Από την περίοδο που ο covid-19 άρχισε να απασχολεί τις «πρώτες» ειδήσεις των δελτίων ειδήσεων στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σήμανε συναγερμός. Με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες σε αναλώσιμα υλικά για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, του ΕΚΑΒ αλλά και των σωμάτων ασφαλείας η ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Κ.Δ.Σαχαρίδη αντιλήφθηκε πως πρέπει να δράσει άμεσα. Μαζί με τον Μηχανικό Ηλία Φριτζαλάκη και 15 φοιτητές μηχανικούς, μηχανολόγους και αρχιτέκτονες ένιωθαν πως έφτασε η μεγάλη ώρα να γράψουν ιστορία.
Μοίρασαν 5.000 προσωπίδες
Μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατάφεραν ένα θαύμα που θα ζήλευαν και οι… Κινέζοι. Κατάφεραν να γράψουν την δική τους ιστορία να αποδείξουν το μεγαλείο ψυχής αλλά και της εφευρετικότητας του Έλληνα επιστήμονα.
Με την καθοριστική συμβολή του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθώς και του Διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του «Αχιλλοπουλείου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Ηλία Καραμέτο.
Σχεδίασαν και κατασκεύασαν ασπίδες προσώπου, μάσκες, βραχίονες και φίλτρα τις οποίες καθημερινά διανέμουν δωρεάν στα νοσοκομεία της χώρας σηκώνοντας μέχρι στιγμής το κόστος των υλικών αλλά και της ενέργειας παραγωγής, δηλαδή, το ηλεκτρικό ρεύμα των μηχανών. Εκεί που κατάφεραν να σπάσουν όλα τα κοντέρ και να γίνουν σπεσιαλίστες μέσα σε χρόνο ρεκόρ ήταν η προστασία προσώπου (προσωπίδα) που αποτελεί παγκόσμια πατέντα. Περισσότερα από 5.000 κομμάτια διανεμήθηκαν στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ξάνθης, Φθιώτιδας, Λάρισας, Βόλου, Χανίων κ.α.
«Είναι παγκόσμια πατέντα»
«Ξεκινήσαμε την παραγωγή το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου με σύμβολο μας την διαθέσιμη βιβλιογραφία. Πολύτιμη όμως ήταν η καθοδήγηση και η πληροφορία από την ιατρική κοινότητα η οποία κάθε μέρα μας έκανε παρατηρήσεις. Μόλις φτιάξαμε τις πρώτες ασπίδες προσώπου πήραμε τις παρατηρήσεις των γιατρών και βελτιώσαμε το μοντέλο μας. Σήμερα έχουμε κλείσει τον κύκλο των παρατηρήσεων και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως έχουμε φτιάξει μία προσωπίδα που αποτελεί δική μας πατέντα, είναι πολύ λειτουργική, ασφαλής και κυρίως επαναχρησιμοποιούμενη διότι μπορεί να υποβληθεί σε ήπια αποστείρωση», αποκαλύπτει στο ethnos.gr o καθηγητής Γιώργος Κ.Δ.Σαχαρίδης.
Πλαστικό από μπουκάλι νερό και 30 μάσκες την ώρα
Σχετικά με τα υλικά και την πρωτοποριακή έμπνευση σχεδίασης είπε: «Το υλικό είναι φύλλα πλαστικού όπως τα μπουκάλια του νερού. Κάθε φύλλο έχει διάσταση περίπου 2,5μ. χ 1,5μ. και βγάζει περίπου 25-30 μάσκες. Αρχικά το πάνω μέρος που ακουμπάει στο κεφάλι το τυπώναμε σε 3D εκτυπωτή όπως όλοι, ο οποίος όμως χρειάζονταν μία ώρα για να φτιάξει ένα κομμάτι. τσι κάναμε νέα σχεδίαση και το φτιάχνουμε πλέον χειροποίητα. Κάθε μάσκα αποτελείται από τρία κομμάτια και χρειάζεται συναρμολόγηση η οποία γίνεται από την ομάδα μας. Έχει δύο χρηστικές νευρώσεις εκ των οποίων η μία βρίσκεται στο κάτω μέρος και χρησιμεύει στο να πιάνουμε την προσωπίδα χωρίς να ακουμπάμε με τα δάκτυλα μας όλη την επιφάνεια όπου τυχόν υπάρχει ο ιός. Μετά τις επισημάνσεις των γιατρών κάναμε πολλές αλλαγές και πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο να παράγουμε 25-30 μάσκες την ώρα».
«Ολοι μας εργαζόμαστε εθελοντικά»
Οπως είπε ο καθηγητής Σαχαρίδης έχουν παραχθεί 5.000 ασπίδες οι οποίες έχουν μοιραστεί στα περισσότερα νοσοκομεία της Ελλάδας, στο ΕΚΑΒ και στα Σώματα Ασφαλείας. Σχετικά με τα έξοδα βαρύνουν αποκλειστικά τους ίδιους και η προσφορά όλων είναι εθελοντική: «Οι πρώτες ύλες όπως το πλαστικό και κυρίως η ενέργεια που απαιτείται όπως το ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα μας βαρύνει αποκλειστικά. Τη διαχείριση κάνει η εταιρεία ΤΕD 3D μέχρι στιγμής. Ολοι μας εργαζόμαστε εθελοντικά. Είναι μεγάλη μας η ευχαρίστηση. Μόλις σήμερα βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να δεχτώ πρόταση χορηγικής υποστήριξης από την εταιρεία Energean και την κ.Δημητριάδη, συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρθηκε για την προσπάθεια μας και την ευχαριστούμε πολύ».
«Μπορούμε να κάνουμε θαύματα»
Το έργο που επιτελεί η ομάδα των μηχανολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τις απεριόριστες δυνατότητες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και τα επιτεύγματα που μπορεί να υλοποιήσει με λίγη προσοχή και την ανάλογη υποστήριξη: «Ολο αυτό που γίνεται στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες. Αποδεικνύουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε αρκεί να ενθαρρυνθεί η επιστημονική κοινότητα σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να κάνουμε θαύματα και να προσφέρουμε πολλά στον τόπο, στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία. Αυτό είναι που μας γεμίζει και μας ευχαριστεί και θα το συνεχίσουμε όσο αντέχουμε».
«Πιο φτηνή και πιο ποιοτική»
Όσο για το κόστος κάθε προσωπίδας ο καθηγητής Γιώργος Σαχαρίδης είπε: «Δεν έχουμε κοστολογήσει τα προϊόντα μας. Το μόνο λογαριασμό που κρατάμε είναι στα έξοδα. Οταν έρθει και ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα τα πούμε. Στόχος μας είναι η κάθε προσωπίδα να μην ξεπερνάει σε κόστος τα 5 με 10 Ευρώ. Η πιο φτηνή που υπάρχει στην διαδικτυακή αγορά χωρίς να έχει την δική μας τεχνογνωσία και τη δική μας πατέντα είναι στα 12 Ευρώ. Δεν έχουμε προτεραιότητα την εκμετάλλευση. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία μας και τα σώματα ασφαλείας έχουν ανάγκες. Θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε να στέλνουμε καθημερινά μήνυμα υποστήριξης και δημιουργίας στις ομάδες των επαγγελματιών που στηρίζουν την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες ώρες όπως είναι το ιατρικό προσωπικό».
Πηγή: ethnos.gr