«Σκεφτείτε αυτοί που δεν μπόρεσαν να κάνουν ένα συνέδριο και μια κανονική διαδικασία να διαχειρίζονταν μια σύνθετη κρίση, όπως ο Έβρος ή η πανδημία». Με αυτή τη φράση κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν χθες το απόγευμα το εσωκομματικό χάος που καταγράφηκε σε πανελλήνια μετάδοση από το βήμα του κομματικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε καθεστώς παρατεταμένης εσωτερικής κρίσης, 3,5 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.
Μπορεί επισήμως κυβερνητικά στελέχη και κεντρικά στελέχη της ΝΔ να μην ήθελαν να σχολιάσουν αυτά καθ’ αυτά τα γενόμενα στο βήμα του συνεδρίου, έκαναν όμως λόγο για το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας διάλυσης», σε συζητήσεις με το protothema.gr. Παράλληλα, πολύπειρο περί τις κομματικές διαδικασίες κυβερνητικό στέλεχος έκανε λόγο και για αποκαθήλωση του Αλέξη Τσίπρα και για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα Κασσελάκη».
Μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ
Τα όσα έγιναν στο Ταε Κβον Ντο, πάντως, δεν αλλάζουν την προσέγγιση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει επιλέξει τη γραμμή της μη αντιπαράθεσης με τον κ. Κασσελάκη, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις και παρά το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης στρέφει μονίμως τα πυρά του στο πρόσωπο του, σε μια προσπάθεια να αναχθεί σε βασικό επικριτή του. Αντιθέτως, στο κυβερνητικό στόχαστρο τις επόμενες μέρες θα βρεθεί το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο Νίκος Ανδρουλάκης με φόντο τη στάση του στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με δεδομένη τη στάση του κόμματος για καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. «Δεν μπορούμε ακριβώς να καταλάβουμε για ποιον λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει, σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι δεν έχουν διαβάσει τον νόμο», είπε δηκτικά το Σάββατο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης (ΣΚΑΪ), ενώ στο κυβερνητικό ραντάρ βρίσκεται και η στάση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου που ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με το νομοσχέδιο και δεν πρόκειται να το καταψηφίσει (Παραπολιτικά). Στην κυβέρνηση, αν και θα ήθελαν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για τον νόμο, εκτιμούν ότι με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ εκτίθεται σε ένα μετριοπαθές, κεντρογενές ακροατήριο που συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση, αποδίδοντας στον κ. Ανδρουλάκη πολιτική ατολμία να υπερβεί παλαιότερες θέσεις του κόμματος του.
Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, στην καθιερωμένη του Κυριακάτικη ανάρτηση άφησε αιχμές και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων. «Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Ματιές στα δεξιά
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, πάντως, βρίσκονται οι τάσεις ενίσχυσης των κομμάτων εκ δεξιών της ΝΔ, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να καταγράφει σε όλες τις κυλιόμενες μετρήσεις ανοδικές τάσεις και σε αρκετές έρευνες να υπερβαίνει και το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση. Ομοίως ενισχυμένη εμφανίζεται και η ΝΙΚΗ, με βάση και τις «ιερές» αντιδράσεις για τον γάμο των ομοφύλων και το μήνυμα διαμαρτυρίας που ενδεχομένως να θελήσουν να στείλουν αρκετοί ψηφοφόροι. Η εν λόγω τάση έχει καταγραφεί από αρκετούς βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ, ιδίως από τη Θεσσαλία και πάνω, που λαμβάνουν σχετικά μηνύματα. Οπότε, στον δρόμο προς τις εκλογές, αυτό θα ληφθεί υπόψιν για τη χάραξη της εκλογικής στρατηγικής της ΝΔ.
Για την εβδομάδα που ξεκινά, ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για συμμετοχή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ αργότερα θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου ο πρόεδρος Μακρόν διοργανώνει διάσκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου, μεταξύ άλλων, θα βρεθεί το σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για το νέο οικοσύστημα καινοτομίας που θα αναπτυχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.