Αποστάσεις από την κομματική αρθρογραφία παίρνουν μέχρι και «προεδρικά» στελέχη
«Ακούω ευλαβικά τον κ. Τσιόδρα» δήλωσε χθες στον Θέμα 104,6 ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, παρέχοντας ανοιχτά ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στον απόηχο δημοσιευμάτων φιλικά προσκείμενων στην Κουμουνδούρου το Σαββατοκύριακο, τα οποία εξαπέλυσαν μετωπική επίθεση κατά του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας. Τη σκυτάλη από τον κ. Φίλη στην ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και προβεβλημένο στέλεχος της ομάδας των 53, Ανδρέας Ξανθός, δηλώνοντας πως «ο κ. Τσιόδρας είναι μια εξαιρετική επιλογή για την εποπτεία της πανδημίας και το συντονισμό του επιστημονικού δυναμικού της χώρας στο πεδίο της λοιμωξιολογίας-επιδημιολογίας» και προσθέτοντας στην ίδια κατεύθυνση ότι «οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι στη σωστή κατεύθυνση και ο αναγκαίος πολιτικός έλεγχος και η κριτική πρέπει να αφορούν την επάρκεια, την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίησή τους».
Οι τοποθετήσεις των κ. Φίλη και Ξανθού, βαρύνουσες στην κομματική ιεραρχία -καθώς αμφότεροι αποτελούν στελέχη της αριστερής πτέρυγας- επιχειρούν να συντονιστούν με την σχεδόν καθολική αποδοχή του Καθηγητή Τσιόδρα από την ελληνική κοινωνία (89% στην τελευταία δημοσκόπηση), αμβλύνοντας παράλληλα τις εντυπώσεις από την «πολεμική» που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες από μερίδα κομματικών στελεχών εναντίον του λοιμωξιολόγου, με αιχμή το άρθρο και του Θανάση Καρτερού, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Αυγή».
«Δεν εκπροσωπεί τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, ούτε τους παραπεταμένους από το σύστημα, ούτε βέβαια -ύπαγε οπίσω μου- πρόσφυγες, Ρομά, φυλακισμένους και απόκληρους. Την κυβέρνηση της Δεξιάς εκπροσωπεί. Τον Μητσοτάκη εκπροσωπεί. Αυτός τον τοποθέτησε εκεί» αναφέρει ο κ. Καρτερός, ενώ απευθυνόμενος στο εσωκομματικό ακροατήριο «κι εμείς ένα Τσιόδρα θα είχαμε σε αυτή τη θέση -αυτό από ευγενείς συριζαίους», καταλήγει.
Την ίδια ώρα, η μετωπική επίθεση κύκλων της Κουμουνδούρου προς τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας προκαλεί διάχυτο προβληματισμό και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσκείμενους στην «προεδρική» πτέρυγα, αφού να αποστασιοποιηθεί από αντίστοιχες διατυπώσεις επέλεξε χθες και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης. «Υπάρχουν πράγματα με τα οποία μπορεί να συμφωνεί ή να μη συμφωνεί κάποιος, αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτές τις ώρες να αξιολογήσουμε ποια είναι τα πρωτεύοντα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη δημόσια συζήτηση» τόνισε ο κ. Γιαννούλης. Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι «δεν εκπλήσσει κανέναν ο τρόπος που τοποθετείται ο κ. Καρτερός, αλλά δεν μπορεί αυτό να χρεώνεται κατ` επιλογή σε ένα κόμμα ή στον πρώην πρωθυπουργό», κάνοντας λόγο και για «μεμονωμένες φωνές», όπως στην περίπτωση των σχολίων της κ. Βουνάτσου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο για συμψηφισμό των νεκρών της πανδημίας με το Μάτι και την Μάνδρα.
Αλλαγή ατζέντας
Στον αντίποδα, να υπερκεράσει την εσωκομματική αμηχανία απέναντι στις αντιδράσεις που γέννησε η επίθεση κατά του κ. Τσιόδρα επιχείρησε χθες η Κουμουνδούρου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», προϋπολογισμού 26 δις ευρώ, στο πλαίσιο της περιόδου της «χρήσιμης αντιπολίτευσης», στάση την οποία εγκαινίασε χθες και επίσημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Το δεύτερο κατά σειρά ολιστικό πρόγραμμα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης – αντλεί τους αναγκαίους πόρους από το «μαξιλάρι ασφαλείας», καθώς σε διαφορετική περίπτωση «η επιστροφή στον εφιάλτη των μνημονίων θα ξαναζωντανεύσει» προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ο πρώην Πρωθυπουργός.
«Η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής στην οικονομία, εξετάζει με σοβαρότητα κάθε πρόταση. Αρκεί, βέβαια, να είναι σοβαρή. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύονται ξανά με τους λογαριασμούς» σχολίασε με αφορμή το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, φέροντας ως παράδειγμα ότι «κοστολογούν τα μέτρα που προτείνουν στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά «ξεχνούν» να προσθέσουν σε αυτά την απώλεια εσόδων. Μόνο η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για διάστημα έξι μηνών, υπολογίζεται ότι θα μειώσει τα έσοδα κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ». Ταυτόχρονα «κανείς κανείς δεν κατάλαβε τελικά ποιο χρονικό διάστημα καλύπτουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τον Μάϊο λέει ο ένας, μέχρι 9 μήνες ο άλλος. Τρέχα, γύρευε», κατέληξε.
«Καλούμε την κυβέρνηση να εμπλακεί σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από την ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε. Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του κυρίου Πέτσα, παρά τον τόνο θέλω να ελπίζω ότι δείχνει ψήγματα τέτοιας διάθεσης» ανταπάντησε ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όσον αφορά στο ζήτημα της διάρκειας του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η απάντηση είναι πάλι προφανής. Μέχρι τον Μάιο είναι η κοστολόγηση της κάλυψης των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Για κάθε επιπλέον μήνα που παραμένουν αναγκαστικά κλειστές οι επιχειρήσεις το κόστος αυξάνει κατά 2,7 δις» διευκρίνισε τελικά ο κ. Τσακαλώτος και κατέληξε «κόστος που θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να αναλάβει το κράτος γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολλαπλάσιο, τόσο για τους εργαζόμενους όσο όμως και για την οικονομία συνολικότερα».