοτήτων για καλύτερη ζωή






Η πανδημία μας οδήγησε ταχύτερα σε μία νέα ψηφιακή εποχή αλλάζοντας τα δεδομένα και τους όρους στους περισσότερους τομείς της ζωής μας. 

Η νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και ο σημαντικός ρόλος της τεχνολογίας σε αυτήν παρουσιάζεται, χαρτογραφείται και αναλύεται μέσα από τα τρία νέα επεισόδια της ενημερωτικής εκπομπής Synthesis με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Σε αυτά τα τρία επεισόδια της συμπαραγωγής του ΣΚΑΪ και της Microsoft, ο Παύλος Τσίμας συναντά κορυφαίους στοχαστές επιστήμονες, πολιτικούς και ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου προσφέροντας ένα γόνιμο διάλογο για το κοινό μας μέλλον σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή.

Στο δεύτερο επεισόδιο, που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, οι τηλεθεατές παρακολούθησαν το πώς η ενδυνάμωση δεξιοτήτων κάνει τη ζωή μας καλύτερη και ποιες είναι οι δεξιότητες που απαιτεί το νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Σημαντικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα έδωσαν στον Παύλο Τσίμα ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμίθ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου. Επιπλέον, η Άννα Διαμαντοπούλου και η Έφη Αχτσιόγλου μίλησαν για τις προκλήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

Ο κ. Γιάννης Γκιούλογλου, ωφελούμενος του προγράμματος START School of Integration και πωλητής του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ χαρακτήρισε αρχικά τον εαυτό του «ψηφιακά αναλφάβητο». Σημείωσε ότι το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ έχει ένα πιο «ανθρώπινο πρόσωπο, είναι περισσότερο γραμμένο μέσα στη πόλη». 
Έχει ζήσει άνεργος και άστεγος και πλέον είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα της ΣΧΕΔΙΑΣ και πλέον σπουδάζει στο πανεπιστήμιο ενώ παρακολουθεί και πρόγραμμα για χρήση υπολογιστών. «Βρίσκομαι στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και παρακολουθώ κάποια μαθήματα όπου χρειάζεται να στέλνω emails ή εργασίες που τις αποθηκεύω», δείχνοντας ότι χρειάζεται η ψηφιακή εκπαίδευση.

Η ΜΚΟ Socialinnov από το 2015 οργανώνει προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης. Πέρυσι το πρόγραμμα παρακολούθησαν 11.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πάνω από 2.000 εκπαιδευτικοί και 2.500 άνεργοι. Η συνεργασία με τη ΣΧΕΔΙΑ είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του προγράμματος.

Ο κ. Δημήτρης Καλαβρός Γουσίου, Partner Socialinnov είπε: Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα μαζί με τον Δήμο της Αθήνας, μαζί με την εταιρεία ανάπτυξης και τουριστικής προβολής του Δήμου και τη Microsoft, για να χτίσουμε το κομμάτι, ανθρώπους νέους και λιγότερο νέους οι οποίοι κοιτούν μέσα από την ανάδειξη και επέκταση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων να επανατοποθετηθούν στην αγορά εργασίας». Για έναν άστεγο αυτό το πρόγραμμα για τη χρήση υπολογιστών μέσα σε έξι μήνες μπορεί να είναι μια γέφυρα για μια πληρέστερη ζωή.

Η Διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Microsoft, Αλέξα Τζόις τόνισε: «Υποθέτω ότι μετρώντας την ψηφιακή κατάρτιση πριν και μετά την πανδημία, θα βλέπαμε μάλλον ένα μεγάλο άλμα στη γενική ψηφιακή κατάρτιση όλου του πληθυσμού, όλης της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια γενικότερη εικόνα ψηφιακού μετασχηματισμού και από οικονομική άποψη η οποία επιταχύνθηκε από τη πανδημία. Πολλές επιχειρήσεις επιθυμούν ψηφιακή παρουσία. Πολλές κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Όλες οι δουλειές έχουν πολλά στοιχεία ψηφιοποίησης σε σχέση με το παρελθόν. Απαιτείται μέγιστη προσπάθεια κατάρτισης του προσωπικού γενικότερα απο οικονομική αλλά και από κοινωνική άποψη και αυτήν της πρόνοιας».

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είπε πως «πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι όλοι θα χρειαστεί να μάθουμε νέες δεξιότητες. Ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγέλματος. Με κάποιον τρόπο, όλοι θα χρειαστούμε αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες το 2030 σε σχέση με όσες έχουμε σήμερα». Ο κ. Σμιθ πρόσθεσε πως «τα καλά νέα είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι η ίδια εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτηθούν αυτές οι δεξιότητες. Πρέπει να γίνει πιο διαδραστική και συναρπαστική και να προσαρμοστεί στις ατομικές ανάγκες, ώστε να μαθαίνουν όλοι καλύτερα». 

Ο κ. Σμιθ χαρακτήρισε αγαπημένο του παράδειγμα που δείχνει που πάει το μέλλον, το εξής: «Με την υπηρεσία της Microsoft Linkedin. Δώσαμε στον κόσμο τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για εξ αποστάσεως συνέντευξη. Χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχει σχόλια σε μια συνέντευξη εξάσκησης. Και όπως διδάσκει κάποιον να εμβαθύνει στη συγκεκριμένη δεξιότητα της συνέντευξης, βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον για κοινωνικές δεξιότητες, και σε μια ποικιλία άλλων τεχνικών δεξιοτήτων, είτε Μηχανική Μάθηση είτε Τεχνητή Νοημοσύνη είτε Ανάλυση Δεδομένων. Ο κάθε τρόπος εκμάθησης θα συνεχίσει να εξελίσσεται». 

Η κοινή μας εμπειρία στους 16 μήνες της πανδημίας και των lockdowns, ήταν ότι για να συμπληρώσουμε μια υπεύθυνη δήλωση το κάναμε από το κινητό μας. Για ψώνια έπρεπε να μπούμε σε ένα e-shop και για να εμβολιαστούμε έπρεπε να μπούμε σε μια ψηφιακή πλατφόρμα ενώ για να πραγματοποιήσουμε μια τραπεζική συναλλαγή έπρεπε να κάνουμε e-banking. Όλα αυτά, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε πως «πολλοί μεγαλύτερης ηλικίας πελάτες μας (άνω των 65 ετών) που δεν ήταν τόσο συνηθισμένοι να δουλεύουν τα digital προϊόντα μας», πλέον τα χρησιμοποιούν και με στατιστικά στοιχεία μπορούμε αποδεικνύεται ότι το κάνουν μια χαρά,χωρίς να πηγαίνουν στη τράπεζα. 

Ο κ. Μεγάλου πρόσθεσε ότι η τράπεζα αναγκάστηκε να δημιουργήσει από την αρχή προ-πωλησιακά προϊόντα που «επιτρέπουν σε εμάς να παρουσιάζουμε το προϊόν στους πελάτες μας, να το εξηγούμε, να μας ρωτά και να του απαντούμε όλες τις απορίες, να υπογράφει ηλεκτρονικά ότι δέχεται να πάρει το προϊόν, και να πουλάμε το προϊόν είτε αυτό πρόκειται για ασφαλιστικό προϊόν είτε πρόκειται για asset management. Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε digital sales χωρίς ο πελάτης να έχει την ανάγκη να έρθει στο κατάστημα. Ένα προϊόν που δεν το είχαμε τον Μάρτιο του 2020 αλλά το έχουμε τώρα και δουλεύει μια χαρά». 

Η παλιά παραδοσιακή βιομηχανία ο «Τιτάνας» προσαρμόζεται στη νέα ψηφιακή εποχή, εγκαθιστώντας πιλοτικά χιλιάδες αισθητήρες στα εργοστάσιά της, που συλλέγουν δεδομένα και συνδέονται με ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. 

«Ένα σύστημα A.I που παίρνει εκατομμύρια databits κάθε δευτερόλεπτο, έχει πολύ πιο γρήγορη δυνατότητα να αντιδράσει από ότι ένας άνθρωπος που βλέπει 3 ή 5 ερεθίσματα κάθε λεπτό», είπε ο Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου «ΤΙΤΑΝ» κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «’Έτσι φέρνει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στην παραγωγή το οποίο μεταφράζεται σε αρκετά μεγαλύτερη παραγωγή ή χαμηλότερη εκπομπή ρύπων ή μικρότερη κατανάλωση ενέργειας», κάνοντας λόγο για 10% βελτίωση. 

