Στον απόηχο των δηλώσεων αλληλοθαυμασμού και απόδοσης εκατέρωθεν συγχαρητηρίων μεταξύ Κουρέτα και Κικίλια γιατί ο Βόλος δεν πλημμύρισε με 22 χιλιοστά βροχής, οι ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης εκφράζουν την οργή τους καθώς είδαν τις επιχειρήσεις τους να αδειάζουν από πελάτες, που τρομοκρατημένοι από το μήνυμα του 112 έσπευσαν να οχυρώσουν τις περιουσίες τους, τοποθετώντας τσουβάλια με άμμο στις εξώπορτες και να γεμίσουν τα ράφια τους αγοράζοντας νερά και είδη πρώτης ανάγκης. Το κέντρο νέκρωσε την ίδια ώρα που το σκηνικό στα σούπερ μάρκετ παρέπεμπε σε σκηνικό… κατοχής.
Στις…απώλειες και το weekend του Παπαπέτρου, της Ερασμίας και της Βιολέτας, που με ανακοίνωσή τους μας ενημέρωσαν ότι ήταν σε επιφυλακή (να υποθέσουμε με κουβάδες και σφουγγαρίστρες;) για να παρέμβουν, αλλά δεν χρειάστηκε.. Ενδεχομένως το φαινόμενο να αντιλήφθηκε το μάταιον του πράγματος με τέτοια κινητοποίηση. Το επικοινωνιακό δούλεμα σε όλο του το μεγαλείο…
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, επαγγελματίες τόσο στην εμπορική αγορά όσο και στην εστίαση μετρούν οικονομικές ζημιές από το μήνυμα για την κακοκαιρία που δεν ήρθε, αλλά… κατάφερε να τρομάξει και να κλείσει τον κόσμο στα σπίτια του.
Τα γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου, οπότε και ο Βόλος «πνίγηκε» δύο φορές, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» φαίνεται να έχουν χαράξει ψυχές και φυσικά σε πολλές περιπτώσεις οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές από την καταστροφή που συντελέστηκε στην περιοχή.
Ο «Gori» μπορεί να εξελίχθηκε σε μία απλή βροχόπτωση, που περισσότερο καλό έκανε στη διψασμένη γη, παρά έβλαψε, δημιούργησε όμως προβλήματα στην εμπορική αγορά και στην εστίαση, όπου οι τζίροι ήταν μηδενικοί, ημέρα Παρασκευή, μία από τις καλές ημέρες της εβδομάδας, που περιμένουν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν.
Αδειασαν τσιπουράδικα
Το 112 ήχησε στις τέσσερις χθες το απόγευμα στα κινητά των Βολιωτών, με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους και να συμβουλεύει για περιορισμό των μετακινήσεων. Μολονότι η επείγουσα ειδοποίηση αφορούσε το διάστημα από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου, οι πολίτες έσπευσαν να προετοιμαστούν.
Ιδιοκτήτες τσιπουράδικων περιγράφουν γεμάτα μαγαζιά από παρέες να αδειάζουν μεμιάς, με τους θαμώνες να παρατούν στη μέση την τσιπουροκατάνυξη και να φεύγουν για να προετοιμαστούν για την κακοκαιρία, μόλις έλαβαν το μήνυμα στα κινητά τους.
«Αρχισαν να ζητάνε όλοι μαζί λογαριασμό και να φεύγουν. Σε μισή ώρα είχαμε αδειάσει, και το βράδυ η κίνηση ήταν ελάχιστη», περιγράφει ιδιοκτήτης τσιπουράδικου στην πόλη.
Ρολά… στην αγορά
Υποτονική από νωρίς ήταν και η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα. Στο κέντρο της πόλης, ακόμη και στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού, λιγοστοί ήταν οι Βολιώτες που κινούνταν για αγορές.
«Ζήτημα αν έμπαινε στα μαγαζιά ένας πελάτης ανά μισάωρο. Από τις οκτώ το βράδυ και μετά, δεν πάτησε ψυχή. Πολλά εμπορικά έκλεισαν πριν το προκαθορισμένο ωράριο», περιγράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας, Αποστόλης Οντόπουλος για τα… ρολά που κατέβηκαν στην εμπορική αγορά ακόμη και πριν τις οκτώ το βράδυ.
«Πολύ κακό για τίποτα. Ο κόσμος ήταν τρομαγμένος. Ακόμη κι όσοι έμπαιναν στα μαγαζιά συζητούσαν για να πάνε να πάρουν τσουβάλια με άμμο να οχυρώσουν τα σπίτια τους και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους», σχολιάζει ο κ. Οντόπουλος.
Ωρα 00:00: Νέκρα στην εστίαση
Μεσάνυκτα Παρασκευής, επικρατούσε… νέκρα και στις πιάτσες της εστίασης στο κέντρο του Βόλου.
Ημέρα και ώρα κατά την οποία τα μαγαζιά είναι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο, χθες έκλεισαν, στην κυριολεξία.
Από τις οκτώ περίπου το βράδυ, δεν κυκλοφορούσε… ψυχή, παρά ελάχιστες «ατρόμητες» παρέες υπό τον φόβο των καιρικών φαινομένων. Μαγαζιά που είχαν κανονίσει event έσπευσαν με αναγγελίες τους στις σελίδες τους στο Facebook να τα ακυρώσουν, όπως χαρακτηριστικά έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.
Αργότερα βλέποντας ότι κόσμος δεν κυκλοφορεί, άρχισαν να διώχνουν άτομα από το προσωπικό που συνήθως εργάζεται Παρασκευή βράδυ και να κρατούν τα απολύτως απαραίτητα άτομα, ένα – δύο για να εξυπηρετήσουν κάποιους λίγους πελάτες.
Μεροκάματα χάθηκαν τζίροι μηδενίστηκαν σε μία καλή ημέρα για την εστίαση, η οποία κυρίως δουλεύει τριήμερα, από Παρασκευή έως και Κυριακή.
Εικόνες… κατοχής στα σούπερ μάρκετ
Το μήνυμα του 112 άδειασε αγορά και εστίαση αλλά οδήγησε μαζικά τον κόσμο στα σούπερ μάρκετ για προμήθειες.
Υπάλληλοι περιγράφουν σκηνές… κατοχής με πελάτες να προβαίνουν σε μαζικές προμήθειες για να γεμίσουν τα ράφια τους.
Σε πρώτη ζήτηση τα εμφιαλωμένα νερά, με τις εξάδες να αγοράζονται τρεις – τρεις και τέσσερις – τέσσερις, χαρτί υγείας και είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, κυρίως όσπρια και ζυμαρικά. Τα καρότσια γέμιζαν με προμήθειες, με τον κόσμο να τρέμει μήπως ξαναζήσει τις εφιαλτικές ημέρες του Σεπτεμβρίου, οπότε και η πόλη δεν είχε απλώς βουλιάξει στη λάσπη, αλλά έμεινε για ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό.