Υπό στενή παρακολούθηση ψυχολόγων του ΚΕΘΕΑ παραμένει η 12χρονη από τη Ρόδο που έπεσε θύμα αγνώστων στο διαδίκτυο, οι οποίοι, αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη της, την οδήγησαν σε ακραίες πράξεις που λίγο έλειψε να της κοστίσουν τη ζωή.
Η οικογένεια της νεαρής μαθήτριας εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων, ενώ την υπόθεση ερευνά ήδη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από καταγγελία των γονιών στο Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Δωδεκανήσου και νοτίου Αιγαίου.
Μέχρι σήμερα η 12χρονη, που βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, αρνείται να αποκαλύψει οτιδήποτε έχει σχέση με τους άγνωστους χρήστες και τις δοκιμασίες στις οποίες την υπέβαλαν όλο αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να φτάσει ένα βήμα πριν την αυτοκτονία.
Το μήνυμα των γονιών της 12χρονης
Οι γονείς της και η μεγαλύτερη αδερφή της βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και δεν κρύβουν την αναστάτωσή τους. «Δεν θα θέλαμε άλλο παιδί να βρεθεί στη θέση της κόρης μας. Πάθαμε μεγάλο κακό. Ευχόμαστε η δική μας περίπτωση να είναι η τελευταία και να τεθούν αυστηρότερα μέτρα επιτήρησης στο διαδίκτυο», είναι το μήνυμα των γονιών που στέλνουν μέσω του προέδρου του ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Ευγενικού αλλά και του δικηγόρου τους, που ανέλαβε πρόσφατα την υπόθεση, Μιχάλη Κόκκινου.
Σημειώνεται ότι μετά την καταγγελία του Ινστιτούτου παρουσία των γονέων, στις αστυνομικές Αρχές, η διαδικασία έχει κινηθεί αυτεπαγγέλτως και η δικογραφία αναμένεται να υποβληθεί για τα περαιτέρω ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Της μάθαιναν πώς να αυτοκτονήσει
Ο Γιώργος Ευγενικός ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε από τους γονείς του 12χρονου κοριτσιού ότι μέσω της εφαρμογής chat «discord», άγνωστοι χρήστες, είχαν πείσει την κόρη τους να προβεί σε πράξεις που προκαλούν σοκ.
«Ένας χρήστης έπεισε το παιδί να του στείλει γυμνές φωτογραφίες και κάποιος άλλος την έπεισε να χαρακώσει τα χέρια της 19 φορές με ξυράφι. Η μικρή το έκανε και έκρυβε τα τραύματά της για να μην την καταλάβουν οι γονείς της. Την πρότειναν μάλιστα να πάρει συγκεκριμένο αριθμό υπνωτικών χαπιών για να αυτοκτονήσει υποδεικνύοντάς την το σημείο από το οποίο θα μπορούσε να τα προμηθευτεί», αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και νοτίου Αιγαίου.
Οι γονείς ανακάλυψαν τι πραγματικά συνέβαινε λίγο πριν το μοιραίο και ευτυχώς η 12χρονη σώθηκε την τελευταία στιγμή. Είχαν παρατηρήσει αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού τους γεγονός που τους είχε κινητοποιήσει. Η μητέρα ψάχνοντας το κινητό της κόρης της ανακάλυψε την επίμαχη εφαρμογή και ένα προφίλ με την ονομασία «suicidal thoughts».
«Η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιείται για ανταλλαγή μηνυμάτων. Μέσω αυτής το κορίτσι επικοινωνούσε με άγνωστα άτομα. Από τις συνομιλίες στην εφαρμογή η μητέρα διαπίστωσε ότι το παιδί εκβιαζόταν για έναν ολόκληρο χρόνο από άγνωστο, ο οποίος έγραφε σε ευρωπαϊκή γλώσσα και την ωθούσε στην αυτοκτονία. Την 18η Οκτωβρίου 2020 είδε στο κινητό τηλέφωνο της κόρης της μια φωτογραφία με το χέρι της χαρακωμένο», σημειώνει ο κ. Ευγενικός.
Η οικογένεια ζητά τη λήψη μέτρων
Ο νομικός σύμβουλος της οικογένειας, Μιχάλης Κόκκινος, σημειώνει ότι πρόκειται για έγκλημα που έχει τεράστιες διαστάσεις. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το παιδί και το μύησαν σε τρόπους αυτοκτονίας. Αυτό είναι πραγματικά ασύλληπτο. Είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα για το οποίο πρέπει να υπάρξει τιμωρία», σχολιάζει ο κ. Κόκκινος σημειώνοντας ότι οι γονείς είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο. «Πρέπει ως πολιτεία να αναθεωρήσουμε τη νομοθεσία που αφορά στην προστασία των ανηλίκων αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης σε τέτοιου είδους ενέργειες. Κανείς δεν είναι ανυπεράσπιστος».
Από την πλευρά του τέλος ο γενικός γραμματέας του ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου και νοτίου Αιγαίου, Μανώλης Ζερβός, τονίζει ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερώνει για ανάλογα συμβάντα τις Αρχές και να τις εμπιστεύεται. «Δυστυχώς, ο φόβος πολλές φορές φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι γονείς λειτουργούν απαγορευτικά σε ότι αφορά τη χρήση του διαδικτύου, τα παιδιά νιώθουν αποξενωμένα και από αντίδραση μπαίνουν στο διαδίκτυο χωρίς να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση. Οι γονείς πρέπει να είναι φίλοι με τα παιδιά τους, να τους συμβουλεύουν για τους κινδύνους του διαδικτύου και να είναι και οι ίδιοι καλά ενημερωμένοι», καταλήγει ο κ. Ζερβός.
Πηγή: iefimerida.gr