Ο κ. Παπαλεξόπουλος πρόσθεσε πως με ένα άλλο σύστημα A.I (Τεχνητής Νοημοσύνης) μπορεί κανείς «να προβλέψει την πιθανότητα, ορισμένα μηχανήματα του εργοστασίου να πάθουν βλάβη μέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα». Για τα νέα ψηφιακά δεδομένα, σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν το είδε ως «απειλή αλλά ως ευκαιρία», συμμετέχοντας στο εγχείρημα αυτό. Ζούμε σε μια περίοδο επαναστατικών ψηφιακών αλλαγών, με συνέπειες συχνά δραματικές. 

Ο κ. Παναγιώτης Μαδαμόπουλος-Μοράρης, συνιδρυτής Regeneration  & Director of Partnerships στο Stanford Institute for Human-Centered Ai, τόνισε: «Από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως του s&p 500, το 52% που υπήρχαν στη λίστα μεταξύ 2000-2014 έχουν σταματήσει να υπάρχουν πια. Το 2018, σύμφωνα με τη τελευταία μελέτη, η πρόβλεψη ήταν ότι 50% των εταιρειών που υπάρχουν στη λίστα αυτή, την επόμενη 3ετία θα έχουν αντικατασταθεί». Συμπλήρωσε ότι τα market caps και τα evaluation στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ, το 25% του Fortune 500 είναι οι 5-6 μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με κοινή συνισταμένη τη τεχνητή νοημοσύνη που θα προσθέσει στη παγκόσμια οικονομία 16 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο να ανέβει σε αυτό το ‘τρένο’ μια εταιρεία είναι το τί δεξιότητες έχουν οι υπάλληλοί της» και όχι τόσο το οικονομικό σκέλος. Οι εταιρείες χρειάζονται ένα δυνατό έμψυχο δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες.

Τα σημερινά σχολικά προγράμματα και η ύλη που διδάσκεται στα σχολεία προετοιμάζει τα παιδιά για τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουμε; 

Η Διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Microsoft, Αλέξα Τζόις, είπε στην εκπομπή: «Υπάρχουν πολλές νέες προσεγγίσεις στην ύλη και γίνεται ενδιαφέρουσα δουλειά από τον ΟΟΣΑ που οραματίζεται νέες προσεγγίσεις για το 2030. Η τάση είναι, αντί να σκεφτόμαστε μόνο για τη γνώση, να είναι μια μίξη γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών και ταλέντου. Αυτή τη τάση πρέπει να ενθαρρύνουμε στα σχολεία». 

Το ερώτημα είναι, η εκπαίδευση μπορεί να τελειώνει στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο ή να συνεχίζεται σε όλη μας τη ζωή;

Ο πρόεδρος της Microsoft κ. Σμιθ υπογράμμισε: «Έχει ενδιαφέρον κάτι που βρήκαμε στη Microsoft μέσα στη χρονιά, καθώς είχαμε ένα πρόγραμμα κατάρτισης που τρέχει σε όλον τον κόσμο και στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 70.000 άνθρωποι από την Ελλάδα». Ο κ. Σμιθ συνέχισε: «Το μάθημα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν οι κοινωνικές δεξιότητες. Πως να δουλεύεις με άλλους. Πως να είσαι αποτελεσματικός σε μια ομάδα. Δεν έχει σημασία για ποια δουλειά ενδιαφέρεσαι, θα πρέπει να συνεργαστείς και με άλλους». 

Από τη πλευρά της, η Διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Microsoft, Αλέξα Τζόις είπε πως «δεσμευτήκαμε ως μέρος του προγράμματός μας να εισάγουμε ένα κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα για την κατάρτιση 100.000 ατόμων σε όλη τη χώρα, μαθητές, πολίτες. Εκτείνονται από μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων έως επαγγελματικού επιπέδου τεχνολογικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν στην αγορά εργασίας». 

Για τους ανθρώπους που μπαίνουν τώρα στο ψηφιακό κόσμο και να προσαρμοστούν σε ένα νέο τρόπο δουλειάς εργαζόμενοι με άλλα εργαλεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι το «ψηφιακό χάσμα υπάρχει και μας απασχολεί όλους. Το βλέπουμε στη κοινωνία αλλά και μέσα στις επιχειρήσεις. Διακρίσεις με την ηλικία ή αντίστοιχα με το φύλο, συμβαίνουν και είναι κρίμα διότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σ ηλικία κουβαλάνε ένα εύρος εμπειριών το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την επιχείρηση σήμερα και τη λειτουργία της. Προσπαθούμε σαν εταιρεία να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες ώστε μέσω προγραμμάτων όπως το Linkedin να δώσουμε τις δεξιότητες αυτές σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε». Πρόσθεσε ότι ήδη άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας χρησιμοποιούν το ίντερνετ. 

