Καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης στη χώρα μας χαρακτηρίζει τις επικείμενες εθνικές εκλογές ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) σε σημερινή έκθεσή του για τις τάσεις στις αξιολογήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης το 2019, με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Η έκθεση δείχνει ότι ο οίκος θα διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας την Παρασκευή και ότι δύσκολα θα προχωρήσει σε αναβάθμιση πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον, προειδοποιεί ότι αναστροφή των μεταρρυθμίσεων και χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από θετικές σε σταθερές.
«Τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών του 2019 θα αποτελέσουν σημαντικό δείκτη για την ικανότητα των αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία τονίζει ότι η ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου ήταν σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη της πιστοληπτικής αξιολόγησης ολόκληρης της ευρωζώνης.
Η S&P προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα, δηλαδή ελαφρώς πιο κάτω από την πρόβλεψη της Κομισιόν (2,3%) και αισθητά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού (2,5%). Ωστόσο, θεωρεί ότι η ανάπτυξη μπορεί να φθάσει το 2,4% το 2020 και το 2,5% το 2021, προσθέτοντας μάλιστα ότι μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, εάν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις. Ο οίκος αναφέρει ακόμα ότι το «κλειδί» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους είναι οι αναπτυξιακές πολιτικές, και όχι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Η σημερινή έκθεση υποδηλώνει ότι η S&P θα διατηρήσει την Παρασκευή την αξιολόγηση της χώρας μας στην πιστοληπτική βαθμίδα Β+ με θετικές προοπτικές, στέλνοντας το μήνυμα ότι, για να υπάρξει αναβάθμιση, η κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως:
– Να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Προφανώς, οι αναλυτές του οίκου αναφέρονται στη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020.
– Να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, οδηγώντας σε ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη.
– Να μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών, παράλληλα με την πλήρη άρση όλων των capital controls (η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναμένεται προς το τέλος του έτους).
Επιπλέον, ζητεί να ανοίξουν οι τράπεζες τις στρόφιγγες του δανεισμού για τα πιο παραγωγικά κομμάτια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P τοποθετεί την Ελλάδα τέσσερα σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω). Αναβάθμιση δεν αναμένεται ούτε από τη Fitch, που τοποθετεί την Ελλάδα τέσσερις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική κατηγορία (στο ΒΒ-) και προβλέπεται να κάνει τη δική της πρώτη φετινή αξιολόγηση στις 8 Φεβρουαρίου. Οι προβολείς του ενδιαφέροντος στρέφονται έτσι στη Moody’s, που προσδοκάται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση την 1η Μαρτίου, καθώς διατηρεί τη χαμηλότερη αξιολόγηση για την Ελλάδα (Β3, δηλαδή έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική).
Πηγή: protothema.gr