Πλήθος ερωτημάτων και σεναρίων έχει προκαλέσει η διαφοροποίηση του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη σχετικά με την επαναλειτουργία των λυκείων της χώρας. Εκείνοι, όμως, που αναζητούν απαντήσεις αρκεί να ανατρέξουν στους πίνακες και στα διαγράμματα που «έντυσαν» τη διάλεξή του, στις αρχές της εβδομάδας, στην Ακαδημία Αθηνών.
Εκείνη την ημέρα, χωρίς προσποιητή αισιοδοξία ή απαισιοδοξία – άλλωστε η ομιλία του εστίαζε στις επιστημονικές αβεβαιότητες και στην αναζήτηση της αλήθειας – και με πυξίδα τα σκληρά δεδομένα, έμεινε πιστός σε εκείνο που γνωρίζει να κάνει καλύτερα: να προσεγγίζει επιστημονικά ένα πολυσύνθετο (όπως έχει εξελιχθεί) ζήτημα, όπως αυτό της τρέχουσας πανδημίας.
Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση της κινητικότητας που θα συνοδεύσει το άνοιγμα των λυκείων της χώρας, εκτιμώντας ότι το νέο… κύμα επαφών πιθανόν να διαταράξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες. Και υπό τα δεδομένα αυτά έθεσε ως εναλλακτική πρόταση την καθυστέρηση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία κατά μία εβδομάδα. Ομως, κατά την ίδια συνεδρίαση, ουδέποτε τέθηκαν στο τραπέζι δεύτερες σκέψεις σχετικά με τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων σε ασφαλείς συνθήκες. Το κρίσιμο αυτό θέμα βρήκε σύμφωνους όλους τους επιστήμονες, επενδύοντας μεταξύ άλλων στα self tests.
Σχεδιασμός σε λευκό χαρτί
Πρόσωπα της κυβέρνησης απορρίπτουν τα σενάρια περί ρήξης και επιμένουν ότι η διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης θα αποτελέσει ένα χρήσιμο «εγχειρίδιο» για το μέλλον, όταν θα προκύψει μια ανάλογη κατάσταση. Προς το παρόν, ο σχεδιασμός επί έναν και πλέον χρόνο γίνεται πάνω σε… λευκό χαρτί. Και υπό το πρίσμα αυτό αιτιολογούν τυχόν οπισθοδρομήσεις ή αλλαγές στην πορεία. Παράλληλα, όμως, διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση εστιάζει και συνακόλουθα αξιολογεί τα σημεία της διαφωνίας των ειδικών, με προτεραιότητα εν προκειμένω το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Ο καθηγητής κατά την ίδια ομιλία του αναφέρθηκε στο καλό αλλά και στο… καλύτερο σενάριο: εάν διατηρηθεί ο δείκτης Rt στη μονάδα, τότε θα υπάρξει σταθεροποίηση περίπου στους 700 διασωληνωμένους, ενώ εάν μειωθεί στο 0,9, τότε ο ίδιος δείκτης μπορεί να πέσει στους 200 ασθενείς. Από αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι οι προβλέψεις ακόμη και για τον εορτασμό του Πάσχα, που ημερολογιακά απέχει μόλις τρεις εβδομάδες, είναι ακόμη ρευστές.
Δική του απόφαση η αποχή
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η «συντηρητική» στάση του καθηγητή, επικοινωνιακά και επιστημονικά, οφείλεται στο γεγονός ότι συνυπολογίζει τον βαθμό κινδύνου κάθε απόφασης, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα του στη δημόσια υγεία. Λένε, επίσης, ότι ήταν δική του απόφαση να απέχει από την καθημερινή του έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, «κουβαλώντας» στις πλάτες του το βάρος που του αναλογεί, αποτρέποντας όμως μια νέα στοχοποίησή του.
«Συνομιλώ σχεδόν καθημερινά με τον Σωτήρη, τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα… Πιστεύω ότι λείπει από την ενημέρωση, αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση», ήταν ο… επίλογος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα σενάρια.