Κόκκινος συναγερμός στο νοσοκομείο Βόλου. Από τη μία η έξαρση κρουσμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτές που μολύνθηκαν, όχι από ασθενείς μέσα στο Αχιλλοπούλειο, αλλά από κοινωνικές επαφές εκτός του νοσηλευτικού ιδρύματος και από την άλλη η ραγδαία αύξηση νοσηλειών ασθενών με COVID-19, δοκιμάζει τα όρια του δευτεροβάθμιου νοσηλευτικού oιδρύματος στο νομό.
Οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πλέον εκκωφαντικές, ενώ είναι πλέον θέμα χρόνου η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, αν συνεχιστεί με την ίδια επιθετικότητα το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Με βάση τα χθεσινά δεδομένα στο Αχιλλοπούλειο είναι θετικοί στον ιό συνολικά 6 νοσοκομειακοί γιατροί,ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα για άλλους 9 οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα και αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Επίσης θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν τρεις νοσηλευτές, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ για άλλους πέντε, οι οποίοι επίσης είναι σε καραντίνα. Μεταξύ των γιατρών συγκαταλέγεται και διευθυντής Κλινικής του ΓΝΒ ο οποίος νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Ο κύκλος της νόσου σε γιατρούς και νοσηλευτές στο Αχιλλοπούλειο άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, όταν γίνονταν γνωστό πως τρεις γιατροί, ένας ειδικός, μία ειδικευόμενη και ένας βιοχημικός βρέθηκαν «θετικοϊ» στον COVID-19. Και οι τρεις γιατροί «κόλλησαν» τον COVID-19 στο πλαίσιο κοινωνικών συναναστροφών εκτός νοσοκομείου. Οι ίδιοι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό επτά ημερών, ενώ σε καραντίνα τίθενται άλλοι 14 ειδικευόμενοι γιατροί, οκτώ εκ των οποίων
από τις Παθολογικές Κλινικές, γεγονός που έφερε τα πάνω-κάτω στα δύο νευραλγικά τμήματα.
Το Σάββατο το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν ως «θετικοί» άλλοι δύο από τους 14 γιατρούς που ήταν σε καραντίνα, ενώ επίσης προσβλήθηκαν από τον ιό και τρεις από τις 8 συνολικά νοσηλεύτριες, που ήταν σε καραντίνα από τον ίδιο κύκλο ιχνηλάτησης.
Ο 6ος γιατρός, διευθυντής κλινικής, επιβεβαιώθηκε πως είναι θετικός χθες και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής παρακολούθησης. Και σ’ αυτή την περίπτωση καλά πληροφορημένες πηγές λένε, πως ο γιατρός προσβλήθηκε από τον ιό εκτός νοσοκομείου. Θα ακολουθήσει ιχνηλάτηση και των δικών του επαφών μέσα στο νοσοκομείο, με όλους να ελπίζουν ότι δεν θα υπάρχει διασπορά του ιού σε επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές.
Χαμός με γιατρό που βρέθηκε «θετική» στο Κ.Υ. Βελεστίνου
Θετική επίσης στον ιό είναι μία γιατρός στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου η οποία φέρεται να μόλυνε άλλα τρία άτομα, μία επισκέπτρια υγείας, μία καθαρίστρια και μία νοσηλεύτρια. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ενημέρωση ότι υπάρχει θετικό κρούσμα γιατρού στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου έγινε με καθυστέρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για την ασφάλεια και την προστασία των υπόλοιπων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και οδηγών
ασθενοφόρων και αφετέρου ασθενών που ενδεχομένως να ήρθε σε επαφή η συγκεκριμένη γιατρός.
Η ανησυχία για το υπόλοιπο προσωπικό -συνολικά πρόκειται για περίπου 20 άτομα- έχει χτυπήσει κόκκινο. Σ’ όλες τις επαφές της γιατρού στον χώρο εργασίας της έγινε rapid test το οποίο έδειξε αρνητικό.
.
Συγχωνεύτηκαν κλινικές
Χθες το μεσημέρι στο Αχιλλοπούλειο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην οποία η νοσηλευτική υπηρεσία σε συνεργασία με γιατρούς και τους προϊσταμένους των κλινικών αποφάσισαν την συγχώνευση της Α’ και Β΄ Παθολογικής Κλινικής, προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον κρεβάτια για τη νοσηλεία ασθενών COVID-19, καθώς οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης και η κλινική κορονοϊού «μπούκωσαν».
Στον πρώτο όροφο που είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης νοσηλεύονταν πέντε άτομα, στην κλινική COVID-19 (πρώην Β΄ Παθολογική) άλλα 30 άτομα, ενώ στη ΜΕΘ- COVID-19 παραμένουν διασωληνωμένοι εδώ μία εβδομάδα δύο ασθενείς με κορονοϊό.
Προκειμένου να εξασφαλιστούν νέοι χώροι νοσηλείας COVID, με αστραπιαίες κινήσεις εκκενώθηκε η Α’ Παθολογική Κλινική. Οι 20 ασθενείς που νοσηλεύονταν με άλλες παθήσεις στον 7ο όροφο μεταφέρθηκαν στον 5ο όροφο της νέας πτέρυγας, όπου από τον περασμένο Αύγουστο λειτουργεί η Β΄ Παθολογική Κλινική. Με τη συγχώνευση εξασφαλίστηκαν επιπλέον 30vκρεβάτια, από τα οποία τα πέντε είναι ήδη καταλυμένα από ασθενείς με κορονοϊό που μεταφέρθηκαν χθες το
βράδυ για νοσηλεία στο νοσοκομείο Βόλου. Οι ηλικίες των νοσηλευομένων είναι από 19 έως 90 χρόνων.
Ποτέ άλλοτε ο Βόλος και το Νοσοκομείο dδεν αντιμετώπισαν τέτοια υποβάθμιση και τέτοιο κίνδυνο, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Νίκος Χαυτούρας
ΠΗΓΗ:ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΝΟΣΟ