Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 13:33
ΒόλοςΤοπικά

Σοκαριστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στον Βόλο – Δείτε εικόνες από την ημερίδα

“Όλοι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να αναφέρουμε με ασφάλεια πάσης φύσεως κακοποίηση που μπορεί να υφίσταται ένας συνάνθρωπός μας. Η ενημέρωση και η μη ανοχή απέναντι σε κάθε μορφή βίας αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» ανέφεραν οι διοργανωτές.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν μία δραματική αύξηση των περιστατικών βίας και στη Μαγνησία.

Τα ποσοστά εξιχνιάσεων περιστατικών βίας κατά των γυναικών ξεπερνούν εφέτος το 90% σε σχέση με προηγούμενα έτη, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% παρατηρείται την τελευταία διετία στην Ευρώπη, με γυναίκες και παιδιά να είναι τα πιο συχνά θύματα.

Η “πανδημία” της ενδοοικογενειακής βίας δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Μαγνησία, αφού κάθε δεύτερη μέρα γίνεται και μία σύλληψη για αδικήματα γύρω από αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το πρώτο 9μηνο του 2023 σημειώθηκαν 158 περιστατικά και 89 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024 καταγράφηκαν 226 περιστατικά και έγιναν 144 συλλήψεις.

Το ποσοστό αύξηση των περιστατικών βίας ανέρχεται σε 43% και των συλλήψεων σε 63,8%.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας για τους δράστες και τη σχέση που έχουν με το θύμα τους, την περίοδο του περιστατικού και φέρνει στο φως το TheNewspaper.gr.

Αναφορικά με τα στοιχεία του 2024, από τις 226 περιπτώσεις, οι 85 ήταν σύζυγοι του θύματος. Οι 17 τέως σύζυγοι, οι 32 μόνιμοι σύντροφοι, οι 29 τέως μόνιμοι σύντροφοι.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις σχέσεις και εντός της οικογένειας. 35 άτομα αποδείχθηκαν γονείς των θυμάτων, 35 ήταν παιδιά των θυμάτων και 10 άτομα κακοποίησαν τον αδερφό ή την αδερφή τους.

ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ

Το θέμα“Ενδοοικογενειακή βία: Το προφίλ του θύτη” ανέπτυξε η Δρ. Στέλλα Καραπά (BSc, MSc,MA, PhD, Post-doc) Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης, Δικαστική Πραγματογνώμων, Ερευνήτρια, Συντονίστρια Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, «ΑΡΣΙΣ».

Για το “Το προφίλ του θύματος” μίλησε  Φιλίτσα Κουλούμπαρδου, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Σύμβουλος Ψυχολογικής στήριξης γυναικών και παιδιών φιλοξενούμενων του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου.

Σχετικά με την “Επανορθωτική Δικαιοσύνη” και Πρόληψη” αναφέρθηκε η Μαρία – Σοφία Βαΐτση, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου.

“Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας “ ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Δήμητρα Δημοπούλου, Υπαστυνόμος Β΄, Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας.

“Παρουσίαση της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου” έγινε από την Βασιλική Μακρυγιάννη, Κοινωνική Λειτουργός, Σύμβουλος Κοινωνικής και εργασιακής στήριξης γυναικών και παιδιών φιλοξενούμενων του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων  Βίας Δήμου Βόλου.

“Εμπειρικές Παρατηρήσεις προερχόμενες από τα 11 χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου” ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Φιλίτσα Κουλούμπαρδου,Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Σύμβουλος Ψυχολογικής στήριξης γυναικών και παιδιών φιλοξενούμενων του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου.

Η Σοφία Χριστοδούλου, Κοινωνική Λειτουργός, Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ & Δημόσιας Υγείας Δήμου Βόλου αναφέρθηκε στην “Ενδοοικογενειακή Βία και τον ρόλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Βόλου“.

ενώ “Οικογένεια και Αναπηρία: Αθέατες Όψεις μιας Ευαλωτότητας στη Βία” ήταν το θέμα που χειρίστηκε η Χριστίνα Ρούση, Επίκ. Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ: