Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 14:38
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας – Μέτρα για κορωνοϊό: Την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας






Από την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδεχόμενος ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και θα δυσκολέψει και άλλο.

Διεύρυνση της «ομπρέλας» προστασίας για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις την επόμενη εβδομάδα, προανήγγειλε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας όσο περνάνε οι μέρες και επιτείνονται οι επιπτώσεις του lock out.

Πέρα από την πρόσθεση δραστηριοτήτων (τουλάχιστον 100 ΚΑΔ) σε αυτούς που ήδη πλήττονται και έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης, αναμένεται η αξιοποίηση και όλων των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, έτσι ώστε να πέσει χρήμα στις επιχειρήσεις, να στηριχθεί η απασχόληση και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Ο λογαριασμός του κορωνοϊού είναι ήδη βαρύς: γύρω στα 6 δισ ευρώ σε ταμειακούς όρους, δηλαδή αυτά που βγήκαν από το κρατικό θησαυροφυλάκιο, ενώ σε δημοσιονομικούς όρους φτάνει στα 4,7 δισ ευρώ, δηλαδή στο 2,5% του ΑΕΠ, που κατά το Χρήστο Σταϊκούρα είναι «πακέτο» πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.
Με αυτά τα δεδομένα, η επέκταση και ενίσχυση των μέτρων πέρα από τον Απρίλιο, υπολογίζεται ότι θα έχουν αντίστοιχο κόστος (περί τα 6 δισ), καθιστώντας επιβεβλημένη την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι για πρώτη φορά επισήμως το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ύφεση, με την πεποίθηση ότι θα είναι παροδική και ότι τα μέτρα στήριξης θα καταφέρουν να επουλώσουν τις πληγές που θα αφήσει αυτή η πρωτοφανής κρίση. Ωστόσο, μια φράση του Χρήστο Σταϊκούρα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν απώλειες: «Το κράτος απλώνει δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας, στο μέτρο του εφικτού, τους εργαζόμενους και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, συλλογικά, έγκαιρα και με πλήρη επίγνωση της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης, κατέστρωσε, και μέρα με την ημέρα υλοποιεί, ένα σοβαρό, συνεκτικό και δυναμικό πακέτο μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για ανέργους και ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα. Στόχος μας είναι να παρεμβαίνουμε με αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, συντονισμένα, μεθοδικά και ψύχραιμα, προβαίνουμε σε εξειδίκευση στοχευμένων μέτρων, που δυναμικά ξετυλίγονται.

Δημιουργούμε κύκλους κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται. Και μάλιστα πλήττονται σημαντικά, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο. Εξασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών της κάθε κοινωνικής ομάδας.Έχουμε ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων, για τον εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία και τον επιχειρηματία. Καλύπτουμε έτσι, για τον μήνα Μάρτιο, ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι’ αυτό, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Και θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Είμαστε εδώ, υλοποιώντας άμεσα πολιτικές, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η χρονική έκταση της πανδημίας στη χώρα μας. Στηρίζουμε την κουλτούρα της συνέπειας, αλλά και του σεβασμού στις μεγάλες θυσίες της κοινωνίας. Το κράτος απλώνει δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας, στο μέτρο του εφικτού, τους εργαζόμενους και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Κατανέμουμε, δίκαια, το βάρος της υγειονομικής κρίσης, με μεγαλύτερη συμμετοχή του Κράτους, αλλά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Εφαρμόζουμε πολιτικές ώστε να κρατήσουμε την οικονομία μας όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα μας και στην μετά-κορονοϊό εποχή.

Σταϊκούρας: Οι 3 πρωτοβουλίες

Συγκεκριμένα, με τις πρωτοβουλίες που εξειδικεύουμε σήμερα:

1ον. Καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις.

2ον. Καλύπτονται 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας.

3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Για να έχουμε μία αίσθηση των μεγεθών, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ. Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που χθες, σύμφωνα με την παρουσίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Ecofin, ήταν στο 2% του ΑΕΠ. Είναι μάλιστα δεδομένη η αύξηση της επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού από την επόμενη εβδομάδα, μέσα τον Απρίλιο, τόσο λόγω της διεύρυνσης των δικαιούχων όσο και λόγω της μείωσης των εσόδων από την οικονομική συρρίκνωση.

Η κρίση είναι βαθιά και η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση

Και δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης. Απαιτείται συνεπώς σωφροσύνη και ρεαλισμός, μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση, με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Θα τα καταφέρουμε!

 

 

Πηγή: iefimerida.gr