Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024 03:41
Κόσμος

Στα άκρα η κόντρα Μακρόν με Ερντογάν και Ισλάμ – Μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες






Μία εβδομάδα μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί, και μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά του ισλαμικού φανατισμού, η κόντρα της Γαλλίας με χώρες του μουσουλμανικού τόξου κλιμακώνεται με τον Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην αντιπαράθεση αυτή.

Στη Γαλλία άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στους τοίχους σχολείου στη Λυών απειλώντας να καρατομήσουν τον δήμαρχο του 8ου διαμερίσματος της μεγαλούπολης, Ολιβιέ Μπερζάν, όπως έκανε ο 18χρονος Τσετσένος τζιχαντιστής με τον Γάλλο καθηγητή. «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν τέτοιες πράξεις ατιμώρητες, πρέπει να βρούμε τους δράστες. Μιλήσαμε τηλεφωνικά με την υπεύθυνο ασφάλειας των τοπικών αστυνομικών Αρχών, ουδείς αντιμετωπίζει στα ελαφρά αυτές τις απειλές», δήλωσε ο δήμαρχος

.
Απειλητικά γκράφιτι σε τοίχους σχολείων στη Γαλλία

Ένα 24ωρο νωρίτερα παρόμοιες απειλές είχε δεχθεί ο συνάδελφός του, Τζερεμί Μπροντ, δήμαρχος της πόλης Μπρον στην ανατολική Γαλλία. Τα γκράφιτι, που απειλούν τον Μπερζάν καθώς και το προσωπικό κι τους μαθητές του σχολείου στη Λυών εμφανίστηκαν χθες. Ο ΥΠ ΕΣ της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμαμέν εξέφρασε μέσω Twitter τη στήριξή του «σε αυτόν τον δήμαρχο, όπως και σε όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους που είναι θύματα απειλών», ενώ κάλεσε τις Αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία τους, ενώ σε ανάλογη ανάρτηση προχώρησε και το συνδικάτο των Γάλλων αστυνομικών.

Διαδηλώσεις σε Ισραήλ και Γάζα κατά του προέδρου της Γαλλίας

Στο μεταξύ περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν έξω από την κατοικία του πρέσβη της Γαλλίας στο Ισραήλ κατά του Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη δέσμευσή του ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. Οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊο, κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Μωάμεθ στα αραβικά στη διαδήλωση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ μετά τις μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής κατηγορώντας τον Μακρόν ότι παίζει το παιχνίδι της «ακροδεξιάς». «Ο προφήτης Μωάμεθ είναι ό,τι πιο ιερό στο Ισλάμ κι όποιος προσβάλλει την τιμή του, επιτίθεται σ’ έναν ολόκληρο λαό», είπε ένας διαδηλωτής.


Διαδήλωση κατά του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε χώρα της Μέσης Ανατολής

Ο Μακρόν είπε την Τετάρτη ότι ο καθηγητής Σαμιέλ Πατί, που έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, δολοφονήθηκε έξω απ’ το σχολείο του κοντά στο Παρίσι «επειδή οι Ισλαμιστές θέλουν το μέλλον μας».

Εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων σε μουσουλμανικές χώρες

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκκλήσεις σε χώρες του αραβικού κόσμου για μποϋκοτάζ γαλλικών προϊόντων μετά τις δηλώσεις Μακρόν. Στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Μακρόν κι απηύθυναν κάλεσμα για την υπεράσπιση του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ. «Η προσβολή των θρησκειών και των προφητών δεν είναι ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης, αλλά αντίθετα προωθεί μια κουλτούρα του μίσους», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της προειδοποιώντας για «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί. Η μικρότερη οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, που δρα επίσης στον Παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας, είπε ότι η προσβολή του Ισλάμ και του προφήτη του συνιστά παραβίαση μιας «κόκκινης γραμμής» και «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Η Τουρκία του Ερντογάν, το Ιράν, η Ιορδανία και το Κουβέιτ κατήγγειλαν την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης καταδίκασε «τα λόγια ορισμένων Γάλλων υπευθύνων που καταστρέφουν τις γαλλο-μουσουλμανικές σχέσεις». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται στο μεταξύ τα μηνύματα με hashtag στα αραβαικά που καλούν σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Διαδήλωση Τούρκων ισλαμιστών κατά του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην Κωνσταντινούπολη / Φωτογραφία: ΑΡ

Στο Κατάρ αλυσίδες σουπερμάρκετ ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα γαλλικά προϊόντα από τα υποκαταστήματά τους μέχρι νεωτέρας, ενώ το Πανεπιστήμιο του Κατάρ ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω Twitter ότι ακυρώνει εκδηλώσεις στο πλαίσιο γαλλικής πολιτιστικής εβδομάδας μετά τη «σκόπιμη επίθεση κατά του Ισλάμ και των συμβόλων του». Στο Κουβέιτ, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με γαλλικά τυριά που απέσυραν οι υπεύθυνοι από τα ράφια σούπερμάρκετ. Περίπου εξήντα συνεταιριστικές εταιρείες, οι οποίες είναι σημαντικοί διανομείς στο Κουβέιτ, ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών, Χαλέντ αλ Οτάιμπι. «Έχουμε αποσύρει όλα τα γαλλικά προϊόντα, δηλαδή τυριά, κρέμες και καλλυντικά από τα ράφια και τα επιστρέψαμε σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους αυτών των εμπορικών σημάτων στο Κουβέιτ», είπε.

Παράλληλα, κάπου 430 ταξιδιωτικά πρακτορεία στο Κουβέιτ ανέστειλαν κρατήσεις για πτήσεις προς τη Γαλλία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτορείων του Κουβέιτ, Μοχάμεντ αλ Μοτάιρι. Στην Ιορδανία, το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα.

Κλιμακώνεται η κόντρα Μακρόν – Ερντογάν – Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Άγκυρα

Στο μεταξύ η κρίση κλιμακώνεται στις γαλλο-τουρκικές σχέσεις, που είχαν ήδη πληγεί από την κόντρα Μακρόν – Ερντογάν για την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ανοίκεια φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά του Γάλλου ομολόγου του, για τον οποίο δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

Ο Μακρόν αποφάσισε να ανακαλέσει μέχρι νεωτέρας τον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα με το Ελιζέ να καταγγέλλει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου προέδρου. «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Την οργή του Ερντογάν, που διεκδικεί υπερασπιστή του Ισλάμ, πυροδότησε η αποφασιστικότητα του Μακρόν να υπεραμυνθεί του δυτικού τρόπου ζωής και των αξιών της Γαλλίας, την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψουν όσοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν, αλλά από πίσω κρύβεται κυρίως η επικριτική στάση του Γάλλου προέδρου, του μόνου ηγέτη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που ορθώνει ανάστημα στην επεκτατική πολιτική, τις ηγεμονικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

Ο Μακρόν έδωσε άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με σκίτσα του Μωάμεθ

Ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στην αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού στη χώρα του. Νωρίτερα είχε δώσει άδεια προκειμένου να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ κάνοντας λόγο στην ομιλία του για θρησκευτικό απομονωτισμό, ο οποίος βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.

Το πλάνο του βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία. Την ίδια ώρα έχουν ήδη προχωρήσει μαζικές απελάσεις ισλαμιστών κι έχουν κλείσει μια σειρά συλλόγων, που θεωρούνται ύποπτοι για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση» των νέων.

Πηγή: iefimerida.gr