Για το “σπάσιμο” συμβολαίων ηλεκτρικού ρεύματος καταναλωτών από εταιρείες μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας στο OPEN. Την ίδια στιγμή προανήγγειλε ότι “όποιος παραβιάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον κώδικα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώσει αυστηρά πρόστιμα και φυσικά θα αποζημιώσει τους καταναλωτές που επλήγησαν”.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ήδη το υπουργείο έχει δώσει αυστηρή εντολή και κατεύθυνση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ελέγξει αυτές τις καταγγελίες για “σπάσιμο” συμβολαίων για ηλεκτρικό ρεύμα από εταιρείες.
Επίσης γνωστοποίησε ότι και σε αυτόν προσωπικά αλλά και στο υπουργείο έχουν φτάσει τις προηγούμενες εβδομάδες τέτοιες καταγγελίες.
Στη συνέχεια μίλησε και για τη ΔΕΗ. “Η ΔΕΗ και οι δύο άλλες μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν μεταβάλει καμία συμβατική σχέση με καταναλωτή τους ο οποίος είχε ένα τέτοιο συμβόλαιο , σταθερό συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, τόνισε ότι σε κάποιες άλλες εταιρείες που παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο, η ΡΑΕ -που κάνει σπουδαία δουλειά στον έλεγχο- έχει προχωρήσει σε διερεύνηση και τόνισε “Όποιος παραβιάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον κώδικα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώσει αυστηρά πρόστιμα και φυσικά θα αποζημιώσει τους καταναλωτές που επλήγησαν”.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν μπορεί κάποιος να επιλέξει το συμβόλαιο ρεύματος που του ταιριάζει χωρίς να περιλαμβάνει ψιλά γράμματα. “Βεβαίως “απάντησε και πρόσθεσε ότι “στο ιστολόγιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας , υπάρχει η σύνδεση που μπορεί κάποιος να δει συγκριτικά τα διάφορα εμπορικά πακέτα των εταιριών και να διαλέξει εκείνο το οποίο τον συμφέρει”.
Ρεύμα: Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις Μαΐου
Στην ερώτηση εάν θα δοθεί επιδότηση ρεύματος και για τον μήνα Μάιο στους καταναλωτές είπε: “Θα στηρίζουμε για όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες απέναντι στις εξαιρετικά αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας”.
Σημείωσε δε ότι “έχουμε αυτή στιγμή να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη πανδημία του αιώνα , την ενεργειακή κρίση ίσως του αιώνα και μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές κρίσεις τα τελευταία 50 χρόνια στη διπλανή μας πόρτα. Άρα μιλάμε για μια εξαιρετική κατάσταση που απειλεί όχι μόνο την ελληνική οικονομία και την κοινωνία αλλά και το παγκόσμιο στερέωμα”.