Πως διαμορφωθεί η αγορά εργασίας του μέλλοντος και ποιοι θα είναι οι κανόνες, και ποια η μορφή εργασίας; Ή μήπως το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση έχει δημιουργήσει έναν χάρτη, με τα επαγγέλματα που θα σβήσουν στα επόμενα χρόνια και τις νέες εργασίες που θα εμφανιστούν στη θέση τους;

Η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην επίτροπος ΕΕ και πρώην υπουργός , κα Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε: «Σε λίγα χρόνια, εγώ θα βάζω ‘ενα ακουστικό στο αυτί μου εσείς θα μιλάτε αραβικά, και θα ακούω τη φωνή σας στα ελληνικά Τί σημαίνει αυτό για τα εκατομμύρια μεταφραστών και διερμηνέων που υπάρχουν στο κόσμο; Θα χαθούν όλες αυτές οι δουλειές; Όχι, δεν θα χαθούν αλλά θα αλλάξουν. Γιατί πόσω από τα μηχανήματα είναι αυτοί που θα κάνουν τις γλώσσες, τη δική σας φωνή. Δηλαδή αλλάζει το περιεχόμενο χωρίς να αλλάζει η ουσία της ανάγκης. Νομίζω εκεί είναι το καμπανάκι. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας αλλά να προετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε τη δουλειά μας. Εδώ είναι η ευθύνη όλων μας».

Η τέως υπουργός Εργασίας και μέλος του Κοινοβουλίου κα. Έφη Αχτσιόγλου διερωτήθηκε: «Το γεγονός ότι οι δραστηριότητες αυτή τη στιγμή με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα μπορεί να απαιτούν λιγότερο ανθρώπινο κόπο, είναι καλό ή κακό;». Η κα Αχτσιόγλου συνέχισε: Αυτονόητα θα απαντούσε κάποιος ότι αυτό είναι καλό. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αυτό το ‘καλό’ φαίνεται απειλητικό, είναι πρόβλημα πολιτικών αποφάσεων, δεν είναι πρόβλημα της τεχνολογίας. Δεν δημιουργεί η τεχνολογία τον κίνδυνο αλλά ότι εμείς δεν έχουμε λάβει τις πολιτικές αποφάσεις για να μπορέσουμε αυτό το ‘καλό’ να μετατραπεί σε καλό για τη κοινωνική πλειοψηφία. Πρέπει να συζητήσουμε δύο πράγματα. Τον χρόνο εργασίας, να μιλήσουμε σοβαρά για μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς να τίθεται θέμα μείωσης μισθών. Και να συζητήσουμε το ζήτημα του επαναπροσανατολισμού των εργαζομένων, και των δεξιοτήτων τους στις νέες απαιτήσεις».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Microsoft, κ. Μπραντ Σμίθ, τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια φάση του χρόνου όπου κοιτάζοντας τη δεκαετία μπροστά, όλη αυτή η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο, μπορεί όμως να γίνει και όπλο. Πρέπει να σκεφτούμε και τις δύο πλευρές. Πρέπει να προφυλαχτούμε από τις απειλές, είτε η ασφάλεια του ίντερνετ είτε η ατομική μας».

Ο κ. Σμίθ, συνέχισε λέγοντας: «Φανταστείτε όμως έναν κόσμο, που υπήρχε πριν 100 χρόνια όπου κάποιοι είχαν ρεύμα και κάποιοι όχι, αν είχες ηλεκτρικό η ζωή σου γινόταν καλύτερη, αν όχι, έμενες πίσω. Δεν είχε όφελος από όλα όσα είχαν οι άλλοι. Εκεί βρισκόμαστε σήμερα. Κάποιοι σήμερα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές δεξιότητες. Αν τις έχεις, είσαι στο μονοπάτι για το μέλλον, αν τις στερείσαι, μένεις πίσω. Είναι μια δεκαετία, όπου πρέπει να τους οδηγήσουμε όλους μπροστά».   

Πηγή: skai.gr

ΠΗΓΗ