Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 20:40
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σπάνια η επαναλοίμωξη μετά την Omicron: Τα στοιχεία που οδήγησαν στο «πέταγμα» της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους






Νωρίτερα από τον… χαρταετό θα πετάξουμε τη μάσκα, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα για άρση της υποχρεωτικής χρήσης της σε εξωτερικούς χώρους.

Η υποχρεωτικότητα παύει από το ερχόμενο Σάββατο, 5 Μαρτίου, παραμένει ωστόσο η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε συνωστισμένους εξωτερικούς χώρους από ευάλωτους πληθυσμούς και ανεμβολίαστους, ομάδες που κινδυνεύουν από σοβαρή COVID-19 σε περίπτωση μόλυνσης. Παράλληλα, η επιτροπή εισηγήθηκε επαναφορά της πληρότητας στο 100% για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την άμεση αποδοχή της εισήγησης από την κυβέρνηση εξέφρασε με δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

»Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».

Τα στοιχεία που έφεραν την άρση του μέτρου

Αναμενόμενη θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί η σημερινή απόφαση, τόσο από την πρόδηλη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών όσο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ασπίδα που ενισχύθηκε περαιτέρω από τη «φυσική ανοσία» των πολυάριθμων λοιμώξεων με την παραλλαγή Όμικρον. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας, η επαναλοίμωξη ύστερα από νόσηση με Omicron είναι σπάνια.

Η σημερινή θα προστεθεί στις ημερομηνίες-ορόσημα της καταγραφής της επιδημίας στη χώρα, ιδίως για την εξέλιξη των τελευταίων δύο κυμάτων που έφεραν οι παραλλαγές Δέλτα και Omicron. Έπειτα από τέσσερις σκληρούς μήνες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς σπάνε ξανά το φράγμα των 400, σε καθοδική πορεία ωστόσο τη φορά αυτή. Στις 30 Οκτωβρίου 2021, ο δείκτης είχε περάσει από τους 392 ασθενείς στους 404 και σήμερα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «προσγειώθηκαν» στους 399.

Μια ανάσα από τους 3.000 απέχουν πια και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, όπως προκύπτει από πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν λίγο περισσότερες από 300, με το σύνολο των νοσηλειών Covid στις 3.037. Τρεις στους τέσσερις ασθενείς νοσηλεύεται σε απλή κλίνη και το 12% σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το μοναδικό στοιχείο που κηλιδώνει τη χαρά για την αποκλιμάκωση της επιδημίας παραμένουν οι απώλειες ασθενών με COVID-19. Αν και λιγότεροι συγκριτικά με όσους ανακοινώνονταν τις περασμένες ημέρες, οι 57 νέοι θάνατοι ανεβάζουν το σύνολο στους 25.972.

Συνεχίζει να μειώνεται το Rt

Στο 0.93 από 0.97 βρέθηκε ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, το γνωστό Rt, με σημαντικές ωστόσο διακυμάνσεις ανά περιοχή από 0.82 – 1.01 όπως αναγράφει το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Οι διακυμάνσεις στο επιδημιολογικό φορτίο αναδεικνύονται και από τα ποσοστά θετικότητας των τεστ για την εβδομάδα 21 – 27 Φεβρουαρίου, με 63 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας κάτω από το 2,9%, άλλες οκτώ κάτω από 4% και μοναδικές «παραφωνίες» τις ΠΕ Σάμου, Καρπάθου και Ιθάκης που κατέγραψαν αντίστοιχα 4,43%, 5,53% και 5,87%. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.08%.

Κατά τα λοιπά, στην Αττική εντοπίζεται και σήμερα ένα στα τρία νέα κρούσματα -5.442 από 15.557-, με το Κέντρο της Αθήνας να συναγωνίζεται τη Θεσσαλονίκη -1.550 και 1.586 αντίστοιχα- και πολλές νέες λοιμώξεις σε διάφορες περιοχές όπως στην ΠΕ Αχαΐας (531), στην ΠΕ Ηρακλείου (911) και στην ΠΕ Εύβοιας (358).

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε κι άλλο το ποσοστό των παιδιών και εφήβων στη διασπορά του κορωνοϊού, με τους 32.571 ασθενείς ηλικίας 4-18 ετών να αποτελούν το 31% έναντι 32% κατά την προηγούμενη μέτρηση.