Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 12:49
ΥΓΕΙΑ

Σοκ: Τα δύο στοιχεία που προκαλούν καρδιαγγειακά στους άνδρες – Μεγάλη έρευνα






Στο προφίλ των λιπιδίων και στην κατάθλιψη αποδίδεται περισσότερο ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες ο κίνδυνος νοσημάτων της καρδιάς αποδίδεται περισσότερο στη διατροφή τους και στην οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι υπόλοιποι όμως παράγοντες που ενοχοποιούνται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι κοινοί σε άνδρες και γυναίκες, με αποτέλεσμα να προτείνεται η εφαρμογή παρόμοιας στρατηγικής για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων σε άνδρες και γυναίκες.

Στις σχετικές συστάσεις καταλήγουν η Μάρτζαν Βάλι Ατέι από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείαςτ ου Πληθυσμού του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, ο Σουμάντι Ρανγκαράτζαν από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, η Αννίκα Ρόσενγκρεν από το τμήμα Μοριακής και Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ της Σουηδίας, η Γιολάντι Μπρίτ από το τμήμα Υπέρτασης του Πανεπιστημίου του Πότσεφστρουμ της Νοτίου Αφρικής, ο Σουράγια Αμπντούλ Ραζάκ από το Τμήμα Ιατρικής του τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μάρα τη Μαλαισίας, ο Βαντέια Αλ Σαρίεφ από το Πανεπιστήμιο της Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κλπ, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Lancet.

Η μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiological (PURE) διερεύνησε τους μεταβολικούς, συμπεριφορικούς και ψυχολογικούς παράγοντες κινδύνου σε άνδρες και γυναίκες από 21 χώρες υψηλού, μέσου και χαμηλού εισοδήματος, για χρονικό διάστημα περίπου 10 ετών.

Στην μελέτη, μετείχαν 155.724 άτομα ηλικίας 35-70 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, τα οποία πραγματοποίησαν τουλάχιστον μία επίσκεψη παρακολούθησης στον γιατρό στην διάρκεια της παρακολούθησής τους από τις 5 Ιανουαρίου 2005 ως τις 13 Σεπτεμβρίου 2021. Το 58,4%, δηλαδή οι 90.934 ήταν γυναίκες μέσης ηλικίες 49,8 ετών και το 41,6% δηλαδή οι 64.790, ήταν άνδρες μέσης ηλικίας 50,8 ετών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από 8,5-12 έτη.

Στη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκε ένας συνδυασμός σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων όπως θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν 4280 μείζονα συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου σε γυναίκες (5 συμβάντα ανά 1000 άτομα-έτη) και 4911 στους άνδρες (8,2 συμβάντα ανά 1000 άτομα-έτη).

Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες παρουσίαζαν πιο ευνοϊκό προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες.

Ο κίνδυνος από μεταβολικούς παράγοντες ήταν παρόμοιος σε γυναίκες και άνδρες. Εδώ εξαιρέθηκε το λιπιδαιμικό προφίλ των ασθενών, καθώς η υψηλή χοληστερόλη συσχετίστηκε με υψηλό κίνδυνο για  μείζονα καρδιαγγειακή νόσο 11% στις γυναίκες και 28% στους άνδρες, με τον κίνδυνο να παραπμένει σταθερά υψηλότερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες με άλλους δείκτες λιπιδίων.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είχαν ποσοστό κινδύνου 9% (από 2-21%) στις γυναίκες και 42% (από 25–60%) στους άνδρες.

Αντίθετα, μείζονα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες εντοπίστηκαν στη δίαιτα που ακολουθούσαν οι γυναίκες ανεβάζοντας τον κίνδυνο στο 17% (από 8-26%), όταν στους άνδρες το ποσοστό κινδύνου εξαιτίας της διατροφής τους περιοριζόταν στο 7% (με απόκλιση από 1-15%). Σημαντικός παράγοντας κινδύνου στις γυναίκες ήταν και η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση που έφτασε το 10% (κυμαινόμενη από 1-21%) έναντι 6% (κυμαινόμενη από 4-16%) στους άνδρες.

Τα συνολικά ποσοστά κινδύνου που σχετίζονται με συμπεριφορικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου ήταν μεγαλύτερα στους άνδρες (15,7%) από ό,τι στις γυναίκες (8,4%), κυρίως λόγω της μεγαλύτερης συμβολής του καπνίσματος στους άνδρες (10,7% κυμαινόμενο από 8,8–12,6% στους άνδρες έναντι 1,3% κυμαινόμενο από 0,5–2,1% στις γυναίκες).

Στο σχολιασμό της μελέτης διαπιστώθηκε πως η διαφορά στις συσχετίσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών για τους παράγοντες κινδύνου και τη σύνθετη έκβαση μείζονος καρδιαγγειακής νόσου ήταν παρόμοια μεταξύ των χωρών σε διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος.