Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 01:01
ΒόλοςΤοπικά

Σκηνές… θρίλερ στα κοιμητήρια του Βόλου – Τί συμβαίνει με τους νεκρούς από covid






Οι διπλές σακούλες που χρησιμοποιήθηκαν για τους νεκρούς του covid δεν επιτρέπουν την αποστέωση εντός τριετίας- Τέλος του 2023 καταργήθηκαν οι σάκοι- Ο Δήμος Βόλου προνόησε για εκταφή στην πενταετία

Σκηνές… θρίλερ στα κοιμητήρια με την παρέλευση τριών ετών από τα πρώτα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι διπλοί πλαστικοί σάκοι που χρησιμοποιήθηκαν για τα πρώτα θύματα της πανδημίας, υπό τον φόβο της διασποράς του ιού, δεν επέτρεψαν την αποστέωση, με αποτέλεσμα, οι πρώτες δοκιμαστικές εκταφές με τη συμπλήρωση της τριετίας να παραπέμπουν σε ταινία… θρίλερ.

Στο κοιμητήριο του Βόλου, η πρώτη ταφή θύματος της πανδημίας έγινε τον Οκτώβριο του 2020. Και έκτοτε οι ταφές συνεχίζονταν να γίνονται, με τα θύματα της πανδημίας να τοποθετούνται σε διπλούς πλαστικούς σάκους. Μέχρι και το τέλος του 2023.

Προ ημερών, οπότε και επιχειρήθηκε εκταφή με τη συμπλήρωση τριετίας, οι εικόνες ήταν σοκαριστικές. Από τη Διεύθυνση Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου, λήφθηκε μέριμνα με τη συμπλήρωση της τριετίας, ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, οι συγγενείς των θυμάτων του covid να μην υποχρεούνται σε εκταφή των προσφιλών τους προσώπων πάνω στα τρία χρόνια, κι αυτό γιατί είχε προβλεφθεί ότι η διαδικασία της αποστέωσης θα καθυστερούσε σε πλαστικούς σάκους.

Μάλιστα άλλαξε και ο κανονισμός Κοιμητηρίων και προβλέπει ειδικά για τους νεκρούς του covid, η ταφή να συνεχίζεται ατελώς, τόσο στον τέταρτο όσο και στον πέμπτο χρόνο, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι συγγενείς.

«Μόνο όσοι συγγενείς το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν σε δοκιμαστική εκταφή με τη συμπλήρωση της τριετίας. Κι αυτό για να μπορέσουμε να σκίσουμε τις σακούλες και να σκεπαστεί ξανά από πάνω με χώμα για να ξεκινήσει η διαδικασία» ανέφερε ο διευθυντής Κοιμητηρίων, Γιάννης Πολυμενίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στο τέλος του 2023 έφθασε οδηγία βάσει της οποίας οι ταφές θυμάτων του covid δεν πρέπει πλέον να γίνονται με τους νεκρούς μέσα σε πλαστικούς σάκους.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα συνεχίζουμε να πορευόμαστε από κεκτημένη ταχύτητα μετά την πανδημία. Αυτές οι τραγικές εικόνες είναι αναμενόμενες. Η πανδημία τελείωσε το 2022 κι όμως εμείς συνεχίζαμε να θάβουμε τους νεκρούς μας σε πλαστικούς σάκους. Στην αρχή της πανδημίας, που αντιμετωπίζαμε το άγνωστο, ήταν λογικό. Στη συνέχεια όμως δεν δικαιολογείται», το σχόλιο του καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, για τις σκηνές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι συγγενείς θυμάτων της πανδημίας όχι μόνο στον Βόλο και τη Θεσσαλία, αλλά και παντού στην Ελλάδα.

Ο ίδιος μάλιστα θα μιλήσει για τα λάθη που έγιναν κατά τη διαχείριση της πανδημίας σε συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Πάτρα, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