Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025 10:25
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη διαιτολόγο για 7 κατηγορίες τροφών που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου






Οι διατροφικές μας συνήθειες και οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος σχετίζεται με τη διατροφή. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να τις μειώσουμε για την καλύτερη πρόληψη.

1. Επεξεργασμένα κρέατα

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων (λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά) έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην Ομάδα 1 των καρκινογόνων για τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συσχετίζουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται κυρίως με καρκίνο του παχέος εντέρου και η σχέση μεταξύ της ποσότητας που καταναλώνεται και του καρκίνου φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωσή του επεξεργασμένου κρέατος.

2. Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας θεωρείται πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο και κατατάσσεται στην ομάδα 2Α. Επομένως, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση του κόκκινου κρεάτος και την ανάπτυξη καρκίνου στον άνθρωπο. Ωστόσο, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

3. Νιτρώδη και νιτρικά

Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κ.λπ., μπορεί να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που σχετίζονται με καρκίνο του οισοφάγου και τουήπατος. Επίσης, κρέατα και προϊόντα τους που ξεροψήνονται στα κάρβουνα, σχηματίζουν ουσίες που απορροφώνται από το κρέας και εμφανίζουν καρκινογόνο δράση.

4. Τηγανητές τροφές και τροφές πλούσιες σε ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες (>150 βαθμούς) και κατά το τηγάνισμα αμυλούχων τροφών (πατάτες, ψωμί, μπισκότα, τσιπς). Το ακρυλαμίδιο έχει επίσης κατηγορηθεί ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α, σύμφωνα με τον ΠΟΥ) και έχει φανεί ότι όσο υψηλότερη η θερμοκρασία ψησίματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του ακρυλαμιδίου που παράγεται.

5. Ζάχαρη και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να συμβάλλει σε φλεγμονές και παχυσαρκία, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του παγκρέατος και του μαστού. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, ζαχαρούχα ποτά, fast food, αλλαντικά, πλούσια σε ζάχαρη δημητριακά κ.α. περιέχουν πρόσθετα, όπως χρωστικές και συντηρητικά και συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

6. Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του στόματος, του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου. Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικές βλάβες και μεταλλάξεις στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

7. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα προϊόντα, όπως μαργαρίνες, έτοιμα γεύματα, fast food και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών και οξειδωτικού στρες, που προδιαθέτουν σε καρκίνο.

Η μείωση των προαναφερθέντων τροφίμων στη διατροφή μας είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και τροφές με αντιοξειδωτικά, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να προάγουμε την υγεία μας μακροπρόθεσμα.