Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 20:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Η κυβέρνηση εκκενώνει άμεσα την Ειδομένη -Πού θα πάνε οι πρόσφυγες






Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμά του υποστηρίζει πως έως την Κυριακή θα ξεκινήσει η εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί.

Το περιοδικό επικαλείται δηλώσεις του εκπρόσωπου της επικοινωνιακής ομάδας για το προσφυγικό, Γιώργου Κυρίτση, προς τον ανταποκριτή του. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η εκκένωση θα γίνει μόλις είναι έτοιμα τα νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως 14 νέα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι την Κυριακή, ενώ λίγο αργότερα θα είναι έτοιμος και άλλος ένας χώρος φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη της επιχείρησης εκκένωσης αναμένεται να γίνει μέχρι την Κυριακή, καθώς τότε αναμένεται να είναι έτοιμα τα κέντρα φιλοξενίας.

 

 

«Είναι προς το συμφέρον των μεταναστών να μετακινηθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, θα προχωρήσουμε με προσοχή κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, μέχρι νεωτέρας δεν υπάρχει τρόπος για να διασχίσουν τα σύνορα. Και να μείνουν εδώ, δεν έχει νόημα», εμφανίζεται να λέει ο κ. Κυρίτσης.

Διακινητές ζητούν 800 ευρώ για να τους περάσουν μέσα από το δάσος 

Το Spiegel αναφέρει ότι οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες πως αντί 800 ευρώ και με μια 8ωρη πορεία μέσα από το δάσος θα περάσουν τα σύνορα. «Ελληνικές δυνάμεις και δυνάμεις της ΠΓΔΜ αναφέρουν συστηματικά ότι ένα ξενοδοχείο στην περιοχή των Ευζώνων, 500 μέτρα από τα σύνορα, χρησιμεύει ως τόπος συνάντησης διακινητών και προσφύγων».

Μπαλάφας: Θα μεταφέρουμε τους πρόσφυγες σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας σε δηλώσεις του στον Alpha 9,89. Αυτήν την περίοδο, σημείωσε, το υπουργείο αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα συντονίζοντας τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.«Η προσπάθεια της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Μπαλάφας, «είναι να μη συσσωρεύεται ο κόσμος στην Ειδομένη, στα σύνορα δηλαδή, γιατί το χωριό είναι αρκετά μακριά από τον φράκτη που έχουν υψώσει οι βόρειοι γείτονές μας. Γίνεται προσπάθεια, λοιπόν, να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες προς τα νότια, σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στα Διαβατά, στο Κιλκίς κ.λπ., ώστε οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι ανθρώπινες. Και η προσπάθεια αυτή αποδίδει σιγά-σιγά, η εικόνα στην Ειδομένη αλλάζει. Έχουν ετοιμαστεί, επίσης, και οι υπόλοιπες ανοιχτές δομές στο Σχιστό, στην Καβάλα και πιο νότια, ώστε να υπάρχει κατανομή των προσφύγων στον άξονα Πειραιά-Ειδομένης».

Όπως εξήγησε, οι ροές των προσφύγων προς τη χώρα μας συνεχίζονται, διότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και δεν έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στην Τουρκία που είναι και η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος, θα χρειαστεί χρόνος.

Η διαδικασία που ξεκίνησε με τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη Σύνοδο στις 17 Μαρτίου, αλλά και η συζήτηση με την Τουρκία, θα δώσει διέξοδο σε δύο κατευθύνσεις, εκτίμησε ο κ. Μπαλάφας: Η μία είναι η επανεισδοχή των μεταναστών στις χώρες προέλευσης και η δεύτερη είναι οι πρόσφυγες που δικαιούνται ασύλου να μπορούν να προχωρήσουν απευθείας στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Βίτσας: Διά της πειθούς η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να πειστούν όσοι παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν με τη βία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη μεθόριο.

«Η διαδικασία αποσυμπίεσης στην Ειδομένη πρέπει να γίνει δια της πειθούς, να πειστούν ότι να κάθονται στα σύνορα δεν τους προσθέτει κάτι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και επισήμανε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στην αραβική γλώσσα στην προσπάθειά τους να τους ενημερώσουν σε ποια κέντρα μετεγκατάστασης μπορούν να φιλοξενηθούν.

Πού θα είναι τα νέα hotspots

Υπενθυμίζεται πως οι 15 νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων θα βρίσκονται εντός και εκτός Αττικής. Συγκεκριμένα θα είναι σε:

  • ​Μαλακάσα -Χωρητικότητα 4.000 ατόμων
  • Αφίδνες -Χωρητικότητα 3.000 ατόμων
  • Αγιος Ανδρέας -Χωρητικότητα 500 ατόμων
  • Ελαιώνας (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 700 ατόμων
  • Δράμα -Χωρητικότητας 800 ατόμων
  • Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 400 ατόμων
  • Ηπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
  • Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
  • Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3) -Χωρητικότητας 4.000 ατόμων
Πηγή: iefimerida.gr